Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Plot

Plot

In ouderwetse goochelboekjes willen de auteurs nogal eens breedvoerig opsommen wat een goochelaar allemaal kan doen: dingen laten verdwijnen, laten verschijnen, laten zweven of verhuizen, voorwerpen vernielen en weer heel maken, stevige materialen doordringen, iets van kleur doen veranderen en wat niet al. Lijstjes waarbij ik altijd heb gedacht: wie origineel wil zijn, moet die dingen dus vermijden. Dat kan ook wel, maar de begrippen zijn toch zo essentieel dat het niet meevalt om een programma samen te stellen waarin helemaal niets verdwijnt, verschijnt, of verandert. Het is ook mogelijk om die klassieke begrippen eens goed tegen het licht te houden om oude goocheltrucs te voorzien van een pakkender verhaal, de 'plot'. De goochelaar moet mijns inziens iets laten verdwijnen dat er behoort te zijn. Een kostbaarheid in een vitrine, het geld in een portemonnee of portefeuille. En als iemand door zijn magische krachten van alles te voorschijn kan brengen, wil ik dat hij iets anders produceert dan overbodige troep als lapjes, linten, balletjes en bloemen van veren of papier. Mooie meiden en geld zijn wat mij betreft altijd welkom, drank wil er ook wel in en minder platvloerse types zullen het kunnen waarderen als de kunstenaar echte bloemen laat verschijnen om die aan de dames uit te delen, zoals Ludwig Döbler dat meer dan honderdvijftig jaar geleden deed in Wenen. Als de goochelaar een touwtje doorknipt of een krant verscheurt, zal dat niemand schokken. Men neemt terecht aan dat hij thuis nog meters touw heeft en stapels oude kranten. Het wordt pas een verhaal als de assistente een kostbaar bord kapot laat vallen. Het herstellen daarvan is interessanter dan het weer heel maken van touw of krant. Een gouden bal, al zweeft hij nog zo mooi, lijkt mij toch iets te veel op een ballon. Een dikke dame laten zweven.... dat is pas goochelkunst. Wat is interessant om te laten verdwijnen, verschijnen of zweven; het begin van een verhaal. Wat mag er niet worden vernield? Het doorzagen van een juffrouw in de tijd dat Freud in de mode was en het fijnstampen van het horloge van een toeschouwer zijn niet voor niets klassieken geworden. Het laten verhuizen van een bovenmaatse dobbelsteen van het ene kistje naar het andere is als verhaal uitermate zwak. "Wat moet er zoal verhuizen?" vroeg de ambitieuze jonge goochelaar zich af. En hij verving die mallotige dobbelsteen door een postpakket. Het verhuisde, mits voldoende gefrankeerd. En passant verkleurde hij zijn Zuidafrikaanse assistente, produceerde de Europa Cup en liet een gevangene verdwijnen uit de cel van zijn (Nederlandse) gevangenis. Het laatste werd niet bijzonder gevonden.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op maandag 22 februari 2016 om 00.44 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 6, juli/augustus 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand september.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder