Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Het DB op tournee - 5e Magic Hand Day

Het DB op tournee - 5e Magic Hand Day

Uit diverse publikaties zal duidelijk zijn geworden dat het Dagelijks Bestuur (DB) van de N.M.U. een tournee maakt langs de diverse aangesloten goochelclubs.

In dit kader schuwen wij ook internationale contacten niet. Zo togen wij (Ted Winkel en Wim Bos) op 26 november jl. naar Wilrijk, waar de Vlaamse Goochelaars van België hun 5e Magic Hand Day hielden. Deze dag viel samen met de 3e Dag van de Vlaamse Magische Unie (VMU), een unie die in beginsel een soort overkoepelende organisatie zou moeten worden als de N.M.U.

Het aantal bezoekers was ongeveer 150, waaronder slechts weinig Nederlanders. Het programma was traditioneel: dealers, concours (close-up en toneel) en lectures waarin diverse artiesten slechts één effect lieten zien en dat verklaarden. Door deze opzet had dit onderdeel een zeer levendig en afwisselend karakter. Een lange, boeiende lezing werd verzorgd door Tommy Wonder.

De concoursdeelnemers werden - in genoemde volgorde - beoordeeld op:
1. Entertainment
2. Magie
3. Originaliteit.
Totaalwinnaar werd Raphaël, een jongeman waarvan wij door zijn manier van presenteren vast meer zullen horen.

Het gala 's avonds mocht er wezen: maar liefst 13 acts passeerden de revue, waarbij enkele werden opgedeeld in een stuk vóór het doek als een soort conférenceact. De aankondigingen werden gedaan door een "stem", waardoor de warmte en persoonlijkheid die kunnen uitgaan van een presentator node werden gemist. Lo Pan en Miao Yin openden met de piercing-illusie, verpakt in een Chinese mythe: mede dankzij alle kostuums een fraai kijkspel.

Achter de naam Louic, die vervolgens optrad, ging Luc Apers schuil. Ongetwijfeld zult u zich hem nog herinneren uit Zwolle, wat hij de eerste prijs close-up won. Deze keer trad hij op met een toneelact; onveranderd was zijn cleane presentatie, gebaseerd op een weldoordachte plot (als kleine crimineel) en zijn zorgvuldig uitgevoerde techniek. Het geheel was "mooi goochelen".

Maar ook Bob Carthy daarna boeide in al zijn eenvoud het publiek. Sober gekleed in het zwart, manipulerend met speelkaarten - en hoe! Degenen die naar de Heinz Minten-dag zijn geweest kunnen er over meepraten.

Daarna traden de eerste-prijswinnaars toneelgoochelen van het concours op: Gianni en Henderson met hun illusie-act. Hier bleek het probleem van een ingelast nummer, namelijk het risico van een doublure (twee maal de interlude-illusie).

Als pauzenummer trad de Grand Prix-winnaar van vorig jaar op: Christophe Rossingnol, nu met een afwisselend nummer met lint en schaar. Verfrissend om te zien.

Na de pauze Gert en Eef met slechts één illusie: interlude. Zoals gezegd, pech hebben.

Daarna kondigde de "stem" Lee Memphis aan, met de toevoeging dat dit duo verstoppertje ging spelen. Vroeger werd dit ook gespeeld, maar kennelijk zijn de spelregels in de loop der jaren drastisch veranderd. Verstopt in een kast werd je niet met kast en al doorboord met kokers en wat al niet meer. Hier bleek weer dat logica het uitgangspunt van de goochelkunst moet blijven. Als je begint met onduidelijke logica, dan raakt het publiek het spoor snel bijster.

Gili, die daarna kwam, boeide het publiek met onder meer de sigaret door jas en paperballs over head. Doorspekt met geestige effecten (zoals muziek die doorspeelde als hij wilde gaan spreken) had zijn optreden een hoge amusementswaarde. Toch lijkt het dat zo'n geroutineerde, veelzijdige artiest het niet nodig heeft, om de act te vertonen die wij allen van Wayne Dobson kennen.

Het goochelen werd afgewisseld door de kundige Hans Davis, met handschaduwbeelden.

Vervolgens kwam de Grand Prix-winnaar van het concours, Raphaël. Deze prijs viel in de categorie close-up; daardoor moest een deel van zijn concoursnummer (met name de voortreffelijke sponsbalroutine) op het toneel achterwege blijven. Het optreden was uitermate onderhoudend en werd vertoond door een rasartiest. Daarna konden we weer genieten van het optreden van Tommy Wonder. Wat is hierover nog te vertellen? Wij weten door zijn optreden dat logica, perfecte techniek en gevoelige fijnzinnigheid leiden tot schoonheid. Het finalenummer werd verzorgd door The Ashrah's met een wervelende illusie-show. Toen de zaal achter de schermen mocht kijken om te zien hoe het ging, werden wij allen (wie verwachtte anders?) totaal op het verkeerde been gezet, en wel op een voortreffelijke manier.

Kortom, het was een gala waarin veel en afwisselend goochelen te zien was; een gala om met plezier aan terug te denken. Jammer was dat met het bedanken van de artiesten tijdens de finale ook de waslijst van sponsors werd afgewerkt. Daardoor ging de zaalreactie als een nachtkaars uit. Natuurlijk zijn de sponsors belangrijk, maar wellicht kunnen die beter op een ander moment worden gememoreerd.

Ted Winkel
Wim Bos


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 8 januari 2015 om 07.03 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 4, maart/april 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder