Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magie in China

Magie in China

China is een land met een magische uitstraling door z'n geheimzinnigheid en z'n geslotenheid gedurende vele eeuwen. In onze eeuw was China gesloten vanaf de vijftiger jaren tot rond 1980. In deze tijd beleefde het land problemen zoals hongersnoden, mislukte oogsten, de Culturele Revolutie en het proces tegen de Bende van Vier. Vooral de Culturele Revolutie heeft de traditionele levenswijze in China sterk doen veranderen. In die tijd werd alles op zijn kop gezet: jongeren bekritiseerden ouderen en oude gewoontes, omdat met hen nog een heleboel vóór-communistische waarden in stand werden gehouden. Tijdens de Culturele revolutie werd iedereen gedwongen te werken in communaal verband. Bijna alle winkels, de industrie en de landbouwgronden werden staatseigendom of eigendom van de communes. Straathandel werd afgeschaft, en het levendige straatbeeld vervlakte door de blauwe, grijze en groene uniforme kledij en het ontbreken van vertier. De traditionele Chinese kunsten, zoals acrobatiek, muziek, zang en magie verdwenen geheel van de straat, en soms zelfs van het toneel. De traditie van straatgoochelaars hield op te bestaan; binnen het door de partij gedicteerde cultuurbeleid was geen plaats meer voor de magische kunsten.

Hervormingen

Na de hervormingen die door Deng Xiao Ping in 1978 zijn ingezet, werd het de mensen weer toegestaan om als zelfstandige te werken. De boeren mochten weer een deel van hun land voor eigen rekening verbouwen, en de straathandel nam daardoor weer toe.

Langzaam komt ook de magische kunstenaar weer terug in het straatbeeld. Niet veel, want in de zes maanden dat ik in China verbleef, ben ik maar een paar van deze mensen tegengekomen.

De eerste opereerde illegaal bij een veerpont. Een plaats waar mensen maar kort vertoeven om daarna verder te reizen, leent zich uitstekend voor de oude truc van het touw, dat van het midden uit wordt opgerold tot een platte rol, waarin twee gaten in het centrum zitten. De bedoeling is dat een omstander een vinger in een gat steekt, waarna het touw wordt weggetrokken. Blijft het touw achter de vinger haken, dan krijgt de speler zijn inzet dubbel terug. Anders is het geld voor de tegenpartij, die natuurlijk door de einden op een bepaalde manier te pakken de uitkomst, en (door medeplichtigen in te zetten) ook het wedklimaat kan beïnvloeden. En dan natuurlijk: inpakken en wegwezen!

Chi Gong

De tweede magiër was een man die gebruik maakte van Chi Gong. Dit is een stukje echte magie, voor ons westerlingen moeilijk te begrijpen, en iets dat echt bestaat. Chi Gong betekent dat je de energie waarover een mens beschikt, zodanig kunt beheersen dat je die buiten je lichaam kunt laten treden. Chi Gong kun je leren. Je begint met Tai Chi Quan, het bekende Chinese schaduwboksen. Onder leiding van een expert kun je dan verder gaan. Veel oude mensen leren in China Chi Gong om ziekten, met name ouderdomskwalen, met Chi Gong te genezen. Zij concentreren dan hun energie op bepaalde plaatsen in hun lichaam, of sturen ze door energiebanen die geblokkeerd zijn. Als je verder gaat, kun je je eigen energie gebruiken om die tijdelijk aan anderen te geven; veel Chinese artsen maken hier gebruik van. Wat je kunt als je nog verder leert klinkt ongelofelijk, maar het kan: een expert kan, zonder aan te raken, iemand op een afstand van acht meter omver duwen. Ik zag hoe zo'n kunstenaar een buitenlander uit het publiek trok en deze, aan zijn arm geleidend, een stapel bakstenen doormidden liet slaan, zonder dat hij pijn kreeg. Trucage is hierbij niet uitgesloten, maar in ieder geval was die buitenlander een goede bekende van mij, en zeker niet in het complot betrokken.

Onsmakelijk

Een derde man had een wat onsmakelijke act, die eigenlijk niets met magie te maken had, maar wel als zodanig werd gepresenteerd. Zijn act was gebaseerd op zijn vermogen om van alles in te slikken, en later weer op te rispen. Zo dronk hij een teiltje water leeg, om dat vervolgens in tien beurten weer als een straaltje uit te spugen. Dit herhaalde hij daarna met pure petroleum, waarna hij een vuurspuwersact opvoerde.

Mijn maag draaide er meer van om dan die van hemzelf...

Imitaties

De goochelshows die ik in het theater heb gezien waren ronduit teleurstellend. Niet alleen was het technische niveau niet zo hoogstaand als bij voorbeeld dat van jongleursacts of acrobatiek. Maar ook artistiek was het, voor een westerling althans, een grote teleurstelling. De acts waren allen imitatis van westerse goochelkunst, met westerse attributen (hoge hoed, jacquet, westerse muziek), zonder een eigen Chinees karakter. Géén van de ons bekende 'Chinese nummers' werd opgevoerd. De reacties van het publiek waren dan ook niet overenthousiast, maar dat gebeurt eigenlijk nooit in China. Tijdens de acts wordt in principe helemaal niet geapplaudisseerd, en na het optreden laat slechts een handvol mensen iets van zich horen. De goochelaars waren dan ook heel blij met de response die zij van mij kregen, waarna er toch meer mensen in de zaal meeklapten. Mijn eigen optredens, voor vrienden en kennissen en incidenteel wel eens op straat, werden, misschien door het meer intieme karakter, toch wel enthousiast gewaardeerd.

Ringenspel

De goochelaars die ik sprak wisten niet van het bestaan van een goochelschool in China af. Ook kenden zij nauwelijks winkels voor goochelaarsartikelen. Meestal maakt men alles zelf, of laat vrienden uit het buitenland wat opsturen. Ik weet alleen één winkel in Nanjing, maar die heb ik zelf niet bezocht. In de warenhuizen echter zijn veel kleine spulletjes te koop, te vergelijken met onze Jumbo goocheldozen. Zij worden gedemonstreerd en daarna gretig gekocht, waarbij men niet schroomt om een act als de Linking Rings massaal aan de man te brengen (kostprijs voor een mooie set met doorsnede 13 cm f 4,00). Dus: mocht u nog eens in China willen optreden: deze act hoeft niet meer...

Peter Quatfass


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 15 oktober 2016 om 09.13 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 4, februari/maart 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder