Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | WonderWereld (1/4)

WonderWereld (1/4)

Reizend goochelambassadeur Tommy Wonder bericht dit keer uit Tenerife en dringt aan op creativiteit.

Handguillotine

Jaren geleden wilde ik de handguillotine aan mijn repertoire toevoegen. Maar voordat ik iets aan mijn repertoire toevoeg, bestudeer ik meestal zo veel mogelijke versies, om de voor- en nadelen van allerlei methoden te ontdekken. Daarna maak ik een verlanglijstje van condities waaraan de truc volgens mij zou moeten voldoen. Het draait er meestal op uit, dat geen enkele bestaande versie aan mijn voorwaarden voldoet. In dat geval wordt het dus weer het zelf ontwerpen van een methode, en het zelf bouwen van de eventueel benodigde apparatuur. De handguillotine heb ik echter nooit in het repertoire opgenomen. Wel heb ik de truc vrij intensief bestudeerd. Op Tenerife zag ik voor het eerst de versie van de polsguillotine van Fu Manchu. Deze versie is naar mijn weten zo goed als onbekend in Nederland. Ik had hem in ieder geval nog nooit gezien. Deze vorm van polsguillotine schijnt in Spanje zo ongeveer de standaardmethode te zijn. Het effect is naar mijn idee de sterkste versie van allemaal! Het hele apparaat wordt tijdens de toer uit elkaar gehaald. Alles schijnt zonder preparatie te gebeuren, en het mes is volledig solide en kan onmogelijk kantelen of bewegen. Het totale apparaat lijkt de eenvoud zelve en er lijkt geen mogelijkheid tot trucage aanwezig. Het is moeilijk uit te leggen, maar degenen die deze truc in hun repertoire hebben, wil ik het model graag laten zien; ik heb het namelijk thuis. Het loont zeker de moeite om het apparaat te bouwen.

Hanky Panky

Op Tenerife is een van oorsprong Nederlands bedrijf gevestigd, genaamd Hanky Panky. Dit is de enige firma ter wereld die zich alleen toelegt op het fabriceren van goocheldozen. Deze dozen worden overal naartoe verscheept. Ik was door dit bedrijf uitgenodigd om op een goochelcongres op te treden. Ieder jaar wordt op Tenerife namelijk een congres georganiseerd door de plaatselijke goochelclub - en Hanky Panky sponsort dit door ieder jaar een goochelaar uit het buitenland te laten komen. Richard Ross is er ooit eens geweest en vorig jaar was Sylvia Diana daar. Het is natuurlijk geweldig indien je als plaatselijke club zo'n sponsoring krijgt!

Een ander die er optrad was Marko, een goochelaar oorspronkelijk uit Panama en tegenwoordig wonend in Barcelona. Flip Hallema, pas nog even een paar dagen in Nederland, had me al het een en ander over Marko verteld. Het is een zeer sympathieke man, met een goede benadering van het goochelen. Zijn werk lijkt in eerste instantie te bestaan uit het geijkte werk, maar al snel blijkt dat hij alles toch op een heel eigen manier vertoont. Hij had dan ook veel succes. Het valt me steeds weer op dat de mensen die echt succes hebben, allemaal een bepaalde hoeveelheid creativiteit aan de dag leggen. De een is misschien wat creatiever dan de ander, maar het gebeurt nooit dat zo iemand een exacte kopie vertoont van andermans toer. Het is trouwens ook logisch dat je eigen persoonlijkheid niet naar voren komt als je niets van jezelf in het toertje legt. Wonderlijk eigenlijk dat er toch nog zo veel van die zogenaamde goochelaars zijn die denken succes te kunnen hebben met andermans trucs! Het publiek ziet immers toch niet of die truc van henzelf is of niet - denken ze. Tja, als je er van uitgaat dat het publiek half blind en ongevoelig is, dan zou dat misschien zo kunnen zijn. Maar misschien heeft het publiek vaak wèl gevoel, en voelt het wèl aan of iemand zijn persoonlijkheid in zijn werk heeft gelegd en of iets echt is of nep. Iemand die trucs doet zonder enige eigen inbreng, is voor mij een nep-goochelaar. En eerlijk gezegd moet ik de eerste nep-goochelaar die echt succes heeft nog tegenkomen.


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 24 februari 2017 om 00.10 uur en komt uit de Informagie (jaargang 1, nummer 4, maart/april 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder