Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | In memoriam: Anverdi (1925-1995)

In memoriam: Anverdi (1925-1995)

Anverdi overleed op 31 januari na een lange, ongelijke strijd tegen kanker. Toon, zoals zijn vrienden hem noemden, was een 'genie'. Een self-made artiest en elektronisch expert. In ons land was hij minder gewaardeerd dan in het buitenland. Alleen in zijn huis te Leiden ontwikkelde hij zijn 'wonderen' en éénmaal per jaar vloog hij over de oceaan met koffers vol nieuwe effecten voor zijn vele buitenlandse klanten. Hij kwam daarna terug met zakken vol bankbiljetten, die hij vergeten had naar huis te sturen in niet-aangetekende (!) enveloppen. Maar ook bracht hij altijd een van de laatste trucs mee van een buitenlandse handelaar. Voor mij!

Een vriendelijke maar enigszins eigenaardige man. Niet gemakkelijk voor zichzelf en zéker niet voor anderen! En steeds maar klagen. Samen hebben wij talloze Engelse I.B.M.-congressen bezocht en altijd liep er bij hem iets uit de hand: ofwel hij raakte een tas kwijt, of de kamer die hij geboekt had, was al bezet door een ander.

Ik herinner me een van zijn lezingen in een prachtige (regenachtige) badplaats in Zuid-Engeland. Dat werd een totale flop. Een opgeblazen ballon barstte te vroeg, kaarten begonnen te stijgen vóórdat zij gekozen waren, enz. Bill Stickland (en ik ook!) kwamen niet meer bij. Later ontdekten wij dat in een aangrenzende zaal Herbie von Heldt een tafeltje demonstreerde dat vanzelf over de vloer rondwandelde op zijn (niet Anverdi's) commando.

Anverdi's clownsnummer was real comedy: de Pom-Pom-truc met de enorme knopen van zijn jasje was een geniale vondst, maar tussen al die lol door wist hij toch zijn publiek te verbazen met glazen die zichzelf vulden of een grote bout die zichzelf vastschroefde in een moer. Altijd bereid een ander te helpen, heeft hij heel wat technische problemen opgelost als ik weer eens met een idiote hersenkronkel bij hem voor de deur stond. Wij mogen dankbaar zijn dat Mephisto-huis in België zijn eigen boek kortelings heeft uitgebracht. Het geeft een schat van ideeën en informatie. Een monument voor een inventief mens. Een Denker.

Mijn sympathie gaat uit naar Tonny, zijn weduwe. Toon, rust in vrede. Ik zal je nooit vergeten!

Bob Driebeek


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 14 februari 2015 om 09.30 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 5, mei/juni 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder