Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Goochelaars

Goochelaars

Er moet iets schichtigs, iets zoekends in mijn blik zijn geweest, toen ik dien avond in de vestiaire van Kras mijn hoed afgaf. "Als U k'nijn of een paar witte duiven hebt af te geven meneer", zei de juffer, "dan is er hierachter een aparte ruimte voor...."

Zoo stapte ik - een weinig verbluft - 'de groote congreszaal binnen, mij bevindend temidden van 300 goochelaars, uit alle landen, die hier hun eerste na-oorlogsche reünie hielden, en er op uit waren elkaar met hun laatste goochelgrappen te begoochelen. Wij, leeken, hingen er op dit congres maar voor een oortje bij, want als je in dit gezelschap "prestidigitateurs" niet in staat was, een zilveren gulden uit je buurmans oor te plukken, of met je oogen dicht schoppen zeven uit een dubbelspel speelkaarten te lichten, dan was je eigenlijk niet waard, met je grove zolen den magischen vloer van Kras te beroeren.

Zij waren au grand complet, met slechts één absent: den grooten Bamberg zelf, die ergens in Zuid-Amerika toeft en volstaan had een hartelijk telegram te zenden. Er waren echter eenige toegewijde leerlingen van den professor, die een paar echte Bambergtrucs voorgoochelden. Een levend (doch niet bijzonder levendig) konijn in een hoogen hoed stoppen, dezen (met konijn) op het hoofd planten, daarna den rechterschoen (hoog model) los rijgen, om het konijn (herkenbaar aan witte vlek op rug) er bij de ooren uit te trekken.

Het congres ademde een diepen ernst. Tenslotte is goochelen een soort roeping, of je het nu voor den kost doet of uit liefhebberij. En een roeping, volg je met ernst in het hart. Een goochelaar is geen giechelaar. Om klaverenvrouw onder het strenge toezicht van tien paar scherp geoefende oogen van je eigen goochelbroeders op volmaakt onzichtbare wijze in je linkermouw te moffelen, is tenslotte meer dan een grap. Dat leert men niet op een vervelenden zondagachtermiddag. Daarvoor moet men in de wieg zijn gelegd.

Het congres danste na afloop. Ik was de eenige, die vroegtijdig mijn biezen pakte in verband met de sluiting van de fietsenstallerij.

"Hadt u niet een konijn in bewaring gegeven?", vroeg de juffrouw van de vestiaire onschuldig. De nacht was gelukkig heerlijk koel.

Lmn.


Dit artikel is gepubliceerd op maandag 7 juli 2014 om 07.13 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 2, november/december 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder