Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Okito's bestuursvisie

Okito's bestuursvisie

Een delegatie van het Dagelijks Bestuur van de N.M.U. heeft ons op 7 mei jl. vereerd met een bezoek te Vught. Okito heeft de naam nogal kritisch te staan tegenover het wel en wee van de N.M.U. Een bezoek van het bestuur persoonlijk werd dan ook zeer gewaardeerd. Het meest vruchtbare van deze dialoog was dat over structurele onderwerpen van gedachten kon worden gewisseld. Zo kwam ter sprake in welke richting de N.M.U. zich beweegt en in welke richting zij zich oorspronkelijk bewoog. Met dit verslag willen wij een bijdrage proberen te leveren aan de taak waarvoor de Nederlandse Magische Unie zich gesteld ziet.

De N.M.U. dient de goochelkunst in de breedste zin des woords (art. 2 statuten). Zij wordt bestuurd door een Dagelijks Bestuur (DB) en een jaarlijks tweemaal bijeen komend Algemeen Bestuur (AB).

De clubs leveren de afgevaardigden voor het AB. Zij zijn bevoegd namens de clubs te handelen. Interessant is om na te gaan wat de omvang van de handelingsbevoegdheid is voor een afgevaardigde. Geeft de club hem alle vrijheid van handelen of geniet hij juist een beperkte vrijheid? Dit kan o.a. afhangen van de mate waarin een club tijd zou willen uittrekken om op clubbijeenkomsten over de N.M.U.-onderwerpen te willen praten. Een lastige opgave voor een AB'er om het beeld van een club zo goed mogelijk te vertalen naar het AB en het DB (hij kan zich immers geconfronteerd zien met een verdeelde achterban, etc.).

Het DB is belast met de dagelijkse vormgeving en uitvoering van de plannen. Het dient zowel de initiatieven vanuit het AB als zijn eigen initiatieven bij het beleid te betrekken. In hoeverre geniet het DB vrijheid van handelen met betrekking tot zijn eigen plannen? Een logisch antwoord lijkt: zo veel ruimte als het AB het biedt. Daarbij dienen de afgevaardigden overtuigd te worden.

Maar hoe kan overeenstemming worden bereikt met het AB, dat maar twee maal per jaar bijeenkomt en waar afgevaardigden bovendien beperkt kunnen zijn in hun handelingsbevoegdheid? Met betrekking tot de initiatieven vanuit het AB komt een beeld naar voren waarin telkens dezelfde soort onderwerpen, als bijvoorbeeld de inhoud van de werkwijze van de jury, lijken terug te keren. Het zou niet ondenkbaar zijn dat in deze tijd, waarin de goochelkunst vecht voor zijn bestaansrecht, de N.M.U. zich zou kunnen richten op fundamentele vragen (waarheen met de Nederlandse goochelkunst etc.). Het aantal afgevaardigden binnen het AB is in vergelijking met vroeger aanzienlijk toegenomen. Daardoor wordt een proces om tot overeenstemming te komen aanzienlijk gecompliceerder. Meer visies vragen om meer tijd om te discussiëren, voor zowel het DB/AB als AB/achterban.

De bedoeling van deze bijdrage is om na te gaan of de huidige situatie bevredigend is. En zo niet, om dan met elkaar te overleggen in welke mate het AB en/of het DB meer of minder vrijheden zouden moeten krijgen in hun handelen.

Rembt Sickinghe (Okito)

Naschrift van het Dagelijks Bestuur

Dit is een verslag van de eerste van de bezoeken die wij de komende tijd zullen brengen aan de diverse verenigingen. Inmiddels zijn de volgende twee gepland. Wij hopen van harte dat al deze bezoeken in dezelfde open, constructieve sfeer zullen plaatsvinden.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 24 februari 2016 om 00.23 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 6, juli/augustus 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder