Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Status

Status

In de televisieprogramma's over "Mysteries of magic" die ons laatst via het Discovery-net bereikten, waren Engelsen en Amerikanen met vereende krachten bezig om de status van de goochelarij wat op te vijzelen. Woorden als creativiteit, artisticiteit en cultuurhistorie waren niet van de lucht. Gelukkig waren Penn en Teller af en toe aanwezig om e.e.a. weer wat te relativeren.

In de achttiende en de negentiende eeuw werd er aansluiting gezocht bij de wonderen van de wetenschap om de goochelaar respectabel te maken. Nu de wetenschap daar te ingewikkeld voor is geworden, proberen we ons onder de kunstenaars te scharen, maar daar trappen weinig instanties in. Met de geschiedenis van de goochelarij kan je nog wel eens in het museum komen, weet ik uit ervaring, maar daar houdt het wel mee op. Dus wordt er geschermd met de namen van koningen, presidenten en ministers aan wie we onze kunsten mochten vertonen. Goochelaars laten zich fotograferen met filmsterren die met verveeld gezicht een kaart trekken en ieder heeft wel een paar namen paraat van beroemdheden die ooit hebben gegoocheld of dat nog doen: Orson Welles, Charles Dickens, generaal Schwarzkopf, Kees Schoonenberg…

Ik geef toe dat ik niet onmiddellijk aan iedereen vertel dat ik goochel, al heb ik notabelen soms welwillend horen zeggen dat ze het "een leuke en creatieve hobby" vonden. Het heeft toch iets van wat ze in homofiele kringen "coming out" noemen, ruiterlijk toegeven dat je kunstjes doet om daarmee je vriendjes te verbazen. Schaam je er maar niet voor, zegt de psychiater, je hebt al die grote namen niet nodig om je reputatie op te poetsen. Je staat ontspannen op het schoolplein en grinnikt tevreden omdat de andere jongens niet begrijpen waar die kaart is gebleven. En op een afstandje staan de meisjes en kijken mild glimlachend toe….

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 18 februari 2013 om 10.15 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 1, januari/februari 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder