Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Hans Kazàn, een innemende gastheer

Hans Kazàn, een innemende gastheer

Op woensdag 10 januari j.l. bezocht ik de derde opname van de Hans Kazàn Magic Show. Als je daar eenmaal zit, dan begrijp je pas hoe hard er in werkelijkheid gewerkt dient te worden om alles goed op de band te zetten. Technici, assistentes, floormanagers, opnameleiders zijn druk in de weer om het alle genodigden zo goed mogelijk naar de zin te maken. De op T.V. gewekte indruk dat de show zich afspeelt in een mooi theater blijkt werkelijkheid te zijn. Tot op het laatste moment weet de presentator de spanning er in te houden. En dan als in een echt theater: "Dames en heren wij vragen uw speciale aandacht voor..... Hans Kazàn." De inmiddels bekende herkenningsmelodie begint te spelen, de gordijnen gaan open. Daar staat hij dan onze sympathieke magicman en gastheer. Op zeer charmante en professionele wijze presenteert hij zijn show met veel oog en sympathie voor zijn publiek. Ook tussen de opnames door is hij een en al aandacht voor hetgeen er zich om hem heen afspeelt.

Hoe de show in werkelijkheid is verlopen, behoeft verder geen uitleg. U heeft het allemaal kunnen zien in de uitzending van 18 januari bij RTL 4. Zijn ster is snel gestegen sinds hij begon in de Ren je Rot show van Martin Brosius. "Daar moet je je niet al te veel in vergissen", zei Hans mij na afloop. "In de tussenliggende tijd is er enorm veel gebeurd en ik heb heel erg hard moeten werken om het zo ver te schoppen. Ik ben nog steeds dankbaar voor de kansen die ik gehad heb. Het is natuurlijk wel zo dat ik het niet cadeau krijg en soms vreselijk hard moet werken, maar ik krijg er een hoop voor terug. Het houdt niet op als je het ogenschijnlijk gemaakt hebt. Nee, dan begint het pas. Alle programma's moeten geschreven worden. Ook dat doe ik zelf. Daarna moet er nog voor de goede effecten gezorgd worden. Soms laat ik mijn oog ergens op vallen en dan duurt het vrij lang voordat je het e.e.a. in huis hebt, vaak pas een dag voor de opname. De kijkers realiseren zich niet hoe moeilijk het is alles dan nog in te studeren ook. Dan dient er een hele dag gerepeteerd te worden in de studio en dan 's avonds de opname. Ja en dat twaalf weken lang. Realiseer je goed dat is 12 x 8 goede items, maakt 96 in totaal. Ga er maar eens aan staan."

Op mijn vraag of hij zich net als Paul Daniëls niet beter kan omringen met een wat grotere redactie, reageerde Hans als volgt. "Verleden jaar had ik wat dat betreft meer ondersteuning. Stuk voor stuk prima mensen. Dit jaar heb ik bewust gekozen voor een kleiner team. Daardoor ben ik niet afhankelijk van afspraken met meerdere mensen. Mijn rechterhand, steun en toeverlaat is Marc v.d. Poel. Hij is de man die achter de schermen alles klaar zet en er voor zorgt dat alles op tijd verloopt. Wij kunnen elkaar momenteel blindelings vinden. Een half woord of een blik is vaak genoeg. Ja die werkt zich ook rot, zo langzamerhand. Eigenlijk moet je het zien als het runnen van een klein bedrijf waar alles snel geleverd dient te worden en waar leiding gegeven dient te worden langs korte lijnen. Dan kun je niet gaan zitten wachten tot je iedereen om de tafel hebt. Wat dat betreft staat er altijd druk op de ketel, want de uitzending moet er uit. Het is niet altijd mogelijk alles optimaal te plannen. Daarvoor ben je te afhankelijk van te veel factoren waar de kijker geen notie van heeft. Laatst zouden wij een bus vol publiek krijgen. Op het laatste moment komt er een telefoontje binnen dat de bus met pech onderweg staat. Direct paniek in de tent natuurlijk. Een theater zonder publiek, zie je het al voor je? Ja dan is het improviseren geblazen. Wie trommelt wie op en hoe zet je het publiek neer zodat het toch net lijkt of je een volle zaal hebt. En neem nou die touwdoorkniptruc van vanavond. Die werd pas een dag van tevoren aangeleverd. Ja dan wordt het toch wel heel kort dag om het allemaal goed voor elkaar te krijgen. Dat soort situaties leidt er wel eens toe dat ik terug moet grijpen op hetgeen ik in het verleden al eens gedaan heb. Uiteraard giet ik het dan in een nieuw jasje. Toch krijg je dan van goochelaars vaak het commentaar: "Dat is al zo vaak gedaan." In principe hebben ze gelijk maar uit de reacties van het publiek kan ik toch opmaken dat het niet echt veel uitmaakt. Een verdwenen ring die terug gebracht wordt door een echte duif, wordt toch weer als totaal nieuw ervaren, terwijl de truc als zodanig oud is. Daar komt bij: als je met een klein budget werkt, dan dien je het wel eenvoudig te houden. Ooit heb ik de pianist Louis van Dijk horen zeggen: Het ging pas echt goed toen ik de moeilijke grepen wegliet! Met goochelen is dat eigenlijk net zo. Hou het eenvoudig, het publiek merkt toch niet of een effect moeilijk of makkelijk tot stand komt."

Hoe vond je het eigenlijk dat er zo veel goochelaars in de zaal zaten?
"Ik wist het niet. Anders zou ik wel zenuwachtig geweest zijn. Het blijft toch altijd moeilijk om voor vakbroeders op te treden. Overigens vond ik het prettig dat jullie er waren. De sfeer was optimaal deze avond. Wat een ontvangst gaven jullie mij. Ik kreeg er kippevel van."

Tussen de opnames door viel het mij op dat je zo beminnelijk met je publiek omgaat.
"Ja dat spreekt voor zich. De mensen nemen de moeite om voor mij te komen. Dan moet je het ze toch zo aangenaam mogelijk maken. Tussen de opnames door dient er wel eens gewacht te worden. Ik kan dan wat anders gaan doen, maar ik kan ook even een praatje aanknopen met die of gene. Vaak kies ik om even naar iemand in het publiek te gaan. De mensen krijgen in mijn visie dan ook echt het gevoel dat ze er bijhoren en niet alleen dienen als decoratie. Trouwens, ik ben nog afhankelijk van ze ook. Vaak vraag ik iemand om te assisteren. Dan dienen ze toch graag en met een vertrouwd gevoel aan mijn show mee te werken. Wat dat betreft moet je gewoon zorgen dat de sfeer optimaal is. In het team maar ook daar buiten."

Dat Hans daar in geslaagd is werd wel bewezen na afloop. Ook in het restaurant, waar een ieder nog even een drankje nam, was het aangenaam vertoeven. Zelfs daar was hem niets te veel. Er werden volop handtekeningen uitgedeeld en hij goochelde voor een ieder die het maar vroeg. De overige aanwezige goochelaars waren het er unaniem over eens. Vanavond waren zij getuige geweest van een zeer goede show, in een fijne sfeer, met een uiterst charmante en innemende gastheer.

Eddy Smit


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 11 februari 2014 om 08.07 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 4, maart/april 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder