Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Open brief aan het algemeen bestuur

Open brief aan het algemeen bestuur

De leden van de Noordhollandse Bond van Goochelaars zijn verheugd en tevreden dat hun inzet voor de organisatie van het nationaal congres voor de goochelkunst 1992 een alleszins geslaagd gebeuren is geworden. Toch zijn zij diep teleurgesteld in de afloop van één onderdeel. Een onderdeel dat geen enkel congrescomité vooraf kan organiseren, t.w. de inschrijving voor het concours en de samenstelling van de jury. Om deelname hieraan te stimuleren, zal e.e.a. dan ook zorgvuldig bewaakt dienen te zijn.

Hiervoor zijn de goochelverenigingen in Nederland en sinds 1992 ook de buitenlandse verenigingen verantwoordelijk. Wel, dit zal gezien de toegekende waarderingscijfers in 1992, een moeilijke zo niet onmogelijke taak worden. Wij zijn hier pessimistisch over. De leden der N.B.G. tekenen bij dezen dan ook protest aan tegen een systeem waarbij het een jurypanel wordt mogelijk gemaakt ondergewaardeerde cijfers toe te kennen.
Hierdoor zullen zeker de Nederlandse deelnemers weerhouden worden om in te schrijven voor de N.M.U-concoursen.

Dat gerenommeerde goochelaars, die op voorgaande nationale concoursen tot de prijswinnaars behoorden, in 1992 met een gemiddeld cijfer van 4 à 5 worden gehonoreerd, vereist een onderzoek. Zeker zal hierbij onderzocht dienen te worden of het systeem van beoordelen wel juist is. Voorgaande beoordelingen zullen beter betrokken dienen te worden bij het becijferen van de concoursdeelnemers.

De N.B.G. verzoekt het Algemeen Bestuur van de N.M.U. op de vergadering de huidige richtlijnen ter discussie te stellen en te herzien, hiermede een weg zoekend om op komende congressen - nu nog onder auspiciën van de N.M.U. - de deelnemers(sters) aan een concoursonderdeel, de teleurstelling van een "1992-uitslag" te besparen.

Een voorstel onzerzijds is om voortaan alle concoursprijzen uit te reiken. Hierbij kan dan een vereist minimum aantal punten, als basisgetal voor kwaliteitsbewaking worden aangehouden. Bij de huidige jurering zou dit 420 punten kunnen zijn.

Wanneer, zoals op het congres 1992, van het totaal aantal prijzen (30 stuks) er 18 niet worden uitgereikt, dan is dit zeker geen stimulans om opnieuw in te schrijven voor een volgend nationaal concours. En dan zijn wij het begrip kwaliteit ook kwijt! Bovendien is de kwaliteitsbeheersing toch een taak voor de verenigingen.

Er zij hier nog gememoreerd dat de 33 Nederlandse concoursdeelnemers (N.B.G. 13) werden geleverd door maar 10 Nederlandse verenigingen.

Resumerend stellen wij:
1. De beoordeling van de concoursdeelnemers zoals dit jaar is geschied staat haaks op het beleid van de N.M.U. om d.m.v. concoursen de groei en bloei van de goochelkunst te bevorderen.
2. Een jury moet instructies krijgen om op objectieve, maar vooral opbouwende wijze te jureren om zo deelnemenden het gevoel te geven van waardering.
3. Het meedoen en verschijnen voor een jury verdient altijd een 6. De jury kan dan een kandidaat opwaarderen of bij slechte prestaties punten minderen.
4. De 1e, 2e en 3e concoursprijzen moeten altijd worden uitgereikt. Het gaat immers om de beste prestatie van het concours op dat moment. De deelnemer met het hoogste puntentotaal is altijd de winnaar(res) van de Grote Ereprijs, dus kampioen van dat concours in dat betreffende jaar.
5. Indien er niet gewerkt wordt aan een constructie zoals hiervoor beschreven, vrezen de briefschrijvers een nog grotere terugloop van het aantal concoursdeelnemers.
6. Veel deelnemers aan het concours in Noordwijkerhout beleven bij hun optreden voor het publiek (en daar gaat het toch om) plezier en oogsten daar waardering. Dat laatste is de goede promotie voor de goochelkunst. Beter dan wegsturen van concoursdeelnemers met rapportcijfers die maken dat onze leden geen behoefte meer hebben om op een dergelijke manier te worden beoordeeld c.q. vernederd.
7. Wanneer het Algemeen en het Dagelijks bestuur menen dat Nederland zich v.w.b. de goochelkunst uit de markt prijst, ligt dit zeker niet aan het enthousiasme van de leden van de aangesloten verenigingen der N.M.U, maar eerder aan een verkeerd beleid. Pas op N.M.U.

Verzamelde meningen van de leden der Noordhollandse Bond van Goochelaars

Haarlem, 11 augustus 1992


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 29 oktober 2015 om 07.59 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 1, september/oktober 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder