Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Over TV-magie (of het ontbreken daarvan)

Over TV-magie (of het ontbreken daarvan)

De afgelopen feestdagen hebben wij via het magische oog in de huiskamer kunnen genieten van een bonte keur aan goochelaars. De plaatsing van 45 minuten voor en 45 minuten na middernacht van "The World's Greatest Magic" was een unieke positionering op het breukvlak van het Oude/Nieuwjaar binnen het brede TV-aanbod die avond.

Opvallend was daarbij toch wel het zeer groot aantal illusionisten: vuur, rook, lichtflitsen, bloed en angstzweet vormden daarbij de voornaamste ingrediënten. Omgegeven door swingende go-go girls, bijgestaan door schaars geklede assistentes en met een veelvoud aan vervaarlijke kisten en apparaten wordt zo een kleurrijk spektakel opgevoerd met als eeuwenoud fundament de combinatie van (de implicatie van) sex, spanning & sensatie.

Om de witjes te vullen mag dan nog, bijvoorbeeld, een Mac King een huis, tuin & keukentrucje opvoeren dat de kijkers thuis zonder eerst hun vingervlugheid te hoeven trainen aldra tussen de schuifdeuren op kunnen voeren. Mac King, ook niet gek, liet zich hierbij assisteren door een tweetal dames uit Baywatch, voor de gelegenheid een beetje in avondkleding gestoken. Op een paar ooh en ááh kreetjes na hoefden ze niet al te veel te zeggen en ook dat kwam goed uit.

Wat is blijven hangen is dat de TV op dit moment zich vooral richt op de grote show & spektakel waartoe illusionisten letterlijk beter geëquipeerd zijn. Met de rookeffecten, de beat met Bèta-ritme, de stroboscoop op volle toeren en de dansmariekes, wordt zo de sfeer van een hedendaagse disco nagebootst met als enige verschil dat je in dit geval geen pilletje van dubieuze komaf hoeft te slikken om "ze te zien vliegen". De grens tussen videoclip en "illusieblok" tussen de reclames vervaagt hiermee snel en in toenemende mate. Over de al of niet wenselijkheid van deze ontwikkeling vel ik geen oordeel, maar ik constateer wel dat close-up, salonmagie of een goed klassiek toneelnummer vrijwel niet (meer) aan bod kwamen tijdens de recent vertoonde shows.

Dai Vernon stelde ooit al vast: "Dat goochelen zich minder goed leent voor TV", misschien moet dit nu bijgesteld worden met de toevoeging: met uitzondering van grote illusie-shows.

Bij het zgn. meer kleinschalige goochelen horen we gelukkig nog steeds maar al te vaak mensen uitroepen: "Hij deed het onder mijn ogen, het gebeurde in mijn hand, ik zag het met eigen ogen, ik stond erbij en keek ernaar etc.". Zolang deze ervaring niet via de TV valt te evenaren zal er gelukkig nog lang en veel vraag blijven naar "live magic".

Wordt (vast) vervolgd.

Douwe W. Swierstra


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 11 april 2013 om 09.45 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 2, maart/april 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder