Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Met niks

Met niks

Hoewel ik eigenlijk nog maar een opgeschoten lummel ben, slaag ik er door mijn buitengewone handigheid in de beeldschone prinses te bevrijden uit de kerkers van het vitriool kwijlende monster. Zij is een toverfee, onthult zij tussen de bloemen van het vrije veld en blozend nodigt ze mij uit een wens te doen. Stom genoeg negeer ik het voor de hand liggende en ik vraag haar mij bij het eerstvolgende nationale Congres voor de Goochelkunst van de Nederlandse Magische Unie te willen voorzien van echte toverkracht. Zij noteert een en ander en wij geven elkaar de hand. Popelend van verwachting betreed ik een paar weken later het volkomen lege toneel. "Wat had u getoverd willen hebben?" vraag ik na netjes goedemiddag te hebben gewenst. Het blijft even stil, maar dan roept een waarschijnlijk hongerige grappenmaker: "Broodje kaas." Ik leg mijn gebolde handen even op elkaar en als ik mijn rechterhand optil, ligt op de linker het bestelde. De fee is op haar post. Er gaat een waarderend gegrinnik door de zaal. "Stooge" fluistert iemand en een ander met een beperkt maar aangenaam gedachtenleven roept luid: "Twee pils." Ik maak een langzame pirouet en als ik mijn slungelige front weer naar het publiek keer, heb ik een blad met twee flessen en twee glazen in de hand. Algemene hilariteit en van alle kanten vliegen mij nu de bestellingen om de oren. Ik kan onmogelijk aan al die verzoeken in de horecasfeer voldoen omdat het eind dan zoek zou zijn en dus besluit ik tot een indrukwekkende verdwijning bij open doek. "Ik zag hem zo gauw niet afgaan," zegt een jurylid nog nagrinnekend. "Maar afgaan deed 'ie," merkt een collega van hem op, "lieve hemel, wat een beroerde opbouw."

Ik ben tegenwoordig een aanzienlijk oudere lummel en van het geloof in toverfeeën heb ik moeten afzien. Maar ik heb met zo veel geraffineerde goochelprincipes kennis gemaakt, dat ik besef dat het voor mij en anderen mogelijk moet zijn om die jeugddroom waar te maken en dan met een betere programmaopbouw dan destijds. Het toneel betreden of de close-up tafel naderen met niks; geen dobbelstenen, geen goocheltafels. geen gekleurde zijden lapjes, geen balletjes. Alleen wat een gemiddelde particulier zo bij zich heeft: wat geld, portefeuille, aansteker, sleutelbos, schone zakdoek. De kleurig gedecoreerde kasten en de glimmende vingerhoeden, die hele speelgoedwinkel, tot geschiedenis geworden. Op die manier worden toeschouwers pas voor verrassingen gesteld. Ik zie nummers die in die richting wijzen en ik vind bespiegelingen die op zo'n trant van goochelen geïnspireerd zijn bij de betere auteurs. Misschien tovert de collega van de 21e eeuw met niks. Dat zal Kali brodeloos maken, maar die vindt wel weer een nieuwe handel.

Kees SchoonenbergDit artikel is gepubliceerd op zaterdag 30 juli 2016 om 10.10 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 6, juli/augustus 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder