Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (2/3)

WonderWereld (2/3)

Reizend goochelambassadeur Tommy Wonder is terug met een aantal impressies van buitenlandse goochelevenementen.

Deze zomer ben ik nogal veel op pad geweest en daardoor had ik vrij weinig tijd als ik eens een keer thuis was. Het leek me dan ook geen gek idee om deze artikeltjes voor Informagie te schrijven terwijl ik onderweg was. Hiervoor had ik van mijn broer een prachtig instrument geleend, een soort tekstverwerker op batterijen. De tekst wordt in dit moderne apparaat niet in een disk of iets dergelijks opgeslagen, maar blijft in het geheugen zitten, wat door de batterijen wordt gevoed. Het geval heeft zich voorbeeldig gedragen tijdens een trip van bijna twee maanden in de U.S.A. en Japan, maar, u raadt het al, toen ik thuis de tekstverwerker uit de koffer haalde om de tekst in mijn computer over te brengen, bleken de batterijen het net opgegeven te hebben. Weg verslag! Ik moet dan nu ook proberen een en ander uit mijn herinnering op te vissen.

Congres Spanje

Juan Tamariz had mij laatst uitgenodigd om weer eens te werken op een Spaans congres. Het werd deze keer gehouden in Toledo. De sfeer was typisch Spaans, alles rustig aan. Dat is iets waar ik af en toe een beetje aan moet wennen. Een van de hoogtepunten was voor mij het gezamenlijke close-up optreden van José Carroll en Juan Tamariz. Zij hadden namelijk een fantastisch goed presentatie-idee. Juan goochelt wat. Dan komt José erbij die wat lacherig doet over de trucs van Juan en hem laat zien dat zijn trucs veel mooier zijn. Juan laat dat niet op zich zitten en probeert op zijn beurt José weer te overtreffen. Het leuke was dat zij elkaar schijnbaar dwars zaten. Juan bijvoorbeeld schudde op een gegeven moment de kaarten, terwijl José even niet keek. Uiteraard werden de kaarten vals geschud! Maar psychologisch werkt zo'n dergelijke afleiding heel mooi. Hoewel het lijkt dat ze elkaar tegenwerken, helpen ze elkaar. De een verwisselt voor de ander bijvoorbeeld het spel, etc. etc. Maar wat ik vooral mooi vond aan deze presentatievorm was dat hij een prachtig uitgangspunt vormde voor allerlei conflictsituaties, de basis van alle theater. Zulke conflicten geven geweldige mogelijkheden tot echt entertainment. Verbazingwekkend was ook de repetitie voor de galashow. Door wat taalproblemen duurde een en ander de hele middag, maar uiteindelijk begreep de hele technische staf van het theater wat ik nodig gehad. Gerust ging ik dan ook naar het hotel om me wat op te frissen. Wie schetst mijn verbazing toen 's avonds bleek dat er allemaal andere mensen waren voor de techniek, die dan ook totaal niet op de hoogte waren wat er zoals gebeuren moest. Maar goed, je maakt er van wat er van te maken valt en het viel gelukkig 100% mee. Het publiek was in ieder geval hartverwarmend, wat je alle kleine foutjes weer doet vergeten.

SAM-congres

Begin juli was ik geboekt voor het SAM-congres in Stanford, Connecticut. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet ondersteboven was van dit congres, zowel wat betreft organisatie als het niveau van het goochelen. In het algemeen vond ik dat nogal magertjes, behalve dan het optreden van Mac King. Dat was een absolute topper op dit congres. Mac is een goochelaar die veel optreedt in de z.g. comedy clubs. In de V.S. heeft bijna iedere stad wel een comedy club. Hier treden, zoals de naam al zegt, voornamelijk humoristen op. De stijl van werken is vaak heel modern en ongedwongen. Dat deze clubs ook veel werk bieden aan goochelaars mag duidelijk zijn. Mac King werkt zeer veel in deze clubs en heeft een heel komisch optreden. Maar zijn optreden is niet alleen op humor gebaseerd, ook zijn goochelen is heel goed!

Mac bewijst dat goochelen ook humoristisch kan zijn met zeer sterke trucs. Entertainment en goed goochelen kunnen niet alleen heel goed samen gaan; in feite zijn ze synoniemen. Ik verdenk sommige humoristische "goochelaars", wiens trucs niet bijster goed zijn, er wel eens van dat ze of het talent of de werklust missen om ook het goochelen goed uit te werken. Op zich allemaal niet erg, maar kom dan niet met een verhaaltje alsof goochelkwaliteit niets voor zou stellen. Opmerkingen als; "Ach..., als het maar entertainment is", geven mij de indruk dat zo iemand in feite niet om goochelen geeft. Goochelkwaliteit is heel belangrijk, zeker als je een entertainer wil zijn. Het optreden van Mac King toonde dat ook duidelijk aan. Misschien iemand om eens naar Nederland te halen voor een congres.

Siegfried & Roy en Splash

Tijdens mijn trip had ik enkele dagen de tijd om naar de Grand Canyon (zeer indrukwekkend!) en Las Vegas te gaan. Daar heb ik de nieuwe show van Siegfried & Roy gezien in het Mirage Hotel. Het Mirage Hotel is het op een na grootste hotel van Las Vegas met ruim 3000 kamers. Voor het hotel is een "vulkaan' gebouwd die 's avonds een paar keer per uur uitbarst.

Het theater, dat speciaal gebouwd is voor deze show, heeft een nogal ongebruikelijk toneel. Het is een soort halve bol, met geen coulissen en geen voordoek. De opening van de show is meteen al overweldigend, en dat blijft zo tot het eind. Delen van de bol kunnen opengeschoven worden, zodat diverse zaken het toneel op kunnen. Ook worden op de bol diverse projecties gedaan om zo de sfeer en kleuren te veranderen. De belichting is iets wat ik nog nooit eerder gezien heb en ook moeilijk te beschrijven. Het schijnt dat alles computergestuurd is. Deze nieuwe show is veel groter en sensationeler van opzet dan de vorige show. Ik was dan ook erg onder de indruk. Toch had ik later het gevoel dat alles toch wel wat oppervlakkig blijft. Juist misschien wel door het grote geweld en alle sensaties is het geen show die je ook in je hart raakt. Het is misschien allemaal te veel gericht op techniek, te veel op de grote dingen. Een show die ik later zag, Splash bijvoorbeeld, is qua opzet veel kleiner en minder sensationeel, maar deed me uiteindelijk veel meer. Splash is een show met water als thema. Een groot aquarium op het toneel met zwemmende mensen, veel vaart en uitstekende dans. Dit is naar mijn smaak een van de modernere shows in Vegas en zeker de moeite waard. In Splash zitten twee goochelaars, Shimada met zijn duiven-act en Barclay Shaw. Barclay Shaw, vooral bekend door zijn marionetten doet hier misschien wel de mooiste zwevende dame die er bestaat. De dame zweeft niet regelmatig omhoog maar deint als het ware op de lucht. Het hele lichaam is dan ook enigszins in beweging. Op een gegeven moment wordt er een glazen kist om de dame heen gedaan, zodat er onmogelijk een verbinding kan zijn met de buitenwereld en toch zweeft ze nog rustig op en neer. Heel fraai!

Lance Burton

In Las Vegas heb ik ook een avond doorgebracht met Lance Burton, die mij zeer gastvrij onthaalde. Zoals u misschien weet, heeft Lance naast het manipulatiedeel van zijn act ook een illusie, waarbij een persoonsverwisseling plaats vindt tijdens een zwaardgevecht. De laatste tijd heeft hij echter bepaald niet stil gezeten en nog een aantal illussies uitgewerkt. Iedere avond heeft hij naast zijn manipulatie-act een van die illussies uitgeprobeerd, met als gevolg dat meerdere al zeer goed geworden zijn. Zelf zag ik van hem zijn variatie op de truc waarbij het publiek een kijkje achter de schermen krijgt. Hierbij wordt de truc vertoond met de rug naar het publiek, met een namaakpubliek op het achterdoek geschilderd. Men denkt dan de truc door te hebben, maar uiteindelijk blijkt men toch weer bedrogen uit te komen.

Door al deze nieuwe toevoegingen aan zijn repertoire heeft hij inmiddels ongeveer anderhalf uur materiaal. Het ligt dan ook in de bedoeling om uiteindelijk te komen tot zijn eigen show. Maar dat zal voorlopig nog wel even duren. Nu al wel werkelijkheid is dat hij in de tweede show (hij doet er twee op een avond) alleen maar deze illusies doet; geen duiven, geen manipulatie! Dit kun je natuurlijk jammer vinden, maar het belooft toch veel voor de toekomst. In ieder geval een man die heel hard werkt en niet op zijn lauweren rust.

Tenslotte

Gehoord in het Magic Castle, waar ik een weekje gewerkt heb: "Now, there is no fucking way for these damned aces to disappear, don't you agree, gentlemen?" Het woord "gentlemen" leek me hier toch wat misplaatst...


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 24 september 2016 om 05.59 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 3, december 1990/januari 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand januari.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder