Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Wie zijn de invloedrijkste buitenlandse goochelaars?

Wie zijn de invloedrijkste buitenlandse goochelaars?

Strikt persoonlijk: 12 magiërs over hun vak

Ook in dit nummer geeft een dozijn actieve Nederlanders goochelaars een strikt persoonlijk antwoord op een vraag over hun vak. De vraag luidde: Welke drie buitenlandse goochelaars beschouw je als de meest invloedrijke van deze tijd?


Arnoud van Delden:

Eugene Burger (goochelaars denken: hee, zo kan het ook), Jeff McBride (toeschouwers denken: hee, zo kan het ook!), Ikzelf (goochelaars denken: hee, zo kan die wel weer!). Dit is een vreselijk moeilijke vraag; de goochelkunst wordt op zoveel verschillende niveaus en manieren beoefend. Iedereen moet zich laten inspireren door zijn persoonlijke favorieten en ideeën, maar vooral zichzelf blijven (het moeilijkste!).

Tonny van Dommelen:

Siegfried & Roy, Channing Pollock, Paul Daniels.

Minze Dijksma:

Channing Pollock. Dit was de grondlegger van de magic doves. Het aantal navolgers is niet te tellen. Paul Daniels. Hij laat zien dat je met hard werken en een grote dosis talent veel kunt bereiken. Siegfried & Roy. Zij hebben veel invloed gehad op illusionisten.

Eric Eswin:

Dai Vernon (om zijn gehele oeuvre en zijn bijdragen aan het ontsluiten van geheimen), Albert Goshman (wiens fundamentele bijdrage de close-up magie zowel stijl, allure als artisticiteit heeft meegegeven) en Juan Tamariz (om zijn invloedrijke school, de Escuela Magica de Madrid, zijn produktie van zeer goede boeken en zijn perfecte 'performance').

Ferry Gerats:

Kijkend naar het verleden zie ik goochelaars die voor hun tijd duidelijke trendsetters waren en die goochelaars van vandaag beïnvloed hebben: Okito met een zwijgend nummer, Channing Pollock met zijn duivenprodukties. In deze tijd zie ik dergelijke vernieuwende trendsetters niet, maar misschien is er enige afstand in de tijd nodig om hierover goed te oordelen.

Flip Hallema:

Hoe moet ik invloedrijk zien, t.a.v. het publiek of t.a.v. goochelaars? Laten wij het toespitsen op de goochelaars. Van sommige goochelaars die veel gevraagd worden om op te treden voor collegae om deze te onderrichten, moet nog worden afgewacht of ze inderdaad veel invloed hebben op langere termijn (Jeff McBride, Vito Lupo, Eugene Burger, etc.). Spaanse goochelaars als Juan Tamariz en Arturo de Ascanio hebben plaatselijk veel invloed. Invloedrijk met betrekking tot de populariteit van de goochelkunst zijn David Copperfield, Paul Daniels en mogelijk Siegfried & Roy. Hun optredens werken positief op de acceptatie van goochelkunst door leken en stimuleren om met goochelen bezig te zijn. Zo'n 20 jaar geleden zouden dit misschien geweest zijn: Dai Vernon, Slydini, Mark Wilson (veel tv-optredens). En gerekend vanaf de Tweede Wereldoorlog Harlan Tarbell met zijn Course.

Peter Josto:

Paul Daniels, Salvano en David Copperfield.

Magiër Mantra:

Jeff McBride, David Copperfield en Lance Burton. Zij demonstreren vaak geen trucs; zij illustreren een verhaal.

Richard Ross:

Siegfried & Roy, David Copperfield en Paul Daniels.

Mike Shera:

Channing Pollock, David Copperfield en Paul Daniels. Samen met een aantal (Nederlandse) goochelaars hebben zij op mij de meeste indruk gemaakt. Ik denk trouwens dat op de hele goochelwereld de duiveneffecten van Channing Pollock zeer invloedrijk zijn geweest.

Ted Winkel:

Invloed waarop? Op de goochelstijl? Op de populariteit van goochelen? Op de goochelorganisatie? Drie die hun stempel duidelijk op de goochelstijl hebben gedrukt zijn David Copperfield, Paul Daniels en Max Maven. Maar tegelijk vraag ik me af of zij de méést invloedrijke zijn geweest.

Tommy Wonder:

Jeff McBride en Lance Burton? David Copperfield? Het is goed als het succes van dergelijke mensen een positieve invloed heeft op iemands werklust, maar het lijkt me ronduit slecht als dat resulteert in domweg kopieëren. Het beste is als je zèlf de meest invloedrijke persoon bent voor je eigen werk, en dus inspiratie put uit jezelf.

Verzameld door Hubrecht Duijker.


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 11 augustus 2016 om 09.07 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 1, september/oktober 1990), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder