Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Juryrapport concours 1994

Juryrapport concours 1994

Evenals de president van de Nederlandse Magische Unie in zijn openingswoord reeds opmerkte, was ook de jury teleurgesteld door het gering aantal concoursdeelnemers. Tot onze spijt kon er ook dit jaar geen Grote Ereprijs worden uitgereikt.

Desondanks heeft de jury geconstateerd dat het gemiddelde niveau van het vertoonde zeer het aanzien waard was. Dat geldt in het bijzonder voor de afdeling Junioren. Dat er goed gepresteerd is op het concours, blijkt uit het aantal toegekende prijzen. Ze vielen in zes van de negen klassen. Het groot aantal prijzen is een positief gevolg van het puntensysteem dat wordt gehanteerd, waardoor ook in een kleiner concoursgezelschap de prijzen niet evenredig devalueren, maar juist hun volle waarde behouden.

Er is de jury nog iets opgevallen wanneer zij de uiteindelijke lijst van winnaars bekijkt: bij hen zijn enkelen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid die de N.M.U. biedt op het terrein van coaching. De jury adviseert de N.M.U. om daar zeker mee door te gaan, en de leden om er gebruik van te maken. Vanzelfsprekend is de deelname hieraan geheel vrijwillig en zijn de adviezen vrijblijvend.

Overeenkomstig het reglement heeft de jury in twee gevallen deelnemers geraadpleegd over een wijziging van de klasse waarop ze hadden ingeschreven. Een dergelijke wijziging is slechts mogelijk met toestemming van die deelnemers en mag niet ten koste gaan van de klassering van de overigen.

Het betreft concoursdeelnemer Tony Chen, die van Close-up is overgeheveld naar Salon Magie, en Double J, die in de Juniorenklasse had ingeschreven, maar van wie een van beiden inmiddels de leeftijd der senioren had bereikt. Zij zijn dus beoordeeld in de klasse Algemene Goochelkunst.

Manipulatie


Elramo

Arnhem; 1e prijs 563 pt.
Een originele manipulatie-act met een techniek van hoog niveau. Hij kwam zeer sympathiek over. Het nummer is sinds verleden jaar belangrijk vooruitgegaan. De steals zijn echter nog voor verbetering vatbaar.

Algemene goochelkunst


Double J

M.K.A.; 1e prijs 581 pt.
Henk Vermeyden Wisselprijs. Zeer originele benadering van de goochelkunst. Het nummer werd goed gepresenteerd, zat vol humor en verrassingen en had een uitstekend slot. Ook viel de jury op dat het synchroon werken uitstekend was, iets dat erg moeilijk is.

Jeroen van Luit

N.B.G.; 2e prijs 516 pt
Vertoonde een uitstekende zombie. Nummer is in detail voor verbetering vatbaar, en in zijn geheel te weinig oorspronkelijk. Jammer dat het hierdoor niet voor een hogere klassering in aanmerking kan komen.

Magic John

Zwolle; 3e prijs 444 pt.
Komt een beetje kleurloos over. Positief was het enorme tempo. Bij kaartenmanipulatie stond John geheel rechts van het toneel, net buiten het licht! Apparatuur ziet er goed uit. Met wat coaching zou het nummer aanmerkelijk verbeterd kunnen worden.

Illusionisme


The Wilstars

Aladdin; 300 pt.
Ook dit nummer zou eens gecoached moeten worden, want er moet heel wat aan gebeuren. Nu heeft het helaas nog niet het peil dat op een nationaal congres verwacht wordt. Zelfs de leden van de lekenjury doorzagen de trucs.

Close-up


Malik

Buitenland; 1e prijs 563 pt.
Een bijzonder goede artiest: reageerde onmiddellijk op een moeilijke situatie. Had nervositeit goed onder controle. Zou misschien iets meer aandacht aan zijn kleding moeten besteden.

Peter Pellikaan (2)

Burgersdijk; 2e prijs 530 pt.
Peter beschikt over veel techniek, maar moet echt eens meer aandacht besteden aan zijn presentatie. Het geheel komt rommelig over, wat jammer is. Het staat een hogere beoordeling in de weg.

Robert Woitsch

Buitenland; 3e prijs 512 pt.
Onderscheiding originaliteit. Had heel origineel thema: McDonald's. Zeer humoristisch met Engelse conférence. Maakte technisch nogal wat slippertjes. Presentatie was zeer voldoende en erg prettig om naar te kijken.

Peter Pellikaan (1)

Burgersdijk; 494 pt.
Waarom moet Peter met zo'n goede techniek zoveel rommel maken! Ook stoorde de jury zich aan zijn woordgebruik: tweemaal 'Jezus ...' kan echt niet. Behoort technisch tot de besten in Nederland, maar verknoeit het met zijn presentatie.

Robert Blake

Passe Passe; 476 pt.
Robert komt een beetje saai over met weinig humor en nogal traag; echter met een zeer goede techniek. Zou iets meer aandacht kunnen besteden aan zijn kleding.

Ray Saluki

G.C.R.; 328 pt.
Moet zich toch iets beter voorbereiden. Het pechduiveltje speelde hem parten. Zijn water- en olie effect met stippen komt verward over en is moeilijk te volgen. Routine zou moet worden ingekort.

Table-hoppen


Melchior

G.C.R.; 3e prijs 475 pt.
Produceerde zijn naam in zwart/wit: het thema van de avond. Het viel de jury op dat hij op een goede manier zijn publiek benaderde. Het geknoopte ballonnenhondje werd goed gebruikt.

Ray Saluki

G.C.R.; 402 pt.
Hier geldt hetzelfde als voor zijn close-up nummer. Wij weten dat Ray een expert is met ballonnen, maar acht stuks (aan sommige tafels) is te veel van het goede. Het is geen goochelen en gaat ten koste van de aandacht van het publiek.

Mr. Avesta

G.O.A.; 368 pt.
De jury was unaniem van mening dat het schort aan de juiste benadering van het publiek. Ook met de presentatie wist hij niet de goede toon te vinden.

Salonmagie


Tony Chen

G.C.R.; 2e prijs 516 pt.
Onderscheiding komische presentatie. Het nummer kwam zeer humoristisch over, speciaal ook door zijn 'gebrekkig' taalgebruik. Enkele technische oneffenheden stonden hogere klassering in de weg.

George Parker

M.K.C.N.; 3e prijs 436 pt.
Te waarderen was dat hij in zijn conférence origineel was (Kanaaltunnel). De repeating gag met de confetti ging helaas verloren.

Mr. Avesta

G.O.A.; 243 pt.
Het pechduiveltje sloeg weer eens toe.

De electronische truc werkte gewoon niet. Hij moet proberen een methode te vinden om deze truc tot een bevredigende oplossing te brengen als er iets fout gaat.

Goochelen voor kinderen


Pica Pica

G.C.R.; 1e prijs 560 pt.
Een uitstekend nummer voor kinderen, vol verrassingen en originele ideeën. Duidelijk was te zien hoe belangrijk coaching kan zijn. Had prima contact met het jeugdig publiek.

Akwils der Magier

Buitenland; 491 pt.
Prachtig decor en kostuum. Een ongebruikelijke vorm van kinderentertainment in Nederland. Helaas correspondeerden zijn trucs niet met zijn presentatie. Desondanks was de kinderjury zeer gecharmeerd van dit nummer ('B'ereprijs)

Benjamin van de Akker

Buitenland; 398 pt.
Ondanks de kwaliteiten van dit nummer bleek hij te weinig in staat de kinderen echt te boeien. Het duurde te lang en had te weinig tempo.

Wim Dubois

G.C.R.; 391 pt.
In dit nummer te weinig effecten. De tafeltruc met de stripfiguren duurde te lang en kwam helaas niet uit de verf.

Junioren


Niek Pilgram

Junioren; 1e prijs 583 pt.
Weneginiprijs. Ondanks het feit dat wij dit nummer reeds in Zwolle hadden bewonderd, bleek Niek opnieuw in staat een volle zaal in ademloze spanning te houden. Het nummer - vooral het slot - was aanmerkelijk verbeterd. Niek is nog steeds bezig zijn nummer te perfectioneren en zo hoort het ook.

Namens de jury,
Tonny van Dommelen (voorzitter)


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2015 om 08.30 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 6, juli/augustus 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder