Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (2/4)

WonderWereld (2/4)

Opnieuw doet Tommy Wonder verslag van zijn buitenlandse belevenissen

Cirque de Soleil

Tijdens een vrije dag in San Francisco ben ik door Lynn Healy meegetroond naar het Cirque de Soleil, een Canadees circus dat volgens haar fantastisch moest zijn. Circus heeft volgens mij een aantal problemen om zich in de huidige tijd te handhaven. Problemen die op veel punten gelijk zijn aan de problemen met het goochelen. Ook circus is vaak blijven steken in de vijftiger jaren.

Gelukkig blijken er in de circuswereld veel mensen te zijn die proberen hieraan iets te doen. Tegenwoordig zie je dan ook meer en meer circussen die de zaken wat moderner aanpakken. Zo ook zeker bij Cirque de Soleil: fantastische acts, moderne muziek en aankleding. De acts werden niet als op zichzelf staand gepresenteerd, maar liepen als het ware in elkaar over in een setting die je meer het gevoel gaf in een theater te zijn dan in een circus. Het was een bijzondere belevenis; hier steeg het totaal ver boven de individuele acts uit. Ware dat maar zo bij meer circussen, en bij meer goochelvoorstellingen.

Friendship Convention Japan

Van de States door naar Tokyo voor de Friendship Convention ter ere van Ton Onosaka. Deze dealer is voor een groot deel verantwoordelijk voor het naar Japan halen van diverse artiesten. Ook mij heeft hij al twee keer laten overkomen. Ton Onosaka is een van de grote stimulerende krachten voor het goochelen in Japan, maar vooral, en dat is eigenlijk veel belangrijker, een ontzettend aardige man, die werkelijk alles voor een ander over heeft. Het congres was dus deze keer ter ere van en uit vriendschap voor Ton Onosaka - waarbij de organisatie geprobeerd heeft er voor te zorgen dat Ton er deze keer eindelijk eens wat aan verdiende. Of dat gelukt is weet ik niet, want Ton voelde zich hierdoor weer schuldig en probeerde daarom zo veel mogelijk geld te besteden aan cadeaus en etentjes. Een van de hoogtepunten was het optreden van Juan Tamariz. Zonder dat iemand ook maar een woord begreep van wat hij uitkrijste, wist hij binnen de kortste keren de zaal op z'n kop te zetten. Ik heb een grote bewondering voor Juan om met zo weinig middelen en zonder de taal te spreken zo'n groot succes te behalen. Een groot vakman! Na Tokyo terug naar de VS, uiteraard met jet-lag, om een weekje later weer terug te vliegen naar Nederland, weer met jet-lag. Had ik lekker veel jet-lag voor mijn geld!

Madrid

De stad Madrid organiseert in de zomermaanden nogal wat evenementen die voor haar burgers gratis toegankelijk zijn en vanwege de warmte meestal in de openlucht plaatsvinden. Dit jaar was er ook voorzien in een goochelshow. Toen ik hiervoor werd uitgenodigd, had ik echter geen idee van de opzet van het geheel en dacht dat het gewoon een show zou zijn in een theater. Ik was dan ook lichtelijk verbaasd toen ik ter plaatse kwam en constateerde dat alles op een verhoging in een park zou plaats vinden. Maar goed, er was een caravan om me te verkleden, dus waarom ook niet. Het enige probleem bleek de toch redelijk stevige wind. Ik bedoel, mijn kooitje weegt beslist niet veel en als je daar een doek over heen legt... Ik zag mezelf al met een zwevend kooitje zonder gebruik te maken van de gimmick! Gelukkig werden er wat provisorische coulissen gemaakt en werkte de wind mee door niet mee te werken. Als ik echter naga dat maar een handjevol mensen naar de show kwam kijken, dan vraag je je wel af of het de moeite waard geweest is dat ze me voor die ene show hebben laten overkomen, met hotel, ticket, gage, etc. Maar goed, je neemt het geld in dankbaarheid aan en vermaakt jezelf 's avonds met nog wat goochelaars uit Madrid.

Duivels

Stauffen, een plaatsje in Zuid-Duitsland, was ooit de plek waar de alchemist Faust probeerde in opdracht van de plaatselijke adel goud te fabriceren. Om dit te herdenken werd er in dit plaatsje een magische week georganiseerd, met o.a. een tentoonstelling van goocheldozen van Wittus Witt, buitenoptredens en een goochelgala. Allemaal heel leuk en gezellig, maar ik maakte daar ook iets mee wat ik nog nooit eerder meegemaakt heb. Toen ik 's avonds vanuit het hotel bij het theater kwam, waren daar enkele mensen die pamfletten uitdeelden. Ook ik kreeg zo'n pamflet met als titel "Eine gefährliche Unwissenheit!". Toen ik als onwetende vroeg wat dat inhield, werd mij verteld toch vooral niet het theater binnen te gaan, omdat daar een show gegeven werd door magiërs en artiesten die onder een "vrome" dekmantel met de duivel heulden. Op de vraag of ze de show gezien hadden zeiden ze: "Nee, nee, zeker niet, men moet zich nooit met zoiets inlaten!" Dat zoiets vandaag de dag nog voorkomt, onvoorstelbaar. Het gesprek was snel afgelopen toen ik vertelde dat ik zelf een van deze "Teufels" was. Het theatertje zat iedere avond bomvol.

Tommy Wonder


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 18 oktober 2016 om 14.08 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 4, februari/maart 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder