Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Publiek

Publiek

Goochelaars vormen een lastig publiek, want ze klappen op andere momenten dan leken en ze lachen vaak ook om andere grappen. Je ziet op concoursen executanten die daarmee rekening houden en ik vind dat zeer verdedigbaar, want een beetje artiest richt zich op zijn publiek. Als dat bestaat uit goochelaars, doe je dingen waarvan je verwacht dat goochelaars ze waarderen.

Maar ik heb ook altijd goochelaars op congressen gezien die kwamen demonstreren hoe goed ze met biljartballen of het ringspel overweg konden. Ook daar heb ik wel een goed woord voor over, omdat het goochelen in de praktijk nu eenmaal voor leken geschiedt. Als toeschouwer vind ik dat soort nummers saai, tenzij ze verschrikkelijk goed zijn. Uiteraard denken alle goochelaars dat ze verschrikkelijk goed zijn, ons kent ons, maar het blijft een jaarlijks wederkerende opgave om al die uitgekauwde trucs te moeten aanschouwen. Bij wijze van experiment gaan we onze acts dit jaar dus maar eens laten zien aan leken onder het motto "gedeelde smart is halve smart". Om het leed voor de buitenstaanders zoveel mogelijk te beperken, wordt er een voorselectie gehouden. Merkwaardig genoeg worden daar ook weer leken voor uitgenodigd, mensen voor wie het er kennelijk minder op aankomt. Naast de tweederangs leken zijn er zo'n dertig deelnemende goochelaars en acht magiërs die de voorselectie moeten verrichten, dus als jullie deze regels onder ogen krijgen, weet iedereen natuurlijk wat er in Maarssen is gebeurd omdat de tamtam in de goochelwereld uitstekend functioneert. Daar kan geen Informagie tegenop. Als de uitverkoren nummers in Enschede worden vertoond, bestaat het publiek uit een paar honderd goochelaars, zoals gebruikelijk, aangevuld met elite-leken, als die in Twente te vinden zijn. Ik ken die streek helaas niet zo goed. Voorts is er een jury die is samengesteld uit vijf goochelaars en twee leken zoals dat al sinds mijn kinderjaren gebeurt. Als ongediplomeerd mentalist voorspel ik bij deze dat we op het Goochelfestival twee soorten nummers te zien zullen krijgen: goochelaars die zich richten op de jury en op de honderden andere magiërs en artiesten die komen demonstreren hoe vaardig zij zijn in het uitvoeren van de klassieken. Wellicht is er een combinatie te maken, een compromis, een soort CDA-goochelnummer zal ik maar zeggen. Dan hebben we toch iets betrekkelijk nieuws bereikt, maar over het geheel genomen vind ik het als bejaarde een geruststellende gedachte dat er nog steeds weinig veranderd lijkt sinds Henk Vermeyden goochelconcoursen stimuleerde om daarmee zijn handel te intensiveren.

Tot ziens in Enschede, hoop ik.


Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015 om 08.12 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 6, juli/augustus 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder