Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Statig

Statig

De oprichters van de 52 Schakels waren niet zo statig als Henk Op den Brouw denkt. Wat heet; de penningmeester, "kassier" genaamd, heb ik na de eerste kascontrole niet meer teruggezien. Niemand zei er iets over, want ik was met mijn achttien jaar het jongste lid en ze wilden mijn zieltje niet bederven, maar ik kwam er toch al spoedig achter dat de arme man het bescheiden kasgeld niet had kunnen produceren. De plechtige ceremoniën en de deftige taal die aan de mores van de Vrijmetselaars deden denken, kwamen geheel uit de koker van Jan Bach, de fotograaf die zijn bedrijf uitoefende in één van de noodwinkels voor het postkantoor op de Coolsingel. Met zijn kale hoofd en zijn grijze puntbaardje had hij een indrukwekkend uiterlijk, maar je kon toch erg met hem lachen. Oom Blom, de voorzitter, "president" genaamd, had een verchroomde kandelaar voor hem gemaakt waarin drie kaarsen konden worden geplaatst. Bij de opening trok Bach, de "ceremoniemeester", handschoenen aan die in mijn herinnering altijd enigszins vuil wit waren om daarmee naar de kaarsen te wijzen die iets symboliseerden als "wetenschap, kunst en schoonheid". Geheel zeker was ik daar niet van want van tijd tot tijd noemde de ceremoniemeester andere begrippen, omdat hij zijn eigen plechtstatige teksten nooit goed in zijn hoofd heeft kunnen krijgen. Wij moesten dan van hem "staande, van links naar rechts" onze kaartennaam noemen, want alle schakels hadden de naam van een speelkaart en in het orgaan werden we niet anders aangeduid dan met die kaartennaam, wat knap lastig was. Maar iedereen gunde Bach zijn ceremoniën en we tekenden gehoorzaam het "Boek der Betrouwbaarheid", al kan ik niet garanderen dat iedereen tijdens zo'n openingsplechtigheid zijn juiste kaartennaam noemde. Het was op 3 maart 1947 begonnen in een naargeestig zaaltje onder het viaduct van het Hofplein-treintje. Daar werden de bijeenkomsten gehouden van de "Ring Rotterdam" van de NBG, de "broederschap" die door Top Cup en mr. Hadé was opgericht. Chris Blom, een oude beroepsartiest met zeer felle oogjes, hield op die 3e maart een indringend betoog. Dat blad, "De illusionist", verscheen nooit op tijd - wat hadden we aan die NBG waar we zo veel contributie aan moesten afdragen. We konden het beter zelf doen, poneerde hij. Een eigen organisatie met een eigen blad. Als één man stelden we ons achter hem. Hij werd voorzitter en tevens redacteur van het blad, waarvan maar weinig exemplaren zijn verschenen. De eerste twee nummers waren gestencild in groene inkt, het derde in blauw en de reden daarvan werd zorgvuldig vermeld: er was geen groene inkt te krijgen. De eerste vergaderingen werden gehouden in een zaaltje achter het "artiestencafé" van Charlie Stock aan het Mathenesserplein, dat al gauw te klein werd want de liga groeide snel uit tot een bloeiende vereniging. Is er nog steeds een ceremoniemeester? Vergeet de vuil witte handschoenen niet!

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op donderdag 19 december 2015 om 10.28 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 3, januari/februari 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder