Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Vegas

Vegas

Er lopen drommen Amerikanen door de rechte straten en het merendeel is vet en blank. Ze gaan van het ene fantastische bouwsel naar het andere en ze fotograferen elkaar voor een nagebouwde Mississippi-stoomboot of voor imitaties van Romeinse beelden. Een aanzienlijk deel van het publiek zit binnen achter de gok-automaten en het luistert jaloers hoe bij een ander de quarters met het geluid van een mitrailleur in de metalen bak onderaan het apparaat vallen.

"Kijk uit voor de kleine gokhuizen," zei de taxichauffeur, "die ontdoen je vlug van je geld. De grote doen er langer over." Want hoe het gebouw er ook mag uitzien, binnen staan overal de slotmachines in het gelid. En in elk casino staat minstens één glimmende auto uitgestald, die elk moment gewonnen schijnt te kunnen worden. De dikke, blanke Amerikanen geloven er in, want de stad breidt zich nog voortdurend uit. Er zijn nu negentien duizend hotelkamers en de bezettingsgraad nadert de negentig procent. En elk nieuw hotel heeft een nog opzienbarender attractie voor de deur dan de vorige. Bij Excalibur komt op gezette tijden een mechanische draak uit een deur in de rotsen die door een even mechanische tovenaar Merlijn wordt bezworen. Voor de Mirage is een reusachtige waterval te zien waarboven regelmatig vulkaanuitbarstingen worden aangericht. Treasure Island biedt een zeeslag aan tussen twee nagemaakte 18e-eeuwse schepen. Voor Luxor wordt de tovenlantaarn vertoond, die Egyptische plaatjes projecteert op een watergordijn. In de winkelgalerij bij Caesars Palace is een fontein die uit Rome afkomstig lijkt, ware het niet dat om de zoveel tijd de beelden gaan praten en bewegen, tot groot enthousiasme van de omstanders. Daar waren ze in Europa niet opgekomen, hoewel, in de Grote Doolhof in 17-eeuws Amsterdam bewogen de beelden ook, getuige de Goliath in het restaurant van het Historisch Museum. Die kan met z'n kop draaien en met z'n ogen rollen. Er is veel kinderlijk plezier in Las Vegas en het lijkt alleen een oudere Europeaan te storen dat het aanbod geheel berust op kitsch en namaak. Waarom zou je geen spotjes zetten in de ogen van de geheimzinnige beelden van de Paaseilanden zoals bij Tropicana? Dan heb je er 's avonds ook nog wat aan. En alles overal begeleid door de vertrouwde muziek uit moeders tijd die moeiteloos kan worden herkend: Lullabaye of Broadway, Amor, amor, Fly me to the moon, The lady is a tramp, Blue moon, Bei mir bist du schön... Steevast mechanisch gereproduceerd, want de muzikantenvakbonden schijnen in Vegas de slag te hebben verloren.

Zo ziet, anno 1994, de goochelhoofdstad van de wereld er uit.


Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015 om 20.52 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 5, mei/juni 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder