Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | International Magic Convention

International Magic Convention

Al 22 jaar achtereen organiseert Ron MacMillan een congres dat niet alleen 500 tot 600 deelnemers uit de hele wereld naar Londen trekt, maar ook goochelaars van topniveau. Het evenement vindt plaats tijdens het eerste weekend van december. Gerard Zuydwijk was aanwezig en geeft hier zijn impressies weer.

Het congres is verdeeld over drie dagen en valt uiteen in twee delen. Het eerste deel is op vrijdag en zaterdag en vindt plaats in een hotel te Londen. In een te kleine ruimte zijn daar te veel mensen die, desondanks, genieten van goochelen op hoog niveau.

Vrijdag startte men met enkele lezingen. Aangekondigd was Marconick. Maar helaas, door ziekte moest hij thuis blijven. Erg jammer, want hij was bijna de enige Nederlandse inbreng in het programma.

Wel drie lezingen van Davide Costi, John Cornelius en Johnny Lonn. Ik was helaas niet in staat deze lezingen bij te wonen, maar mij werd verteld, dat vooral de lezing van John Cornelius zeer goed was.

Zaterdag werd een ware uitputtingsslag, zowel voor de jury als de deelnemers plus toeschouwers, en speciaal voor Sylvia Schuyer, die op de charmante en voortreffelijke manier de close-up competitie aan elkaar praatte. Een niet eenvoudige opgave, omdat er maar liefst 23 deelnemers waren. Er deden goochelaars mee die al een gevestigde reputatie hebben en dus heel wat te verliezen hadden.

Verschillen waren duidelijk aanwezig, verschillen in zowel inhoud, techniek, aankleding en vooral de presentatie. De internationale jury onder leiding van Jeffrey Atkins bestond verder uit David Jones (Eng), Lennart Green (Zweden), Gerrit Brengman (Belg), Tonny van Rhee (Ned), Obie O'Brien (Can), Davide Costi (Italië), Herb von Heldt (Duitsland), Peter Kersten (Oostenrijk), Heinz Minten (Ned) en Vanni Pule (Malta). De taak van de jury was niet gemakkelijk, omdat er eigenlijk niets omschreven stond omtrent tijdsduur en inhoud van de nummers. Zo kon het gebeuren dat de ene goochelaar na zeven minuten reeds alles had laten zien, maar dat een volgende deelnemer het nodig vond om zowel de jury als de toeschouwers 20 minuten te moeten kwellen.

Ik heb begrepen dat de jury zeer veel moeite had met het aanwijzen van de eerste-prijswinnaar. In de wandelgangen werd gefluisterd dat het geen unanieme beslissing was, maar toch als nummer een kwam Christian Chelman uit België uit de bus. Velen van u kennen hem van de laatste studiedag. Diens aparte verschijning en zeker de heel persoonlijke manier van presentatie maken dat het zeer goede goochelen van deze Belg niet door iedereen op dezelfde manier wordt gewaardeerd. De tweede prijs ging naar Terry Guatt uit Engeland, en de steeds weer verrassende Bob Swadling won de derde prijs. Daarnaast waren er nog twee 'merits' uit te reiken. Die gingen naar Alexander de Cova (Duitsland) en naar de jeugdige en zeer originele Engelsman Mark Elsdon. Vooral dit laatste nummer was een voorbeeld van een goochelact op eigentijdse manier gebracht, met als rode draad de steeds weer verschijnende en verdwijnende walkman. Wat opviel was dat Simo Aalto, wiens fantastische nummer nog te zien was in Noordwijkerhout, niet in de prijzen viel.

Daarna volgde een drietal lezingen, eerst die van de winnaar van 1992, de Canadees Carl Cloutiers. Een qua inhoud eenzijdige lezing: te pas en te onpas maakte hij gebruik van de topit en van sleeving.

Je kreeg de indruk dat beide technieken door hem niet als (hulp)middel, maar als doel gebruikt werden, waardoor na korte tijd de techniek belangrijker wordt dan het effect. De tweede lezing was van Mac King, die de meesten onder u reeds in Noordwijkerhout hebben gezien.

De derde lezing was van Tom Mullica uit Amerika. Wat deze man aan vakmanschap bood, zowel qua presentatie als techniek, was van een zeer hoog niveau. Indien de organisatie van het congres in Rotterdam erin slaagt deze fantastische entertainer naar het N.M.U.-congres te halen, dan is hij alleen al een bezoek aan het congres waard. Zondag werd de hele magische conventie verplaatst naar The New Empire Room. Dit is een oud, typisch Engels theater met veel rood pluche.

De dag begon weer met lezingen: eerst een lezing van Peter White uit Amerika, over goochelen met zijden doeken (weinig nieuwe ideeën of effecten). Daarna de stage-lecture van Tom Mullica. Zelden heb ik een zaal vol goochelaars zo geboeid en geamuseerd gezien als tijdens deze lezing.

De derde lezing was meer een half uur flauwekul van David Williamson en Mac King. Voor mij had dit niet gehoeven; ik heb beiden vele malen beter gezien. De rest van de middag werd gevuld met een serie close-up optredens van een groep zeer prominente goochelaars.

Het is elk jaar weer een wonder hoe Ron MacMillan erin slaagt om een zo'n vooraanstaand gezelschap naar Londen te krijgen.

De optredende close-up goochelaars moesten ieder zes maal optreden. Het publiek zat in kleine groepjes rond een tafel en de goochelaar trad aan iedere tafel op, zodat het publiek om de 10 minuten een ander zag optreden. Een redelijk goed systeem; alleen zijn de reacties aan de verschillende tafels storend ten opzichte van elkaar.

Maar het gebodene was van zeer hoog niveau, daar stonden de volgende artiesten borg voor: Bob Read (Eng), David Jones (Eng), Jay Scott Berry (USA), Juan Tamariz (Spanje), Carl Cloutiers (Canada), Gary Kurtz (Canada), David Williamson (USA), Vanni Bossi (Italië) en Rovi (Eng).

De hele middag werd geleid door Sylvia Schuyer, die dat weer voortreffelijk deed (en een drukke dag had, want na een korte pauze stond ze alweer klaar om de galashow te presenteren).

De galashow startte met een typisch Engels variété-ballet met veel vaart, waardoor de stemming in de zaal direct goed zat.

De volgende goochelaars traden op.
Jupiter (Hongarije) - met zijn bekende act met goede manipulaties en mooie duivenpresentaties.
Meir Yedid (U.SA) - een optreden met weinig inhoud en een beetje macaber spelletje met een lichamelijke handicap. Een in mijn ogen niet zo'n geslaagde act.
Johnny Lonn (Zweden) - zoals altijd een act met zeer veel vakmanschap gebracht en hoewel niet nieuw toch nog steeds plezierig om naar te kijken.
Peter Marvey (Zwitserland) - had het nodige aan zijn nummer veranderd en dat kwam het geheel niet ten goede. Veel onnodige handelingen en bewegingen, die ook niet goed werden uitgevoerd. Het geheel maakte een onzekere en onrustige indruk. Jammer, zijn oude act was veel beter.
Mac King - hoeft geen nadere beschrijving, is bij de meesten van u bekend. Hij was deze avond weer goed op dreef, wat duidelijk te merken was aan de reacties uit de zaal.
Glen Falkenstein & Francis Willard (USA) - traden op met een wonderbaarlijk duivelskabinet. Een opeenvolging van zeer snelle bevrijdingen door Francis Willard, die door twee toeschouwers gebonden was. Opmerkelijk.
Stan Allen - een zeer geroutineerde Las Vegas-artiest die met groot vakmanschap een komische act met een pop bracht.
Housson (Spanje) - een act die was samen gesteld uit de top effecten van een aantal groten uit het vak, daardoor een eigen gezicht ontbreekt en mede door de slordige presentatie een van de mindere nummers van dit gala was.
Gary Kurtz - bij velen van u ook al bekend, hij bracht zijn act op zijn onnavolgbare manier.
Jan Crosby (Noorwegen) - bracht een klassieke act met kaarten- en ballenmanipulaties, die niet altijd even overtuigend werden uitgevoerd.

Het hoogtepunt was ongetwijfeld Tom Mullica die zijn stage-act bracht, met als rode draad een onvoorstelbare hoeveelheid brandende sigaretten die hij opeet, weer laat verschijnen in zijn mond, weer opeet, etc. Daar tussendoor nog vele andere, zeer verrassende effecten.

Als laatste kwam de nestor van de show, Jörgen Samson (Denemarken). Ik heb geen enkel idee omtrent de leeftijd van deze man, maar die moet naar mijn inschatting zo rond de 75 jaar liggen.

Wat deze man nog presteerde was fantastisch. In een zeer hoog tempo veranderde hij een totaal leeg toneel in een zee van bloemen die op tafels staan en allemaal uit zijn kostuum geproduceerd werden.

De eerste minuten leek het op een eenvoudig uitpaknummer, maar hoe langer het duurde, des te meer tafels en bloemen op het toneel kwamen, hoe groter de verwondering. Een terecht applaus voor een goede afsluiter van een mooi gala.

Gerard Zuydwijk


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015 om 10.09 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 4, maart/april 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale media



Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder