Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (2/5)

WonderWereld (2/5)

Reizend goochelambassadeur Tommy Wonder doet dit keer verslag van belevenissen in Italië, Amerika en Engeland.

Naar Italië

Met het schrijven voor Informagie kom ik: langzamerhand steeds verder achter te liggen. Het is nu maart en wat ik tot nu toe beschreven heb gaat tot augustus vorig jaar. Het laatste half jaar ben ik op nogal wat congressen geweest en mijn herinneringen gaan daardoor nogal door elkaar heen lopen. Het wordt moeilijk om me te herinneren wat ik waar gezien heb en wanneer.

Ja, ja, ik weet het: ik had betere aantekeningen moeten maken! Het beste lijkt me echter om maar een sprong in de tijd te maken. We bevinden ons nu dan ook in Italië, in februari van dit jaar, op het Italiaanse goochelcongres in Bologna. In Nederland was het behoorlijk koud, maar tot mijn grote verbazing was het in Bologna nog veel kouder. Bepaald niet wat ik verwacht had!

Dit congres was een jubileumcongres. Het was namelijk de 100e keer dat het georganiseerd werd. Honderd keer lijkt veel en is dat ook natuurlijk, maar 100 keer is óók mogelijk omdat men daar twee tot drie maal per jaar een congres houdt. Dit keer waren o.a. aanwezig: Fukai en Kimika, Voronin en Galina, (ook te zien in Eindhoven), een heel goede Russische jongleur waarvan ik de naam helaas vergeten ben, Ali Bongo, Juan Tamariz, Tabarijs uit Frankrijk (die een enorm succes had met een touwroutine) en als klapper een waterorgel dat niet alleen enorm lang duurde, maar ook dermate slecht was qua opbouw (in het begin werden alle bijzonderheden al vertoond, waarna er niets nieuws meer overbleef voor later), dat het programma uitging als een nachtkaars.

De close-up vertoningen vonden plaats in een sporthal: kale aankleding en het was er koud. De helft van het publiek droeg een winterjas! Ik heb mijn handen gewarmd boven een kacheltje en kon amper een double lift maken. Close-up was ook hier weer eens het stiefkind. Een armoedige toestand.

Na het congres ben ik met Aurelio Paviato nog een dagje in Milaan geweest en heb ik een voorstelling van hem meegemaakt. Het was interessant te zien dat ook daar de omstandigheden waaronder men moet werken niet altijd optimaal zijn.

Aardig zijn in de VS

De volgende dag naar huis, snel de koffer overpakken, de verdiende miljoenen op de bank gezet en nog snel even langs bij het Magic Art Center voor de eerste maandag van de maand. De volgende dag weer verder naar de USA (de zesde keer sinds vorig jaar zomer) voor het Magi Fest in Columbus, Ohio.

Dit congres werd alweer voor de 60e keer gehouden en is waarschijnlijk het langstlopende congres van de wereld. Er waren zo'n 800 congressisten. Ik werd daar behoorlijk aan het werk gezet met lezingen, close-up en gala-optredens plus een aantal workshops.

Het contract voor dit congres was in een bepaald opzicht nogal vreemd. Het bevatte namelijk de conditie dat ik ook aardig moest zijn voor de congressisten! Ik had natuurlijk een paar honderd dollar extra kunnen vragen voor dit 'aardig' zijn, maar goed.

Op het congres werkten o.a. Jade, de winnaar van de Golden Medal van de IBM vorig jaar (mooi nummer!), Patrick en Mia en Kohl en Company met een komische act. De tweede helft werd gevuld door André Kole, een goochelaar die zich bezighoudt met gospel magic. Gelukkig werden we enigszins ontzien en heeft hij niet al te veel gepreekt tijdens zijn optreden.

Tevens was er op dit congres een lezing van Mark Wilson. Dit is in de States een enorm populaire man die heel veel t.v.-shows heeft gedaan, al vanaf de vijftiger jaren. Velen zijn ook door hem in het goochelen geïnteresseerd geraakt. Het was interessant te horen (en aan de hand van video's te zien) hoe het maken van iedere week een t.v.-show in zijn werk gaat. Bepaald geen sinecure.

Ook werd een video getoond van zijn zoon Greg. Deze promotie-tape is wel heel erg goed - misschien wel tè goed, gezien Gregs werkelijke capaciteiten. Dit kan natuurlijk teleurstellend uitpakken voor degene die hem boekt na het zien van de video.

Close-up in Engeland

De Engelse dealer Mark Leveridge had mij uitgenodigd voor zijn tweede 'Close-up Symposium' in Bath. Dergelijke gespecialiseerde congresjes vind ik in het algemeen erg prettig, omdat je in zo'n situatie vaak wat dieper op de zaken kunt ingaan dan op een algemeen congres. Je weet immers dat alle aanwezigen echt geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Zo ook hier; de lezing die ik daar gaf verliep prima.

Ook werd er op dit congres een soort talk-show gehouden waarbij het publiek vragen kon stellen aan Dan Garrett uit de USA en ondergetekende. Zulke talkshows blijken gewoonlijk heel succesvol te zijn. Het publiek kan immers die vragen stellen die het interesseert. In Nederland hebben we ook wel eens iets dergelijks gedaan, in een poging onze congressen wat nieuw leven in te blazen. Hoewel ook toen het geheel een succes was is het daarna nooit meer herhaald, naar mijn weten. Waarom eigenlijk niet? Zitten we zo vastgebakken aan het aloude stramien, of was ik indertijd de enige die de talkshow zo leuk vond? Misschien toch iets voor een toekomstig congrescomité om over na te denken.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 16 november 2016 om 16.21 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 5, april/mei 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder