Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Tom Mullica in 't Zand

Tom Mullica in 't Zand

(Douwe Swierstra)

Op 11 februari j.l. gaf Tom Mullica een lezing in Theater 't Zand in Maarssen onder auspiciën van Heinz Minten. Ondanks de enigszins (ver)late aankondiging waren toch meer dan 50 goochelenthousiasten op dit evenement afgekomen.

Hoewel Mullica op zich weinig nieuws liet zien was zijn act goed voor twee uur lachen, gieren & brullen, ook al gingen er een paar grappen de mist in vanwege de specifiek Amerikaanse context waaraan ze refereerden. Mullica behoeft bij de meesten van ons eigenlijk weinig introductie. Hoewel zijn handelsmerk bestaat uit het "inslikken" van een dozijn brandende sigaretten, in Maarssen liet hij zien dat hij op meerdere terreinen van de goochelkunst zich met de groten kan meten.

Voor degenen die (nog) niet bekend zijn met het fenomeen Mullica, hierbij een korte synopsis. Ooit met goochelen begonnen als barkeeper in Atlanta - Georgia, begon hij zijn eigen Magic Bar in diezelfde plaats in 1976 onder de naam Tomfoolery, waar hij zes dagen van de week met veel succes drie shows draaide. Eind jaren tachtig besloot hij om voor de lol mee te dingen in Las Vegas naar de prijs die Siegfried & Roy daar jaarlijks ter beschikking stellen voor de beste goochelaar. De act van Mullica was iets wat men in Las Vegas nog niet eerder beleefd had, hetgeen veel wil zeggen want op het gebied van entertainment heeft men daar toch wel het nodige meegemaakt. Deze ervaring in Vegas bracht Mullica in contact met andere markten en weekte hem los van zijn vaste stek in Atlanta. In 1987 besloot hij de deuren daar definitief te sluiten en een contract voor 6 maanden te accepteren van de Crazy Horse Saloon in Parijs. Na afloop van dit contract heeft hij zich definitief in Vegas gevestigd, hetgeen hem voldoende vrijheid laat voor het lecture circuit en TV-optredens. Toch verlangt hij nog wel naar een vaste eigen stek, dit keer dan in Las Vegas, vanwege de voordelen die dit op kan leveren.

De tips en adviezen die Mullica tijdens zijn lezing tussendoor verstrekte, gaven blijk van een jarenlange praktijkervaring met het goochelen, waarbij het bargoochelen duidelijk zijn voorkeur heeft vanwege het directe contact met het publiek. Even afgezien van de geheimpjes van de trucs, waren de belangrijkste lessen van Mullica tijdens zijn lecture kort samengevat de volgende: magic should be fun - people should have a good time.

Het is m.a.w. helemaal niet zo belangrijk wat je doet als de mensen maar lol hebben. Deze boodschap werd mij zeer duidelijk tijdens Mullica's versie en presentatie van de klassieker "cards across". Veel van de bestaande versies vereisen nogal wat getel van kaarten waardoor de pointe van de truc soms wel erg vertraagd en versluierd wordt. Mullica transformeerde dit "oudje" in een geheel nieuwe ervaring, met een uiterst gisse misdirectie, maar de lardering met zijn onnavolgbare grappen en grollen was deze truc alleen al goed voor een kwartier lang puur magisch amusement of uiterst amusante magie, de scheidslijn is bij Mullica niet meer duidelijk te trekken. Mullica is een clown die bijkans niet te stuiten is. Zijn stijl is duidelijk beinvloed door de stand-up comedy die in Amerika een aparte bedrijfstak vormt en een hoog "recht voor z'n raap gehalte" heeft. Sommige mensen met een minder goed ontwikkeld beoordelingsvermogen of mensen die moeite hebben met nieuwe ontwikkelingen, willen dit nog wel eens afdoen met "grof of banaal". Mullica dolt met zijn publiek, met grote liefde voor de goochelkunst en met grote waardering voor hetzelfde publiek. De meeste Mullica-effecten, met uiteraard uitzondering van de sigaretten-acrobatiek, lijken het goed te doen en hebben allen een zeer hoog "commercieel gehalte".

Voor Heinz Minten daarom onze grote dank en waardering voor zijn wapenfeit dat hij zo kort achter elkaar twee toppers naar Nederland heeft weten te halen, want Gary Kurz was enige tijd terug eveneens alleszins de moeite waard en leverde zo op zijn eigen wijze het bewijs voor Mullica's devies dat "magic should entertain".


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 6 maart 2014 om 10.02 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 5, mei/juni 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder