Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | 't Jonge volkje

't Jonge volkje

Zij die geen prijs hebben gewonnen, mogen graag wijzen op de onbekwaamheid van de jury. Er zit niemand in die hun specialisme beheerst, er zijn leden van de 'vakjury' die geen mens ooit heeft zien goochelen en het gezelschap als geheel lijkt wel de zoveelste afsplitsing van het Algemeen Ouderen Verbond. Meestal bromde ik maar wat als een dergelijk betoog tegen mij werd gehouden, maar aangezien dat te vaak als een blijk van instemming werd opgevat, ben ik af en toe gaan tegenspreken. 'Laten wij zelf eens een beoordeling geven,' zei ik soms. Als we dan als dissidenten de geleverde prestaties tegen elkaar gingen afwegen, traden er wel eens verschillen op met de officiële uitslag, maar altijd van bescheiden aard. We zouden Pietje een tweede prijs gegeven hebben en Jantje de derde in plaats van andersom - van die dingen. Niet iets om een alternatieve NMU voor te beginnen. Als op een dag iemand voorstelt om vijf jury's naast elkaar te benoemen zodat alle veteranen wat te doen hebben, wed ik dat die vijf afzonderlijk tot stand gekomen uitslagen maar weinig van elkander zouden verschillen. De 'smalle marges' van de politiek lijken ook voor de jurering in het goochelwezen van toepassing. Met één grote uitzondering. Bij de beoordeling van het goochelen voor kinderen kunnen de meningen diametraal tegenover elkaar staan. Daarom is het misschien goed om wat maatstaven op een rijtje te zetten, waaruit toekomstige jury's een keus kunnen maken.

Is het gebodene pedagogisch verantwoord? Dat is een criterium waar elke ongediplomeerde Nederlander mee om weet te gaan. Er dienen geen pikanterieën in het nummer voor te komen of verwijzingen naar moord en doodslag. Als de goochelaar de kinderen zouteloze verhaaltjes vertelt over hondjes die jarig zijn of de maan op avontuur, zullen ze opgroeien tot waardige leden van Dutchbat. Leven de kinderen mee? Dat is makkelijk te meten aan de hand van de hoeveelheid geschreeuw die de executant aan het jeugdige publiek weet te ontlokken. Is het verhaal spannend? Als het jonge volkje ademloos aan des goochelaars lippen hangt, scoort hij uiteraard hoog.

Is de aankleding mooi? Wellicht knipt de goochelaar een touw door in een kleurrijk decor, vermomd als clown of ouderwetse tovenaar.

Amuseert het publiek zich? Daar hebben we tegenwoordig de kinderjury voor, daar heeft het volwassen college geen boodschap aan (een aardigheidje Louis). Wordt er goed gegoocheld zodat de kinderen zich verbazen? Bij mijn weten is dat tot dusver nog nimmer bij de overwegingen betrokken. Goochelen....hoezo?

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 21 november 2013 om 08.20 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 2, november/december 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder