Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Goochelfeest in België

Goochelfeest in België

Over de Europese 'koopdag' van Mephisto

Als je vanaf Antwerpen de snelweg neemt richting Lille, lijkt het net alsof je over een hele lange brug rijdt, vooral bij mistig en miezerig weer. Dat overkwam mij tenminste toen ik op vijftien september jl. in alle vroegte met een aantal vrienden (en mijn vader, want die heeft een auto) naar Kortrijk reed. Daar is namelijk die fantastische goochelwinkel die op deze zondag de zogenaamde 'European shopping day' had georganiseerd. En gelukkig, hoe dichter bij Kortrijk, hoe feestelijker de zon ging schijnen, en feestelijk was het zeker tijdens dit mini-congres. Er waren heel wat bezoekers op afgekomen, vooral Belgen. Zelfs een goochelende priester, maar wat zijn magische specialiteit precies is ben ik niet te weten gekomen.

Grote namen waren beloofd, en ze kwamen ook: Paul Daniëls en Tommy Wonder! Daarnaast was er natuurlijk een dealermarkt en een goed gevuld programma met lezingen. Ik had gehoopt dat de lezingen op deze 'shopping day' in het Engels zouden worden gehouden, maar dat bleek een misrekening. Frans was de voertaal. De lezing van Pavel ging daarom wat mij betreft de mist in- ik ben net op de middelbare school begonnen met Franse les- maar de lezingen van Jean Merlin, de ballonkunstenaar, en Guy Bavli (uit Israël) kon ik door hun verhelderende demonstraties toch wel goed volgen. Bavli, die trouwens wèl Engels sprak, demonstreerde uitvoerig het bekende Uri Geller-effect. Dat is het effect van de vorken en lepels die de goochelaar laat buigen in de hand van een argeloze toeschouwer zonder dat de goochelaar er met zijn vingers aan zit. Hele volksstammen geloofden (en sommigen doen dat nu nog steeds) dat het echte tovenarij is. Maar ik weet nu beter: het is allemaal list en bedrog, maar wel van het allermooiste soort!

In het begin van de middag was er de uitreiking van de Magic Awards 1996, toegekend op grond van een enquête onder de lezers van het Belgische goochelblad 'Hocus Pocus'. De lezers was gevraagd wie zij de beste Belgische, de beste Nederlandse en de beste Europese goochelaar van het jaar vonden. Rafael won de prijs voor België en voor Nederland ging de prijs (een beeldje van een goochelaar) naar onze eigen Tommy Wonder, die samen met Hans Kazàn was genomineerd. De award voor de beste Europese goochelaar ging, terecht, naar Paul Daniëls. Hij kreeg ook zo'n mooi beeldje en bovendien (ook volgens Paul Daniëls zelf) goed lijkend getekend portret van hemzelf. De uitreiking werd ingeleid door een Belgische illusionist die de 'piercing' deed. Jammer genoeg ging het effect een beetje verloren (hij zat steeds maar onder zijn jas te foezelen...).

Met een zak modeleerballonnen, die daar ontzettend goedkoop waren, zijn we na afloop met een tevreden gevoel naar huis teruggereden. Nog diezelfde avond heb ik thuis het Uri Geller-effect uitgeprobeerd op de stevige zilveren vorken en lepels die vroeger van mijn oma en opa waren, maar tot opluchting van mijn ouders bleek dit bestek daarvoor totaal ongeschikt.

Willem van der Veer


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 13 augustus 2013 om 08.40 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 2, november/december 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder