Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Miljoenennota

Miljoenennota

Al meer dan honderd jaar geleden begonnen goochelaars hun gedenkwaardige leven in boeken vast te leggen voor het nageslacht. En als ze niet konden schrijven, lieten ze zich bijstaan door een relatie met journalistieke aspiraties. Voorin stond gewoonlijk hun portret en achterin werden hun originele trucs opgediend als verdienstelijke bijdragen aan de culturele ontplooiing van het mensdom. Wie wel eens vaker een boek leest, weet dat die trucs lang niet allemaal origineel waren. Laten we aannemen dat door elkaar genomen, de helft van de beschreven trucs oorspronkelijke trekjes vertoonde. Als er sinds de vorige eeuw tweehonderd van zulke boekjes verschenen zijn (voorzichtige schatting) en als er gemiddeld twintig trucs in elk boek stonden, dan levert dat een totaal op van 2000 min of meer originele trucs.

Dat is een schier ter verwaarlozen aantal vergeleken met de bijdragen aan goocheltijdschriften. In 1895 begon de Hamburgse handelaar Carl Willmann zijn 'Zauberwelt'. De concurrentie bleef niet lang achter en deze eeuw zijn er over de hele wereld goocheltijdschriften verschenen. Soms één maandblad per land, maar dikwijls ook meerdere. Laten we zeggen dat er gemiddeld in elk jaar honderd goochelbladen zijn verschenen over de hele wereld. Van elk blad verschenen zo'n tien nummers per jaar met in iedere aflevering tien bijdragen van goochelaars waarvan weer de helft min of meer origineel was. Er werden dus minstens 5000 oorspronkelijke goocheltrucs gepubliceerd in elk jaar van de twintigste eeuw. Negentig maal vijfduizend levert een uitkomst op van 450.000 originele trucs.

Om de collega's van hun creativiteit te laten meegenieten, houden goochelaars sinds ongeveer 35 jaar lezingen, in de volksmond "lekzjers" genoemd. Om de opbrengst daarvan te verhogen, wordt het verklaarde schriftelijk vastgelegd en verkocht onder de "lekzjernoots".

Ik ken enkele tientallen goochelaars in Nederland die wel eens lezingen houden en het lijkt niet overdreven om aan te nemen dat er over de hele wereld zo 'n tweeduizend zijn die dat doen. Sommige hebben trouwens twee of meer lekzjers op hun programma. Tien trucs per lezing - laat de helft weer min of meer origineel zijn, dat levert ook al weer 10.000 oorspronkelijke goocheltrucs op. Zonder de inhoud van de reguliere goochelboeken te hebben meegeteld, kom ik dus al aan een aantal van 462.000 originele toeren.

Wie zouden die trucs vertonen en op welke planeet?

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op zaterdag 16 april 2016 om 08.51 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 2, november/december 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder