Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Vraag (2/3)

Vraag (2/3)

Op het FlSM-congres 1949 in Amsterdam werd geen enkele maal het ringspel vertoond. Corvelo haalde een jaartje geleden in zijn rubriek op, hoe dat destijds in Triks werd geconstateerd en ik vroeg me daarbij af wat er in '49 dan wèl werd gedaan. Ik heb het congresverslag erbij gehaald om mijn geheugen te steunen. Er waren nog geen 400 deelnemers, maar daarvan traden er meer dan vijftig op. In de wandelgangen van Krasnapolsky zag je tijdens die vijf dagen de grijze Fransman dr. Dhotel regelmatig op een sukkeldrafje voorbij komen, waarbij hij een sigarettevloeitje op zijn wijsvinger liet ronddraaien als ware het een propellor. Chan Mifelov uit Israël stond voortdurend in een kringetje goochelaars om zijn "psycho-magic" te demonstreren: kaarttrucs waarbij hij veel grotere risico's nam, dan we tot dan toe gewend waren. Bij het officiële close-up concours presenteerde Geoffrey Buckingham een manier van kaartsteken waar we geen touw aan vast konden knopen. Koos van Moort deed een prachtig trucje met drie hoge hoedjes en een dobbelsteen. Hans Trixer zaagde een potlood door. Viggo Jahn uit Denemarken won de Grand Prix. Hij trok zwarte leren handschoenen aan en manipuleerde met de witte knop van zijn wandelstok. Buckingham vertoonde zijn klassieke manipulatienummer. De Flezki's combineerden manipulatie met dans. Er waren ook nog de originele manipulaties te zien van Jean Valton, Niberco en van de bejaarde Schot John Ramsay. Veel goeie komische nummers. De "dronken" Engelsman Willane in zijn bar met applaudiserende konijntjes. Jerry Bergman uit Amerika die beesten en kledingstukken vouwde van een witte zakdoek, waarbij hij voortdurend balletjes ophikte. Henk van Dijl met zijn goochelende eend op de arm. Doc Koopmans opereerde in zijn chirurgenpakje een fietsband, compleet met aderklemmen en Santos gooide een onzichtbaar spel kaarten naar het publiek om het te laten "schudderen". Boelero had een kostelijke entree, waarbij hij zijn parasol tot een goocheltafel ombouwde. Crochet, de laatste grote illusionist die Nederland heeft gekend, bracht zijn enorme bloemenshow in de Stadsschouwburg. Moto en Francisco hadden veel succes met hun zwarte kabinet. De radiohandelaar Maub van Embden liet afbeeldingen van de getrokken kaarten oplichten in een grote kristallen bol. Een greep uit de talrijke oorspronkelijke nummers die werden vertoond.

Een jaar later kwam Mystica terug uit Indonesië. Hij won het nationale concours in Arnhem en een paar maanden later het FISM-congres in Barcelona, waarna hij zijn naam veranderde in Fred Kaps. Hij werd het grote voorbeeld. Zijn stijl werd door velen met meer of minder succes nagevolgd. En ik begin me nu, veertig jaar later, voorzichtig af te vragen of dat wel goed geweest is voor de ontwikkeling van de goochelkunst.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op woensdag 21 september 2016 om 09.58 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 3, december 1990/januari 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand september.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder