Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Lezingen

Lezingen

Er zijn heel veel goochelaars in dit land en daarbuiten en allemaal proberen ze naam te maken met oorspronkelijke nummers. Daarbij komt dat allerlei goedwillende lieden al of niet in verenigingsverband jongelui van de straat halen om die op te leiden tot kunstartiest, zodat de concurrentie steeds moordender wordt. Er diende iets bedacht te worden om mededingers in hun creativiteit te stuiten en zo werd het fenomeen 'lezing' in de goochelwereld geïntroduceerd. Creatieve goochelaars, die dus met enig recht aanspraak mogen maken op de kwalificatie 'artiest', worden uitgenodigd om voor groepen collega's hun werkwijze te verklaren. Ze doen dit maar al te graag, want voor hun uitleg krijgen ze dikwijls meer applaus dan voor hun vertoningen en bovendien schuift het aardig, mede door de verkoop van 'lecture notes' aan diegenen die tijdens de lezing niet hebben opgelet. Het heeft iets van gehonoreerd masturberen, dus geen wonder dat het een algemeen gebruik is geworden op goochelcongressen over de hele wereld. Persoonlijk probeer ik die exhibities te ontlopen, want ik schep er geen behagen in een ander zo bezig te zien, maar af en toe heb ik toch dergelijke zittingen bijgewoond, al was het maar omdat ik geacht werd er later verslag van uit te brengen. Zo zag ik met voortdurend stijgend ontzag Lennart Green demonstreren hoe geraffineerd hij een spel kaarten weet te sorteren door het twee of drie keer te schudden. Wie dat probeert na te doen is uren, dagen, maanden, misschien wel jaren zoet en heeft geen tijd om te werken aan een eigen origineel nummer. En het beste dat hij kan bereiken is de waarderende opmerking van een insider: "Mooi, het lijkt wel Lennart Green." Ik weet ook nog hoe enthousiast ik was toen ik voor het eerst Tabary tijdens een voorstelling zijn knappe en geestige touwnummer zag vertonen. Heel inspirerend om iemand te zien die met één simpel attribuut zijn plaats in een gala-show weet waar te maken. Dat beseft Tabary natuurlijk ook wel, dus om te voorkomen dat hij straks concurrentie krijgt van collega's die de blits maken met een eenvoudige krant, een tas of een das, leidt hij ze op een zijspoor door dat touwnummer uit te leggen met behulp van een lang wit en een kort rood stuk. Ik heb al diverse mensen de routine zien doen, ze hadden begrepen dat tijdens de vertoning het korte eindje weer wit moet zijn. Maar ik wed dat er ergens een Belg is die het nummer vertoont met een rood en een wit touwtje, want lezingen stompen het denkvermogen af. Goochelaars, trap er niet in. Doe je eigen rottrucs en probeer die te verbeteren. Wie hier nog eens over na wil praten zie ik wel tijdens de eerstvolgende 'lecture'. Aan de bar.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 11 september 2014 om 08.28 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 3, januari/februari 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder