Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Wereldtop goochelt voor twintig man

Wereldtop goochelt voor twintig man

Vrijdag 10 mei was het eindelijk zover. Een kleine delegatie van de Nederlandse goochelwereld (de enige persoon was ikzelf) stond op Schiphol gereed om via Manchester naar het mooie Isle of Man te vliegen. De reden voor deze vlucht was het 3e IOM-congres dat op het eiland gehouden zou worden. Nadat het vliegtuig op het eiland was geland, werd ik, samen met een Amerikaanse goochelaar opgewacht door een taxi die ons naar het congreshotel zou brengen. Het was werkelijk allemaal tot in de puntjes geregeld door een reisbureau van het eiland (tevens één van de sponsors van het congres).

Nadat we een drankje genuttigd hadden was er om 19.30 uur een informele avond waar de inschrijvingen plaatsvonden en waarbij de aanwezige goochelaars kennis met elkaar maakten. Het is misschien wel leuk om te weten dat er een zeer groot aantal goochelaars (wel 21) naar het congres waren gekomen. Dit lage bezoekersaantal, normaal zijn er zo'n 70 tot 100 goochelaars, kwam doordat er problemen waren met de grootste sponsor van het gebeuren, waardoor Chris Power en JJ niet veel aan reclame hadden kunnen doen. Normaal gesproken is de grootste trekker het te winnen prijzengeld. De eerste prijs is namelijk zo'n 3000 Engelse pond, niet echt mis voor een prijs. Maar,
omdat er zo weinig deelnemers waren, was er geen wedstrijd. Chris en JJ hebben echter niet al het prijzengeld in hun zak gestopt, maar met dit geld ervoor gezorgd dat de top van de goochelwereld aanwezig was om lezingen te geven en in gala's op te treden.

Namen die aan het congres meededen, waren o.a. David Williamson met zijn hilarische Rocky act, Duncan TriIlo met een schitterende manipulatie-act en Richard Macdougall, die perfect mime speelde en de meest fantastische wonderen liet zien. O ja, dit was slechts de eerste avond tijdens het diner. Om de avond goed af te sluiten vonden Chris en JJ het wel leuk om ons op nog eens twee toppers te trakteren, nl. Juan Tamariz en Tommy Wonder. Onze eigen Tommy liet zijn befaamde bekerspel zien en de volgende dag tijdens zijn lezing waren de goochelaars nog steeds verrast. Na deze eerste dag leek het moeilijk dit nog te verbeteren, maar...

Aangezien de avonden nogal laat worden is het leuke aan dit congres dat de volgende dag alles pas om 11 uur begint. Dit is tenminste wat anders dan om 8 uur bij een lezing te staan. Zaterdag begon meteen goed met een lezing van Tommy Wonder, die perfect uit de doeken deed hoe je met misdirection moet omgaan. Tommy werd gevolgd door Max Maven, die schitterende mentale effecten vertoonde, waarna David Williamson aan de beurt was. Er was slechts één klein probleempje. De Cupfinal werd ook gespeeld. De voetballiefhebbers gingen naar de kamer van JJ, terwijl de anderen naar de nieuwste Rudy Coby en Lance Burton specials konden kijken, op banden meegebracht door David Williamson. Na het buffet was een soort van verassingsavond, waarbij verschillende goochelaars effecten lieten zien, waaronder Alex Elmsley, jawel, de uitvinder van de Elmsleycount. Hij zelf vindt het niet zo leuk dat men het de Elmsleycount noemt, want die man is echt bescheiden. Het was dan ook een eer om met een levende legende te mogen praten, en te merken dat goochelaars leuke mensen zijn. Alex Elmsley is een tijdje uit de goochelwereld weggeweest en 's avonds was dan ook een vraaggesprek met hem. Toen iemand vroeg: "Mijnheer Elmsley, u bent lang uit de goochelwereld geweest. Toen u terugkwam en zag hoeveel effecten er met de Elmsleycount werden vertoond, wat dacht u toen?" Alex Elmsley antwoordde hierop: "Ik dacht, ik heb een MONSTER geschapen!"

Nou ja, u begrijpt het al. Ook deze avond was niet echt vroeg afgelopen en daarom begon de volgende dag ook om 11 uur met een lezing van Rafael Benatar, een Spanjaard met mooie kaarteffecten. Hierna was het de beurt aan Juan Tamariz om ons eerst 1 1/2 uur te vermaken met een schitterend optreden, waarna hij ook enkele effecten uitlegde. Na het buffet werden de goochelaars met een paardentram naar de schouwburg gebracht, alwaar de gala plaatsvond.

De gala werd aan elkaar gepraat door Max Maven en hij kondigde o.a. aan: Fluke, die wij een week later in Leeuwarden zagen. Richard Griffin met een mooie duivenact, Alex Blackford, een junior van het eiland, Archini and Smith, een hilarische ontsnappingsact, Richard MacDougall en als uitsmijter Tommy Wonder met zijn toneelact.

Al met al was dit het beste congres waar ik ooit geweest ben. De sfeer was ontspannen en je kon met iedereen een gesprek beginnen. Op de terugweg naar het vliegveld, gezellig samen met David Williamson en Ton Onasaka, keken wij terug op het geheel met een tevreden lach. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij!

Herman Koster


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 12 april 2014 om 11.11 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 6, juli/augustus 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder