Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Videorecensie: Tommy Wonder's Close-up lecture

Videorecensie: Tommy Wonder's Close-up lecture

Hoewel Nederland al heel wat jaren een aardig toontje meeblaast in het internationale goochelwereldje, hebben we daar op video nog weinig van mogen meebeleven.

Van Flip verscheen een aantal jaren geleden een touwlezing bij Videonics, waarvan hij trouwens nog steeds op de afrekening wacht (u ziet, die producenten zijn af en toe net zo erg als zij die hun banden kopiëren!).

Richard Ross had een aantal jaren geleden de eer een van de banden in Joe Stevens Magic Video Library te mogen vullen.

Daarmee moesten wij het doen. Een povere verzameling voor een land met relatief het hoogste aantal wereldkampioenen per goochelende inwoner.

Begin dit jaar verblijdde Mark Leveridge ons met een nieuwe band van een Nederlandse goochelaar. Hij haalde Tommy Wonder namelijk over om de videoband van diens close-up lecture op het tweede close-up symposium uit te mogen geven. Dit is een prestatie op zich, als je bedenkt dat Tommy tijdens het FISM-congres in Brussel de oorlog verklaarde aan elke videocamera die hij op zich zag gericht. Dat hij nu toch toestemming heeft gegeven, heeft alles te maken met de hoge opnamekwaliteit van de band, en het feit dat het hier een opname betreft van een "live" lezing. Hoewel je bij deze close-up lecture soms een echte camera close-up mist, brengen de twee professionele camera's het geheel prima in beeld, met behoud van de "live" sfeer.

Mogelijk had dat gemis aan close-up kunnen worden ondervangen door wat meer aandacht te besteden aan de "nabewerking", en achteraf de ontbrekende close-ups in te monteren.

Het was voor mij alweer een aantal jaren geleden dat ik Tommy's lezing had gezien, en het verwonderde me hoeveel gelach hij eruit wist te halen. Het is duidelijk te zien, dat het hier een show betreft die hij vaker heeft gegeven, en niet slechts een verzameling losse trucjes. Maar, behalve dat het een amusant uurtje is om naar te kijken, weet hij er ook veel interessante theorieën in te stoppen.

Zoals:
- Vier kaarten tel je niet maar die toon je.
- Wees mogelijke moeilijke vragen van je publiek voor.
- Hoe begin je een close-up optreden (zie vorige Informagie).
- Pas het ritme van je effect aan het ritme van je publiek aan. Zorg ervoor dat je niet vervalt in het ritme waarin je het effect thuis oefende.

Bij elk effect laat hij zien welke gedachten er achter schuilen. Geen detail wordt overgeslagen.
Oh ja, de trucjes, die vergeet ik bijna. Ze zijn echter, aldus Tommy zelf, van ondergeschikt belang in deze lezing. Vergeet die trucjes, maar zorg ervoor dat u ontdekt waardoor het wonderen kunnen worden. Pas als dat uw achterliggende gedachte is om deze band te kopen, doet u Tommy daar ook echt een plezier mee.

Arnaud van Rietschoten


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 7 juli 2016 om 09.29 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 5, mei/juni 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Goochelaar boeken? Goochelaar huren? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand mei.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder