Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Leergierig

Leergierig

In toenemende mate wil men mij in boeken en tijdschriften van advies dienen en tijdens bijeenkomsten van goochelaars wordt steeds meer tijd besteed aan programmapunten met een educatief doel, wat ik prachtig vind, omdat ik een leergierig type ben. Ik constateer zelfs een sociologische verschuiving in de goochelwereld, waarbij voortdurend collega 's die ooit een publiek trachtten te amuseren met hun goocheltrucs, toetreden tot de rijen der onderwijskundigen om mij tegen betaling te leren hoe ik het moet doen.

Tijdens het Nieuwjaarstreffen in Maarssen werden hele cursussen aangeboden in gedrukte vorm onder opwindende titels als Practical lessons in magic, The new magician's manual, 342 Tips en ideeën, Praktische gids voor het goochelen. En dan doe ik nog maar een greep. Ik heb gretig in mij opgenomen hoe ik lekker lang kan doen over een mentaal trucje, hoe ik stiekem guldens in mijn mouw kan schieten en hoe ik kinderen luid en duidelijk kan toespreken. Er werden weer heel wat trucs verkocht, waarmee ik grote successen zou kunnen behalen, naar de dealers mij verzekerden. Het is toch prachtig dat zovelen ambiëren om mij tegen een dikwijls slechts geringe vergoeding, tot een succes te maken. Ik kan hier niet dankbaar genoeg voor zijn en uit welbegrepen eigenbelang moedig ik vanaf deze plaats een ieder aan om boeken te schrijven, liefst met portret er op, jongens, om cursussen te geven, om lezingen te houden en om trucs en lecture-notes te koop aan te bieden. Het kan niet anders of mijn goochelen en dat van andere gretige leerlingen, moet daar op den duur geweldig van vooruit gaan. Hoe meer lessen hoe beter; dat werd mij ook vaak in onderwijskringen verzekerd. Wat mij betreft kan de N.M.U. zich geheel richten op het samenstellen van cursussen, het uitgeven van leerboeken en het produceren van leerzame videobanden. Nog even doorzetten en ik heb zelf het stadium bereikt dat ik lessen kan gaan uitdelen, zodat ik het publiek niet langer hoef lastig te vallen. Het ultieme doel. Ik heb wel eens gelezen dat cynische Amerikanen wijsneuzen die adviezen willen geven, toevoegen: "If you're so smart, why aint' you rich?" Naar de goochelwereld vertaald, zou die nuchtere opmerking, gemaakt tegen auteurs van boeken en lezinggevers, kunnen worden: "Als je het zo goed weet, waarom ben je dan niet beroemd?" Maar daar kom ik als dankbare leerling meteen tegenop. Ik heb zo eens links en rechts mijn oor te luisteren gelegd, maar de honderden goochelaars die boeken schrijven, lezingen houden en op andere wijzen instructie geven, zijn wel degelijk beroemd.

Ze zeggen het zelf.


Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 9 januari 2016 om 10.05 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 4, maart/april 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder