Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Hoera, een concours!

Hoera, een concours!

Half mei is het weer zo ver: een belangrijk onderdeel van het Nationale Congres in Rotterdam zal het concours zijn. Voor elke deelnemer een spannende gebeurtenis, begeleid door twijfels, onzekerheden en soms een overmaat aan zenuwen. De nu volgende tips en adviezen zijn vooral bedoeld voor diegenen onder de lezers die voor de eerste keer aan zo'n wedstrijd meedoen.

Ervaring

Wie speciaal voor het concours een nieuw nummer bedacht heeft, zou er verstandig aan doen in de komende maanden met dat nieuwe nummer zo vaak mogelijk op te treden. Ook al betaalt het geen cent, doe ervaring op in buurthuizen en zorgcentra, op schoolfeestjes en verjaardagspartijtjes, waar je maar kunt. De zo opgedane routine kan er voor zorgen dat de deelnemer beslagen ten ijs komt, zijn nieuwe nummer door en door kent en zodoende optimale aandacht aan de presentatie kan besteden. Nervositeit ontstaat maar al te vaak doordat er tijdens zo'n concours nog te veel nagedacht moet worden over de gang van zaken en de volgorde van de handelingen. Door iets veel gedaan te hebben, doe je het beter!

Opbouw

Soms bestaat een optreden uit, op zichzelf goede, trucs, maar hapert er iets aan de opbouw van het geheel. Zorg voor een boeiende begintruc en voor een sterke climax als sloteffect. Het middengedeelte van het optreden mag dan een soort rustpunt zijn. Twijfel je over de juiste volgorde van de trucs, vraag dan advies aan medeclubleden of aan oude rotten in het vak.

Licht

De technici in de schouwburg zijn tijdens een congres meestal overbelast. Kom dus niet met ingewikkelde lichtschema's, dat is in Dresden een paar keer slecht afgelopen. Fred Kaps had in elk theater steevast hetzelfde simpele verzoek aan de lichttechnicus: zoveel mogelijk wit licht, geen kleurenfilters in de schijnwerpers, doodgewoon een smak frontaal licht en daar tijdens mijn hele optreden niets aan veranderen alstublieft!

Geluid

Wat je hoort is net zo belangrijk als wat je ziet. Besteed vooral aandacht aan het juiste volume van de muziek en aan vloeiende overgangen van de ene melodie naar de andere. Wanneer de muzikale begeleiding erg nauw luistert, aarzel dan niet een goochelvriend naast de geluidsman te posteren om de zaak goed in de gaten te houden. Een vakbekwame geluidstechnicus zal daardoor niet gepikeerd raken; integendeel, vaak zal hij dankbaar zijn dat hem werk uit handen wordt genomen.

Pech

Tijdens het concours wil het pechduiveltje nog wel eens toeslaan. Een schijnwerper die plotseling explodeert (om maar iets ergs te noemen) is afschuwelijk, maar geen jurylid zal daar ook maar één punt minder om toekennen. Anders ligt dat bij pech die door de artiest zelf vermeden had kunnen worden. Batterijtjes die net leeg zijn, een balpen die het ineens opgeeft, zulke dingen mogen niet voorkomen. Neem wat dat betreft geen enkel risico, maar zorg voor voldoende reservemateriaal.

Jury

Elk jurylid kijkt niet alleen met argusogen naar de goocheltechniek, maar tevens naar de presentatie. Werk niet voor jezelf, werk voor de zaal. Heel belangrijk daarbij is oogcontact. Veel handelingen kunnen verricht worden zonder onafgebroken naar de rekwisieten te kijken; elke blik in de zaal is goud waard. Een kwestie van veel oefenen en jezelf controleren in een grote spiegel.

Zenuwen

Spanning is er tijdens een concoursoptreden altijd, maar aan het bedwingen van zenuwen is wel iets te doen. In Informagie (sept. 1993, artikel 'de laatste loodjes') heb ik daar al eens uitvoerig over geschreven. Dat hoef ik hier dus niet te herhalen. Tips en adviezen zijn altijd vrijblijvend, de artiest moet het uiteindelijk zelf doen! Van harte hoop ik dat we in Rotterdam een aantal verrassende optredens zullen zien, van vakbroeders die goed beslagen ten ijs komen. De maand mei lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat snel. Nu alvast wens ik alle deelnemers in Rotterdam héél veel succes!

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 1 april 2013 om 11.17 uur en komt uit de Informagie (jaargang 10, nummer 2, maart/april 1999), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder