Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Kunst

Kunst

Toen ik zestien was, schreef ik een sonnet over mijn schoolrapport. Het heette "Overzicht mijner vorderingen", want zo werden die dingen vroeger genoemd. Ik heb het al lang geleden weggegooid, maar de laatste zes regels gingen ongeveer zo:

"Dit boekje toont mij mijn vermogen
in ronde cijfers, opgesteld
door vakbekwame pedagogen.

Ze zijn alleen niet opgeteld.
Dan had men mij geheel voor ogen,
want alles is hierop vermeld."

Het is duidelijk dat het poëem was geboren uit frustratie, omdat de cijfers in kwestie vaak aan de lage kant waren. Ik had het moeten publiceren in de schoolkrant. Wellicht had het enkele strenge leraren vertederd of beter nog, mooie meiden doen hopen dat ik voor hen ook eens een sonnet zou maken. In plaats daarvan legde ik het achter in een la en ik maakte van karton een grootformaat schoolrapport met enen, tweeën en drieën. Ik deed het dicht, zei een toverspreuk en bij de heropening bleek het louter tienen te bevatten. Een truc, geboren uit dezelfde frustratie die tot het gedicht had geleid. Ik had er veel succes mee bij mijn leeftijdgenoten.

Emotie leidde tot een goocheltruc en die gevoelens werden door de toeschouwers herkend en gedeeld. Dat lijkt op kunst. Je moet de inspiratie uit jezelf halen, zegt Tommy Wonder in zijn veelgeprezen boeken. Later heb ik nog wel eens trucs gemaakt waarbij door mij gehate politici werden gemaltraiteerd. Alweer uit frustratie geboren. Maar er zouden ook mooiere emoties ten grondslag kunnen liggen aan trucs om er echte goochelkunst van te maken.

Er zijn al veel te veel liefdesliederen - wie bedenkt er een liefdestruc? Of een lentetruc, een vrijheidstruc, een heimweetruc? Er is veel vernuft gestoken in de duizenden goocheltrucs die er zijn. Tijd om er ook eens gevoelens op los te laten.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 12 augustus 2013 om 08.12 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 2, november/december 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder