Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Goochelkunst als therapie voor gehandicapten

Goochelkunst als therapie voor gehandicapten

Nu ik als 'vutter' wat meer tijd heb, beweeg ik mij het laatste jaar op het vlak van 'de goochelkunst als therapie voor gehandicapten'.

Het was mij bekend dat David Copperfield in Amerika van tijd tot tijd gevraagd wordt om zijn optredens te verrichten voor bij lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Toevallig kwam ik in contact met een school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden te Haarlem. Deze school heeft elke twee maanden een zgn. creatieve middag op het rooster staan, waarbij de kinderen (leeftijden van 6-14 jaar) mogen inschrijven voor een creatieve les. Deze les bestaat o.a. uit het bezoeken van een kwekerij, pottenbakken, houtbewerking, etc.

In dat kader breng ik een workshop goochelen. In zo'n anderhalf uur (wat voor dit type kinderen erg lang is) leer ik ze een zestal eenvoudige goocheltrucs. Na een vertoning en instructie maken ze zelf de truc. Thuis kunnen ze dan een eigen optreden verzorgen tijdens een verjaardag.

De trucs zijn zo eenvoudig dat zet onze kunst niet schaden: een trucje met een lucifersdoosje, het kruipen door een briefkaart, een trucje met een dubbeltje, etc. Het zijn de bekende trucjes welke in elk boekje van de bibliotheek of in de jeugdbladen staan.

Waar het echter om gaat, is dat de schoolleiding vaststelt dat kinderen met aandacht- en concentratieproblemen aan de lippen van de goochelaar hangen en het lesprogramma van anderhalf uur soms zelfs te kort is.

Een tweede ervaring deed ik op bij een aantal voorstellingen in verpleeghuizen in de regio Haarlem, waar o.a. dementerende ouderen verblijven. Het gebeurt dan vaak dat bewoners die tijdens hun verblijf op de afdelingen nauwelijks een reactie meer vertonen, tijdens mijn optreden weer hartelijk lachen en op hun manier enthousiast meedoen.

Waarom ik dit schrijf is niet om te zeggen 'kijk toch eens hoe goed ik dat allemaal doe', maar veeleer om aan te geven dat onze kunst op tal van plaatsen en in tal van situaties een bijdrage kan leveren aan het welbevinden van mensen - mensen die misschien tijdens het beleven van onze kunst weer even opbloeien en wellicht een stukje houvast vinden.

Piet A.I. Hart


Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2016 om 00.01 uur en komt uit de Informagie (jaargang 4, nummer 5, mei/juni 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder