Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (3/4)

WonderWereld (3/4)

Reizend goochelambassadeur Tommy Wonder doet verslag van enkele belevenissen in Amerika en Japan. Bovendien heeft hij een reistip voor goochelaars die met veel bagage naar het FISM-congres in Japan willen reizen.

Op het afgelopen FISM-congres in Lausanne werd ik door Yoshi Tamura uitgenodigd voor een optreden voor de Tenkai Party in december. Op 24 november was het dan zover dat ik, met een flinke griep onder de leden, mezelf stijf van de medicijnen maar weer eens naar Schiphol sleepte. Geen prettige manier van reizen, maar ik heb laatst ook nog eens een hele reis naast een krijsend en kotsend kindje gezeten, dus het kan erger!

Niet direct

Ik had geen directe vlucht geboekt naar Tokyo, maar ben via de VS gereisd. Dat is wel een iets langere reis, maar ik had er twee goede redenen voor. De tweede reden was dat het een stuk goedkoper is. Wat is namelijk het geval? Ik heb 40 kilo overbagage. Vlieg je vanuit Nederland direct naar Japan, dan moet je daarvoor per kilo betalen en dat loopt op. De prijs voor overbagage naar de VS en van de VS naar Japan (en terug ook uiteraard) wordt berekend per koffer. Dit komt dan neer op een bedrag van ongeveer f 1000,-. Dat is nog te doen. Maar met een directe vlucht zou het neerkomen op het lieve sommetje van f 8000,- extra! Om f 7000,- te besparen is het de moeite waard om wat om te vliegen, dacht ik zo. Dus, als u van plan bent in Tokyo mee te doen aan het FISM-concours, houdt dan rekening met de prijs van uw overbagage en vlieg dan via de VS.

Douane

Het eerste deel van de reis ging dus naar New York. De plaatselijke douane ontving me deze keer, bij uitzondering, heel erg hartelijk. Normaal gesproken moet er toch minstens wel één koffer open. Toen ik echter vertelde dat ik goochelaar was ging de douanebeambte in de houding staan, maakt een bezwerend gebaar en zei: "Disappear!" En "Pooff", weg was ik!

Ontmoeting

Omdat ik in New York enkele uren moest wachten voor de vlucht naar San Francisco, heb ik me, zoals u misschien al had verwacht, naar de bar begeven. Op zich niets bijzonders, maar wie kom ik daar tegen? Ik kon mijn ogen niet geloven! Notoir goochelaar en drinkebroer Daryl! Hij kwam net terug uit Italië en was op weg naar huis. Ook hij moest enkele uren wachten op zijn verbinding, en zodoende hebben we samen nog wat borrels gedronken. Een heel prettige en zeker onverwachte verrassing.

Tokyo

Na enkele dagen in San Francisco door naar Tokyo. Ik vertrok 's morgens. Enkele uren later vloog ik over de datumgrens en plots was het de volgende dag. Ik heb nog nooit zo'n korte verjaardag gehad. Zielig he? In Tokyo werd ik opgewacht door Yoshi Tamura, die me trakteerde op een heerlijk etentje en me vervolgens naar mijn hotel bracht. De volgende dag was de Tenkai Party. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk wat deze party precies inhoudt. In ieder geval is het een jaarlijks terugkerend feest ter ere van Tenkai, waarbij ook een Tenkai-prijs wordt uitgereikt. Op dit feest trad ook de Amerikaan Chris Kenner op, een goochelaar die ik al eens eerder vluchtig had ontmoet. Het was leuk hem aan het werk te zien. Hij is een van die mensen die intensief gewerkt hebben aan de linking rubber bands, een trucje dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een werkelijk heel goed effect. De grootste bijdrage aan dit effect komt toch zeker van Chris Kenner. Ook liet hij me een truc zien waar ik totaal niets van snapte. Later kwam ik er achter dat hij daarvoor een systeem gebruikte waarmee ik zelf ook al jaren bezig ben. Ik werd dus bedrogen met een van mijn eigen favoriete systemen! Het succes dat ik zelf had op deze Tenkai Party was dermate, dat ik er verlegen van werd. Op de een of andere manier heb ik altijd nog veel succes in Japan, vermoedelijk omdat Japanners in het algemeen meer waardering hebben voor kleine details en een simpele lijn in de opbouw, dan dat ze vallen voor iets groots en spectaculairs. In ieder geval werd het een avond die ik niet snel zal vergeten.

Gifu

Daarna ben ik enkele dagen rondgetrokken door Japan, met Masatoshi Furota als gids. Nee, ze laten je daar niet aan je lot over, omdat ze weten dat het voor een buitenlander moeilijk is zich alleen te redden, vanwege de taal. De gastvrijheid en de zorg die je in Japan tegenkomt zou voor menigeen een voorbeeld kunnen zijn. Na enkele lezingen in diverse steden stond er ook nog een show op het programma in een hotel in Gifu. Ik was totaal niet voorbereid op wat me daar te wachten stond. Ik dacht dat het gewoon een normale hotel-show zou zijn, voor leken. Eenmaal aangekomen werd me verteld dat het de bedoeling was dat ik tijdens het diner ook mee zou eten. Normaal gesproken ben ik daar nooit zo enthousiast over en toen ik zei dat het me beter leek om dat maar niet te doen, werd me verteld dat het feest juist ter ere van mij was. Het feest droeg de titel: "Welcome Tommy Wonder". Je begrijpt dat ik hierdoor erg plezierig verrast was. Tijdens mijn preparatie kwam Masatoshi Furota vertellen dat ik achter een bepaalde deur moest gaan staan. Plots ging de deur open, de hele zaak stond op, en tijdens dit welkomstapplaus liep ik, vriendelijk knikkend, tussen alle tafels door naar de voorste tafel, waar ik dan kon gaan zitten. Na een welkomstspeech werden me bloemen en een prachtige Japanse waaier aangeboden. Ik werd door al dit eerbetoon toch wat stil. Na het eten was er een optreden van Masatoshi Furota en uiteraard mezelf. Het was al met al een onvergetelijke avond en dan te bedenken dat je nog betaald krijgt ook! Al had ik geld mee moeten brengen... Na nog een uitstapje naar Nara, waar een enorm groot boeddhabeeld staat, het grootste bronzen beeld ter wereld, van maar liefst 15 meter hoog, ging de reis terug naar Tokyo. Daar even uitblazen en de lange tocht naar huis begon alweer. Bedankt Yoshi-san, Masatoshisan, Ton-san, Junchiro-san en alle anderen die deze reis zo onvergetelijk hebben gemaakt. Ik kijk nu al uit naar het komende FISM-congres. In ieder geval tot dan!

Tommy Wonder


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 14 juni 2016 om 10.46 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 4, maart/april 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder