Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Laten we Tommy tot koning kiezen

Laten we Tommy tot koning kiezen

"Tommy Wonder schonk de goochelwereld wat ik reken tot de allerbeste boeken van deze en misschien zelfs van de volgende eeuw." Dat schreef Jamy Ian Swiss in het Amerikaanse blad Genii van juni j.l. Tommy is sinds de verschijning van The Books of Wonder, die hij samen met Stephen Minch schreef, zo ongeveer heilig verklaard. Max Maven schreef in zijn column in het blad Magic: "Mijn geestdrift voor Tommy's werk is geen geheim. Het is twintig jaar geleden dat ik Tommy Wonder voor het eerst ontmoette, maar ik herinner me nog levendig hoe mijn nekharen een fandango dansten, toen hij zijn drastische versie van het bekerspel vertoonde. Deze en ontelbare andere routines worden in The Books of Wonder tot in de details uit de doeken gedaan en er staat een grote hoeveelheid essays in. Bijzonder goede essays. Het is altijd leuk om over iemands opvattingen op het theoretische vlak in discussie te treden, maar Tommy maakt dat héél moeilijk. Wat de trucs betreft, die bewijzen dat de ideeën uit de essays recht overeind blijven als ze naar de praktijk vertaald worden. Ik ken niemand in de goochelwereld die de grondslagen van de kunst zo goed begrijpt en beheerst als Tommy Wonder. Kom op, laten we hem tot koning kiezen. Over en uit."

Jamy Ian Swiss in Genii beseft wellicht dat koningen niet gekozen kunnen worden, hij stuurt meer aan op de eerder genoemde heiligverklaring: "The Books of Wonder" lijken het perfecte geesteskind voor de goochelkunst van dit fin-de-siècle; er hangt een vermoeden in de lucht van komende veranderingen, van dingen die voorgoed voorbij zullen zijn, van dreigende rampspoed zelfs, van belangrijke zaken die we onder ogen zullen moeten zien als we het goochelen willen redden van handige jongens die onze kunst willen verlagen tot banale kunstjes, van videohandelaren en van tv-exploitanten. Dat alles weerspiegelen deze boeken en achter de ernstige liefdesbetuigingen op de bladzijden gaat iets van geboorte schuil, van lente, van frisheid en van vreugde.
Deze boeken bevatten meer dan de huidige stand van zaken in de techniek en wijken zelfs af van de gangbare manier van denken; ze geven de toestand van de hedendaagse goochelkunst voortreffelijk weer. Er staan veel waarheden op de bladzijden van deze boeken, waarheden over kunst, over het leven en - Wonder boven wonder - over goochelen."

De Amerikanen bejubelen Tommy in schier oud-testamentische termen. Dat deze profeet ook in eigen land wordt gewaardeerd, blijkt uit het feit dat zelfs onze nuchtere Friese recensent Minze Dijksma van "diamantjes" spreekt. Behalve Max Maven schreef Michael Close in Magic over The Books of Wonder.

"Tussen de trucs staan prachtige essays. Ze zetten je aan het denken, dagen je uit en maken je soms aan het schrikken (Tommy neemt geen blad voor de mond). Maar als je de inhoud bestudeert en toepast, zul je een betere goochelaar worden. In het voorwoord van deel 2 vergelijkt Eugene Burger de boeken met Our Magic van Maskelyne en Devant en volgens mij heeft hij gelijk. The Books of Wonder zijn het Our Magic van het eind van de twintigste eeuw. Koop ze en bestudeer ze. Deze boeken zullen veel discussie teweeg brengen. Ze zullen als boeken met trucs en als boeken met theorie besproken worden, maar ik weet wat die boeken in werkelijkheid zijn. Tommy Wonder heeft een liefdeslied geschreven en zoals alle grote liefdesgedichten zijn The Books of Wonder klassieken en ze zullen nog heel lang voortbestaan."

K.S.


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 10 juli 2013 om 08.08 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 1, september/oktober 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder