Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Post (4/2)

Post (4/2)

Na vrijwel elk Nationaal Congres wordt in de wandelgangen geklaagd over het gering aantal uitgereikte prijzen. Dit jaar bleven er echter zoveel op de tafel staan, dat de N.B.G. maar eens in de pen klom om de verzamelde klachten in de vereniging op papier te zetten en de N.M.U. een aantal aanbevelingen te doen (Informagie, 4e jaargang, no. 1).

Om dit terecht gesignaleerde probleem op te lossen, kiest de N.B.G. voor de meest makkelijke weg. Geef de jury de schuld en verdoezel het ontstellend gebrek aan kwaliteit van de concoursdeelnemers door nota bene tot aan de Grote Ereprijs toe alle prijzen uit te reiken. Hierdoor zou het enthousiasme van de deelnemers niet de grond in worden geboord (...)! Dat hiermee de prijsuitreiking op het Nederlandse kampioenschap goochelen tot een zielige vertoning wordt gedevalueerd is kennelijk van minder belang. Het is pertinent onjuist de jury verantwoordelijk te stellen voor het gebrek aan kwaliteit bij de concoursdeelnemers. Eerder toont het moed om niet de populair gemakkelijke weg te kiezen, maar serieus en gemotiveerd al dan niet de beschikbare prijzen toe te kennen. Het zijn de concoursdeelnemers, die kennelijk nog steeds veronderstellen met een zwak standaardoptreden een prijs te kunnen winnen op een
Nederlands kampioenschap. Inhoud, techniek, creativiteit en fantasie zijn vaak ver te zoeken. Voorzitters durven kennelijk een 'enthousiast' lid dat een hopeloos nummer heeft, een handtekening niet te onthouden. Ook gerenommeerde goochelaars dienen zich telkenmale te bewijzen. Een relatief grote naam is gelukkig geen garantie voor een prijs. De jury van dit jaar was terecht niet onder de indruk van op routine drijvende deelnemers.

Om te voorkomen dat congresgangers worden verveeld met ondermaatse concoursnummers, dient een voorronde te worden gehouden, zodat het kaf van het koren wordt gescheiden. Het concours op het Nationaal Congres schiet dan in kwaliteit omhoog en dan kan aan de wens van de N.B.G. om alle prijzen uit te reiken worden tegemoetgekomen. Een aanpassing van het prijzenstelsel is, gelet op het geringer aantal deelnemers, noodzakelijk. De Grote Ereprijs moet voorbehouden blijven voor zeer bijzondere goochelnummers en kan in die optiek niet 'automatisch' worden uitgereikt. Bijkomend positief effect is, dat er op het Nationaal Congres meer ruimte komt voor (gala)shows, workshops en lezingen.

De N.B.G. heeft het lef gehad een zeer gevoelig onderwerp aan te snijden. Waardering daarvoor. Het is echter een misvatting om te veronderstellen, dat enthousiasme wordt gekweekt door onverdiende prijzen uit te delen. Enthousiasme is pas puur als wordt gestreefd naar een tien, de absolute top, het Nederlands kampioenschap. Het Vriendschappelijk Onderling Concours (V.O.C.) en de Kalidag geven mogelijkheden voor concoursdeelnemers die daar niet op uit zijn.


Robert List


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 12 november 2015 om 00.15 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 2, november/december 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale media



Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder