Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Post (6/3)

Post (6/3)

Ondergetekende is geen N.M.U.-lid, geen professioneel goochelaar, zelfs (nog) nooit lid geweest van een goochelclub. Mijn grootste verdienste op dit terrein is waarschijnlijk het schudden van de handen van de heren Kaps, Vermeyden, Ross, Copper en vele anderen in de magische wereld. In de 6e jaargang, nr. 1, waren twee totaal tegengestelde bijdragen omtrent Hans Kazàn te lezen. Dick Harris is boos, beschuldigt hem, van 'broodroof' en zou hem zelfs graag voor de rechter zien. Jan Paymans prijst hem de hemel in en feliciteert hem zelfs met een 'mijlpaal voor de Nederlandse goochelkunst'.

Al zo'n 30 jaar kijk ik bewust naar goochelaars en af en toe laait ook de behoefte op deze kunst actief te beoefenen. Mijn zintuigen zijn inmiddels dusdanig getraind, dat ik een shell op meters afstand hoor, een gepalmeerde kaart zie zitten en de werking van een groot aantal apparaten doorzie op het moment dat ik ze voor het eerst zie. Als ik iets slaapverwekkend vind, hoeft dat zeker niet te betekenen dat het ook 'slecht' is. Ik heb me dan ook aangeleerd zo veel mogelijk naar goochelaars op tv te kijken, in gezelschap. Hun oordeel zegt meer dan het mijne.

Hans Kazàn heeft als eerste Nederlander de kans gekregen maar liefst acht shows op tv te brengen. Je mag dus verwachten dat hij die gelegenheid aangrijpt om te schitteren. De ingrediënten die hem daartoe ter beschikking gesteld werden, gaven ook uitgebreid de gelegenheid: goede live muziek, een sfeervolle ruimte, prima decor, goed camerawerk, redelijke belichting. Daarbij vindt Jan Paymans dat de trucs onderhoudend waren, amusementswaarde hadden en voorzien waren van goede parlando's. Daarmee ben ik het oneens.

Niet gemeten aan mijn eigen, zeer subjectieve, zienswijze, maar aan de hand van de reacties van mijn lekenkennissen durf ik van harte te stellen: Hans heeft het verstierd en versjacherd! Zonder uitzondering werd er zeer verontwaardigd gereageerd op de onbehoorlijke wijze waarop Hans (buiksprekend, nasynchroniserend?) zijn publiek woorden in de mond legde. Op de presentatie werd regelmatig gereageerd met kreten als "Dit is geen goochelen, hij neemt ze gewoon in de maling." Woest werd het publiek bijvoorbeeld na het inkorten van een stropdas en het inpikken van een paar tientjes van het publiek. Ook de uitvoering van de trucs op zich was verre van 'af'. Regelmatig zat 'mijn publiek' op te merken: "Hij pakt een andere voetbalschoen", "Hij draait de portefeuille om" en "Hij draait twee kaarten tegelijk om." En dat zijn dan echt mensen die niets weten van palmeren, forceren, double lift, shells en meer van dat moois. Bovendien een groot deel van mijn publiek niet weg te slaan bij Prijzenslag.

Dick Harris maakt zich niet kwaad over de shows, maar over Hans' onbedwingbare neiging om trucs te verklaren. Ach, wat is het verschil? De wijze waarop Hans met veel te veel misbaar met Jumbokaarten mijn favoriete truc met een aas en twee andere indexkaarten vertoonde, ging mij ook door merg en been.

Maar ik vind juist niet dat we ons daar kwaad om moeten maken. De drie touwen komen heus in de meeste goocheldozen voor, hoor Dick. Als je het niet gelooft, kom maar eens langs. Ik heb een aardige collectie. Getructe kaarten voor index bedekken/draaien zaten bijvoorbeeld al in de Jumbo-doos van begin jaren '60.

In eigen land heeft ooit o.a. Adrie van Oorschot al voor tv (of was het voor radio?) heel wat trucs verklaard, trucs waarmee menig goochelaar nog altijd kan schitteren. Langer geleden zaten er wereldwijd bij de Sunlight-zeep plaatjes verpakt, die zelfs zigzag-illusie, zwevende dame en doorgezaagd weesmeisje aanschouwelijk uitbeeldden. Als ik het goed heb, was o.a. Harry Houdini verantwoordelijk hiervoor... om vervolgens zelf dezelfde illusies uit te voeren met een nieuwe dimensie. Deze illusies worden tegenwoordig nog steeds op de planken gezet, op de pre-Houdini-wijze, op de Houdini-wijze en uiteraard op verder verbeterde wijze. Ik geloof niet dat er dan ook maar één illusionist hier ooit brodeloos van is geworden.

Verder dan het verklaren van een 'onbenullig trucje' gaat inderdaad het uitleggen van termen als sleeving of lapping. Die ben ik nooit in goocheldozen tegengekomen, sterker nog, de termen ben ik op zich nooit waar dan ook tegengekomen (ik begrijp ze ook zonder uitleg). Maar ja, dat is mijn makke, ik heb goochelen geleerd vrijwel zonder literatuur, zonder contact met andere goochelaars, zonder de weg naar goochelclubs, winkels, studio's te kennen. Ik palmeerde al 20 jaar voor ik de term hoorde, een 'parlando' noem ik nog altijd een babbeltje.

Het weggeven van de clou van een Agatha Christie gaat wel erg ver. Als je in de huiselijke kring roept "de butler heeft het gedaan", kun je al rekenen op boze gezichten. Een televisiepersoonlijkheid die zoiets waagt in een veelgelezen programmablad, ja, die gaat echt te ver. Volgens mij moeten ook de doorsneelezers van de Televizier dit zo hebben ervaren. Hans verspeelt op deze wijze naar mijn idee veel goodwill.

Maar of wij daar zo kwaad van moeten worden, of wij bang moeten zijn voor 'broodroof? Nee, dat geloof ik niet. Voor goochelaars die zich bedienen van sleeving en lapping is er kennelijk wel alle aanleiding om eens goed na te gaan of deze technieken dusdanig perfect worden toegepast dat het gewaarschuwde publiek het niet merkt. Wie daar niet toe in staat is, heeft kennelijk nooit de benodigde perfectie in huis gehad. Dan is het sowieso raadzaam een andere wijze van uitvoeren, of zelfs een heel ander nummer te bedenken. Zo kan loslippigheid juist heel inspirerend werken.

Maggy Rond
Scheveningen


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 22 september 2014 om 05.00 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 3, januari/februari 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder