Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Nog fijner dan televisie - Charles Thors (Thoraldo)

Nog fijner dan televisie - Charles Thors (Thoraldo)

Op 13 februari herdacht Charles Thors (Thoraldo) het feit dat hij precies veertig jaar als beroepsartiest werkzaam was. Reden genoeg om eens terug te blikken op een drukbezet leven; reden ook om met gesprekspartner Dick Harris eens een stevige boom op te zetten over de vele facetten van het goochelen voor kinderen. Want dat was en is de grote liefde van Thoraldo: een zaal vol kinderen een onvergetelijke middag bezorgen.

Charles, ben je nu echt al veertig jaar beroeps? Of heb je de amateurjaren ook meegeteld?

Nee, hoor, vanaf mijn allereerste voorstelling wist ik heel zeker: dit wil ik voor mijn beroep gaan doen. En na al die jaren vind ik het nog net zo leuk als in het begin. Ik heb het vak altijd heel serieus genomen, ik heb steeds zelf mijn zaken gedaan en geprobeerd prestatie tegen een redelijke vergoeding te leveren.

Even terug naar het prille begin, dat is niet te vermijden bij zo'n jubileum. Kom je eigenlijk uit een artistieke familie?

Gedeeltelijk. Vooral mijn grootmoeder en mijn moeder hadden allerlei talenten op artistiek gebied. Maar het echte begin was - je mág één keer raden - de onvolprezen goocheldoos... Via Studio Larette en de goochelclub Hands Down kwam ik voetje voor voetje iets verder. Van de goochelaars die mij in die periode veel geholpen hebben, noem ik graag O'Malla en vooral ook Eddy Taytelbaum. Curieus genoeg had ik in die jaren niets aan Henk Vermeyden. Die was eerlijk genoeg om tegen me te zeggen: 'Charles, ik kan je geen enkel zinnig advies geven, want met kindergoochelen heb ik absoluut geen affiniteit.'

Het woord is gevallen: kindergoochelen. Wat fascineert je toch zo in dat speciale genre? Veel goede goochelaars hebben hun leven lang een zekere angst voor zalen met schreeuwende kinderen gehad.

Het is maar net hoe je het bekijkt, Dick. Als je die kinderen alleen maar ziet als een troep krijsende snottebellen, kun je er beter niet aan beginnen. Maar als je van kinderen houdt en eenmaal de feeling hebt hoe je de aandacht van zo'n zaal vast kunt houden, dan is het werken voor jonge medemensen het mooiste wat er bestaat.

Speelt de leeftijd van de kinderen een grote rol?

De moeilijkste groep is zo van 13 tot 17, dat zullen de meeste collega's met me eens zijn. Dan moet je echt alle zeilen bijzetten en zelfs dan lukt het niet altijd. Maar bij kinderen van 5 tot een jaar of 12 leer je langzamerhand de kneepjes van het vak wel.

Wat vind jij nu zelf het allerbelangrijkste bij kindervoorstellingen?

Het gesproken woord. Eigenlijk draait daar alles om. Het stoort mij wel eens collega's te zien, die dat aspect verwaarlozen. Door mijn vader, die rechter was, en ook door mijn oom Frits Thors (inderdaad, de tv-nieuwslezer) was ik al jong vertrouwd met correct, goed geformuleerd Nederlands. Het verbale staat bij mij beslist op de voorgrond, daarom heb ik er ook altijd poppentheater en later zelfs buikspreken bij gedaan.

Iets anders. Laten we het heel even over de invloed van de televisie hebben.

Tja, zelf heb ik sporadisch tv gedaan; ik voel me bij een live publiek meer op mijn plaats. Ik heb wel eens het gevoel dat door die overdaad aan tv-programma's de gave om je echt te verbazen wat verloren is gegaan. En voor kinderen is televisie een puur eenrichtingsverkeer; pas in een zaal komt het echte contact met de artiest tot stand. Dan goochel je niet vóór, maar mét de kinderen. Ik zeg wel eens in zo'n zaal: 'We maken samen de voorstelling, jullie en ik samen.'

Je zei het net al, je hebt altijd zelf je zaken gedaan. Had je iets tegen managers?

Nou, het was eigenlijk meer het idee zelf alles in de hand te hebben. Het persoonlijke contact met de opdrachtgever vond ik erg belangrijk. Zo stuurde ik bijvoorbeeld altijd vooraf een tekeningetje met de ideale zaalopstelling. Kan ik iedereen aanbevelen. Men heeft wel eens alle stoelen anders geplaatst om aan mijn wensen te voldoen.

Goede tip, bedankt namens de lezers. Charles, ik heb met genoegen je vele plakboeken doorgebladerd. Je hebt - wat ik bij een kindergoochelaar niet verwacht had - ook vaak in het buitenland gewerkt. Leuke herinneringen?

Het allerleukste was een optreden in Thailand, waar ik aan het hof mocht goochelen en het 9-jarig kroonprinsesje (Chulabhorn heette ze) op het toneel gehaald heb. Overigens, ook voor de Nederlandse kroonprins - toen nog heel jong - ben ik tweemaal opgetreden. Bij de tweede maal zei de lakei die de thee bracht: 'Hé, u was hier vorig jaar toch ook? Grappig, meestal wordt een artiest maar één keer uitgenodigd!' Zoiets versterkt je zelfvertrouwen. Ja, die plakboeken zitten vol 'happy memories'. Moet je zien, hier een affiche uit 1956 in Parijs, met in piepkleine lettertjes de naam van een toen nog volkomen onbekende zanger: Jacques Brel. Ook van al die andere buitenlande trips heb ik gelukkig nog heel wat foto's bewaard. Afrika, Japan, de Filippijnen, India, de Golfstaten - stuk voor stuk belevenissen.

Je hebt het behoorlijk druk gehad, zeg, al die jaren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je deelname aan congressen (driemaal een prijs!) en over de vijf boekjes die je over het goochelen door en voor kinderen geschreven hebt. Twee dingen wil ik nog graag van je weten. Wat is nou het allergrootste compliment dat je ooit hebt gehad?

Kan ik je zo vertellen. Dat was toen een meisje op haar twaalfde verjaardag aan het eind van de middag zei: 'Het was nóg fijner dan televisie!'

En als allerlaatste: Wat zijn na veertig welbestede jaren je toekomstplannen?

Ik ben nu 58 jaar en wil graag nog heel lang doorgaan.

Charles, nogmaals gefeliciteerd en nog vele succesvolle jaren!

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 9 september 2015 om 02.42 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 5, mei/juni 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder