Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Oud en wijs

Oud en wijs

"Zorg dat je je schoolwerk niet verwaarloost," zeggen oudere en wijzere goochelaars tegen junioren. Het is mij destijds van verschillende kanten toegevoegd en ik heb me er weinig van aangetrokken. Toen ik eindelijk na veel spieken en zitten blijven in de vijfde klas van de Hogere Burger School was beland, kwam de redacteur van een plaatselijk blad mij interviewen voor zijn reeks "Vingervlugge stadsgenoten". Geheel uit eigen beweging schreef hij in het stuk dat ik verstandig genoeg was om mijn schoolwerk niet te verwaarlozen, dit onder het slijmerige tussenkopje: "Werk gaat voor." Mijn klasgenoten hebben heel wat afgelachen. Het zinnetje leent zich er ook uitstekend voor om op sarcastische toon te worden voorgedragen, weet ik uit ervaring. En naar dat schooldiploma, dat ik toch nog heb gehaald, heeft niemand me later ooit gevraagd. Een goeie tweede op de hit-parade van oudere en wijzere goochelaars, is de uitspraak: "Er zijn geen slechte goocheltrucs - er zijn alleen slechte goochelaars." Sla dat gezegde ook maar in de wind, jongelui. Er zijn wel degelijk afschuwelijke goocheltrucs. Ik dacht daar aan toen een "studio" laatst weer de Levante box te koop aanbood. Een brede buis staat in een soort konijnehok. De buis wordt opgetild, leeg getoond en niet zonder moeite in het hokje terug gezet. Daarna laat de kunstenaar het konijnehok zien, dat vervolgens weer om de buis wordt geplaatst. Dan haalt de goochelaar een voorraadje onnodige troep uit de buis, zoals onbruikbare zakdoeken, onpraktische parasols en kunstbloemen. Niemand gelooft dat die buis ooit echt leeg is geweest. Geen mens weet wanneer de truc is afgelopen. En wat denk je van die duivenpan met die belachelijk grote deksel of van dat spiegelglas dat alleen maar geschikt is om er je haar in te kammen. Toen ik klein was heb ik eens een truc gekocht met drie verschillend gekleurde rechthoekige plankjes. Door elk van die plankjes was een gat geboord, zodat je de plankjes met zijn drieën aan een lint kon rijgen. Dan moest je het middelste plankje ongezien ondersteboven zien te klappen. Je haalde het lint wat heen en weer, tot je het zo kon vastgrijpen, dat het om het middelste plankje heen liep. De clou was dan dat dat plankje van het lint afviel. Toeschouwers waren hooguit verbaasd dat die dingen niet alle drie van het lint afdonderden. Geen slechte goocheltrucs... Junioren, laat je niets wijs maken. Een advies waar je ook op school nog wat aan kunt hebben.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 5 december 2016 om 09.57 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 6, juli/augustus 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder