Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Martin

Martin

Je zult toch Martin heten, 8 jaar oud zijn en gevraagd worden om op een goochelcongres een goochelaar te beoordelen: zo'n volwassen man, die jou altijd te vlug af is, zo iemand van jouw oordeel afhankelijk maken! Ja, eigenlijk was zijn oudere zus Esther gevraagd om in de kinderjury plaats te nemen, maar mogelijk om de lieve vrede thuis te bewaren was het kleinere broertje ook maar mee gestuurd, al had hij het er aanvankelijk moeilijk mee om te begrijpen waar het nu om ging.

Het was mijn taak om de vijf juryleden - vier meisjes van de leeftijd van Esther, en Martin - wegwijs te maken. Allereerst moest er een voorzitter zijn, die namens hen het woord deed op het toneel. Dat zag Martin wel zitten, als enige overigens. Ik legde toen uit dat wanneer er vier meisjes zijn en één jongen, het logischer is dat een meisje voorzitter wordt. Deze (on)logica accepteerde Martin. U weet, de klasse manipulatie heb ik altijd een warm hart toegedragen.

Zij hadden allen een echt jurymapje gekregen met beoordelingspapieren en een leuke ballpoint erin, alsmede een sticker en een paddle-trucje. Ik verlangde van hen twee cijfers in de respectievelijke vakjes, per kandidaat: één voor de trucs en één voor de persoon. Martin begreep het niet.

'Wel', zei ik, 'de beste goochelaar geef je de hoogste punten'. 'Ik vind Jan Brakel de beste goochelaar', zei Martin. Maar ja, die deed niet mee aan het concours. Geduldig legde ik uit: 'Als je vanmiddag een goochelaar ziet (er waren maar twee kandidaten), waarvan je denkt die zou ik het liefst op mijn verjaarspartijtje zien, dan geef je die de hoogste punten'. 'Komt die dan ook?' wilde Martin gelijk weten. Ik moest hem teleurstellen. 'Neen', zei ik, 'maar die krijgt dan deze ingelijste prent' (een afbeelding van een goochelende teddybeer: De Grote (B)ereprijs). 'Oh', zei Martin, 'en wat krijgen wij?'. 'Me dunkt' zei ik 'een mooi mapje, een ballpoint, een sticker en een goocheltruc'. Martin bekeek zijn mapje en knikte met getuite lippen: het had zijn goedkeuring; een hele opluchting.

Laat het nu Martin zijn, die door de goochelaar op het toneel werd gehaald en die voor zijn diensten een spaarvarken kreeg, zodat onbewust ruimschoots aan zijn materialistische gevoelens tegemoet gekomen werd. 'Omkopen van de jury', werd er achter mij gemompeld. Maar neen, Martin was er niet blij mee. Het grapje van de goochelaar was dat Martin de spaarpot te leen kreeg. En dat deze weer terug moest, als die vol was, had hij niet begrepen. Hij werd gekweld door de onzekerheid of het nu wel of niet zijn bezit was... en dat was in zijn beoordeling terug te vinden.

Martin komt er wel, die kleine zelfstandige....

Ted Winkel


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 23 april 2015 om 09.23 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 2, november/december 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder