Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Presentatie

Presentatie

Als je zoet je spinazie had opgegeten, zei je moeder wel eens: "Jij mag presenteren". Je mocht dan met een trommeltje koekjes de bezoekers langs gaan die er elk één uit moesten nemen. Het was niet moeilijk - alleen moest je het trommeltje niet aan het deksel vasthouden anders zou de zwaarte van het goed gevulde blik de scharniertjes wel eens kunnen doen ontzetten.

Later werd het woord soms gebruikt door ondernemers in het amusementsbedrijf die iets uitzonderlijk lekkers in de aanbieding hadden. "Jos van der Valk presenteert….Piste." Herinnering uit oude televisietijden. Voor de jongeren moet ik even uitleggen dat deze Van der Valk in het geheel niet in beeld kwam. Zeker niet om dingen te zeggen als: "Nu komt er een clown". Dat de man die in beeld kwam een clown was, zagen we wel aan zijn rode neus.

Bij de radio moesten wel dingen worden aangekondigd, dus daar hadden ze omroepers. Mensen die in een Nederlands dat toen nog Algemeen Beschaafd genoemd werd, vertelden wat er kwam.

Dat aankondigen is in het tijdperk van de kleurentelevisie belangrijker geworden dan hetgeen wordt aangeboden. Er worden programma-formules verzonnen bij presentatoren en rond Bart de Graaff, die ooit succesvol koekjes aanbood, werd een hele omroep opgericht. "Presenteren" werd een vak en de goochelaar van wie vroeger werd gezegd dat'ie zo'n leuk praatje had, wordt nu op het juryformulier geprezen om zijn "presentatie". Ik mag graag een presentator zien die een prettige relatie met zijn toeschouwers schept, maar ook in de beste relaties moet er af en toe worden gegeten en de koekjestrommel mag niet leeg zijn.

Lekkere koekjes hoeven trouwens niet te worden aangekondigd of geprezen. Je houdt ze de bezoekers gewoon onder de neus, dan groeit de relatie vanzelf. Over het woord "relatie" en de veranderende inhoud daarvan in de loop der tijd, wellicht een volgende keer.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 27 mei 2013 om 12.31 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 3, mei/juni 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder