Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Magie in Burgenland

Magie in Burgenland

Op het jongste congres in het Oostenrijkse Burgenland, waar onze landgenoot Woedy Woet de grote winnaar werd, waren ook John Anders en Paul Morak aanwezig. Samen schreven zij het hierna volgende verslag, John over het begin en Paul over de zondag.

Het achtendertigste Oostenrijkse congres vond dit jaar plaats in Eisenstadt op 10 t/m 13 juni. Eisenstadt is een middelgrote plaats 75 kilometer ten zuidoosten van Wenen, vlak tegen de Hongaarse grens aan. Het eerste wat mij altijd weer opvalt aan Oostenrijkse congressen is de enorme hoeveelheid congresgangers, zo'n 650, waarvan dan 60% mannen zijn en 40% vrouwen. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze samenstelling bepaald door de nadruk op gezellige nevenactiviteiten.

Donderdag 10 juni vond de officiële opening van het congres plaats en aansluitend een frisse act van Karly-Ann uit Italië. Een vrouw die je moet hebben zien werken (en dat kan, volgend jaar op het Nationaal Congres in Rotterdam) 's middags was er de lezing van Aldo Colombini (Fabian), vrijwel identiek als de lezing in Den Haag. Aansluitend gratis champagne drinken en het close-up gala, beide aangeboden door de firma Piatnik. Van de artiesten heeft Trevor Lewis de meeste indruk achtergelaten; veel humor en een perfecte uitvoering van Edward Victors Eleven banknote trick. 's Avonds stond er een ontvangst op slot Esterházy op het programma, met aansluitend een koud buffet en dranken. Dat was ook nodig, want het was loeiheet.

Vrijdagochtend het goochelen voor kinderen. Vier deelnemers; de prestaties die neer werden gezet waren uiterst zwakjes. 's Middags in bussen, in de hitte, op weg voor een tocht met paardenkarren, een boottocht langs de Hongaarse grens en aansluitend een zigeuneravond met muziek en diner (dit alles was bij de prijs inbegrepen!). Zaterdag stond het toneelconcours gepland en daar werkte Woedy Woet met zijn komische act; foutloos, getimed, subliem wat hem ook een eerste plaats opleverde! 's Middags waren er twee lezingen één van Devil (Frankrijk) en één van Roberto Giobbi (Zwitserland). Roberto blonk uit door goed doordachte structuren, heldere effecten en gedetailleerde uitleg. Hierna werd er twee uur een repetitie gehouden voor de gala-show, waar Paul Morak in stond. De presentatie was in handen van Peter Lodynski. Een groter neuroot ben ik zelden tegen gekomen. Drie kwartier repetitie voor een minuutje voor het doek. De rest van de artiesten kon wachten (!); dan is twee uur voor een totale show kort. Mystina (Engeland), Mischa Valigura (Rusland) en Paul Morak, stonden in het eerste gedeelte van het gala. Alles wat mis kon gaan met licht en geluid ging ook mis. Paul werkte feilloos, ondanks verkeerde belichting, waardoor het extra moeilijk was om het opgooien en vangen van de biljartballen uit te voeren. Na de pauze zagen we Van Veos (Italië), Jair Bonair (USA) en de onimiteerbare Pendragons (USA) met een wervelende show die ovationeel applaus uitlokte.

Het valt niet mee om na een optreden in een gala-show en de daarbij onvermijdelijke nazit de andere ochtend om zeven uur uit je bed te komen om een van je goochelvrienden mentaal bij te staan bij zijn optreden tijdens de close-up wedstrijd. De zondagochtend was uitgetrokken om deze wedstrijd te laten plaatsvinden, en John Anders had voor deze wedstrijd ingeschreven. Achteraf kan ik mij alleen nog het optreden van John herinneren, en dit niet vanwege de nazit van de avond ervoor, maar door een voor John zeer vervelend incident. Na de voor een act zeer belangrijke afspraken met de regie, trad John als tweede die ochtend op. Met een perfecte babbel in het Duits vertoonde John zijn act waarmee hij tijdens het congres in Noordwijkerhout de eerste prijs table magic won. De verwachting in het Nederlandse kamp was hooggespannen. John werkte vlekkeloos zijn act af en oogste een welverdiend applaus. In Oostenrijk worden na elke act direct de punten door de jury bekend gemaakt. Een systeem dat wij in Nederland gelukkig niet kennen. Volgens het Nederlandse kamp zou het optreden van John hoog moeten scoren. Maar tot onze verbijstering kwamen er voor John geen punten. Hij was wegens tijdsoverschrijding gediskwalificeerd. Nu kun je over tijdsoverschrijding denken wat je wil, maar diskwalificatie is het ergste wat een concoursdeelnemer kan overkomen.

De grootste oorzaak van deze tijdsoverschrijding lag aan de regie; deze kwam de gemaakte afspraken niet na, waardoor John door het zoeken naar een vrijwilliger met een bankbiljet in tijdnood kwam. Ondanks een schriftelijk protest van vijf Nederlanders aan de jury is deze beslissing niet herzien. Uit dit verslag blijkt dus dat de organisatie voor de optredende artiesten op zijn zachtst gezegd niet helemaal perfect was. Gelukkig maakte de middag weer wat goed: bij de prijsuitreiking kreeg Woedy Woet niet alleen de eerste prijs, maar ook de prijs voor het behalen van het hoogste puntenaantal. Dus die middag toch een beetje feest. Om zeven uur die avond begon het gala voor het Oostenrijkse publiek, dat nog enthousiaster was dan de avond ervoor.

Al met al twee gala-avonden die ik niet licht zal vergeten, mede ook door de contacten en de sfeer achter het toneel.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 25 maart 2015 om 08.46 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 1, september/oktober 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder