Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Oud en toch nieuw - Het Wintergartentheater

Oud en toch nieuw - Het Wintergartentheater

In de jaren twintig bestond in de Friedrichstrasse in Berlijn de Wintergarten, een theater waar pluche, spiegels en topartiesten uit de wereld van het variété garant stonden voor 'een avond uit op chique'. Sinds vorig jaar is in de Potsdamerstrasse de Wintergarten weer geopend. Na het bombardement van Berlijn waren er geen initiatieven om een dergelijk theater weer op te bouwen. Het waren André Heller, een geboren Oostenrijker, bekend in het theater en Bernhard Paul, een circusfanaat uit het circus Roncalli, die de moed hadden om een concept te maken voor een nieuw variété-theater. Op 26 september 1992 werd het nieuwe Wintergartentheater officieel geopend door Siegfried & Roy die voor het ten doop houden van hun boek toevallig Berlijn aandeden.

Ik had het genoegen om dit jaar op uitnodiging een avond mee te maken in dit geweldige theater. Bij aankomst wordt de auto overgenomen door portiers in livrei, die de auto naar een parkeerplaats brengen. In de hal van het theater heerst er een sfeer van de jaren '20. Het theater zelf is zo bijzonder dat het nauwelijks te beschrijven is. Grote vitrines met attributen uit de wereld van het variété met o.a. een koffer van Houdini en de kleding van de grote clown Grock. Het orkest zit boven de Bühne. Comfortabele stoelen met een tafeltje. Men kan er drankjes bestellen en iets eten.
Het programma vangt aan om 20.30 uur en na een korte pauze gaat het weer door tot 23.00 uur. Daarna kan men op de muziek van een orkest à la jaren dertig een dansje maken.

Het programma was internationaal: Bartschelly een jongleur met honderden glazen uit Engeland, Tina Lenert uit Californië (bij ons bekend van het FISM-congres in Den Haag), een meer dan goede act met komische manipulatie en jongleerkunst uit Rusland van Buka en Buda, goede clownsacts uit Berlijn van de Collins Brüder, Rao, een ook bij ons bekende handschaduwkunstenaar uit India, Ezio Bedin uit Italië met een geluidsimitatie-act van wereldklasse, het nostalgische orkest met zanger en conferencier Max Raabe en nog veel meer. De toegangsprijzen vallen mee. Voor zo'n 50 Mark is men echt een avond in een andere wereld. Wellicht zien we ook onze topgoochelaars nog eens in dit theater. Bij een bezoek aan Berlijn is het voor ieder van ons een must daar heen te gaan.

Piet A.I. Hart


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 30 mei 2015 om 06.21 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 3, januari/februari 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder