Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Goed georganiseerd V.O.C. 1996

Goed georganiseerd V.O.C. 1996

(Eddy Opperdoes)

Voor 24 maart was het geheel verbouwde theatertje Musica afgehuurd in de Rotterdamse wijk Overschie. Daar zou zich het jaarlijkse Vriendschappelijk Onderling Concours (V.O.C.) afspelen. Na zijn openingswoord gaf Paul Morak, voorzitter van de Goochelclub Rotterdam (G.C.R.), het woord aan presentator Ted Lion. Als eerste in het toneelconcours besteeg Pica Pica (G.C.R.) het plankier. Als huisschilder bracht hij een komisch nummer, waarin een aantal bekende effecten in een schildersjasje waren gestoken. Sander van Scheepen (N.B.G.-junioren) goochelde met dobbelstenen, doekjes en een wandelstok. Hij besloot met de linking rings. Na hem kwam Robin Schuil (N.B.G.-junioren), die een leuke aaneenschakeling van effecten liet zien met doeken, vloeistoffen en bloemen. Ook hij hanteerde de Chinese ringen. Christof van de Vlaamse Goochelaars van België (V.G.B.), liet de multiplying billiardballs door zijn vingers rollen, blies rook in een glas en gebruikte de Genii tube en de Levante-box voor verwisselingen en produkties. Hij besloot met de zombie. Het einde was wat abrupt. Johan de Nie (N.B.G.-junioren) wist met weinig attributen een leuk nummer neer te zetten. Hij verscheurde en herstelde een krant en deed een uitgebreide touwroutine, waarin een touw twee, drie of vier eindjes kon hebben en knopen versprongen. De 11-jarige Willem van der Veer (N.B.G.-junioren) had een leuke uitstraling. Hij vertoonde onder andere de zwevende wandelstok (belichting!), de linking silks, de multiplying billiardballs en doekje-in-gloeilamp.

Minigala

Na de pauze liet Dee Jee (52 Schakels) zien dat de hengelsport hem na aan het hart ligt, met een nummer met visjes, dobbers, water, hengels en een paraplu, in een vlot tempo vertoond. Rusto (G.C.R.) had tijdelijk de straat verwisseld voor het toneel. Hij vertoonde een uitgebreide touwroutine op rustige wijze, maar op wat onrustige muziek. Tran van Hung (Lucky Ring-junioren) had ook iets met touw, en knopen. Ook manipuleerde hij vaardig met kaarten en liet hij een paar mooie ring-en-touw-effecten zien. Een welverdiend applaus was zijn deel. Kees Faber (N.B.G.) besloot het toneelconcours met een nummer vol vaart, waarin doeken en duiven belangrijke rollen vervulden.

Na de lunch traden in een minigala Robert Blake, Magic John en Paul Morak voor het voetlicht. Robert deed zijn house-nummer, vol vuur- en lichteffecten, een zombie en een verdwijnende gettoblaster. Zijn kleding was, vergeleken met zijn optreden in Enschede, meer in stijl. Magic John vertoonde weer op vlotte wijze zijn nummer met zakhorloges, kaartmanipulaties en linking rings (vier ringen). Paul Morak ten slotte, manipuleerde met grote routine en souplesse met ballen, grote vingerhoeden en kaarten. Alsof het geen moeite kostte, ving hij ballen keer op keer tussen zijn vingers op. Grote klasse!

Jonge honden

Het close-up concours werd geopend door het duo Dan en Luiten (N.B.G.). Deze twee "jonge honden" brachten de zaal tot groot enthousiasme met hun pogingen drie gesigneerde kaarten terug te vinden. Teleurstellend was, dat de jury besloot het duo te diskwalificeren. Het nummer zou geen close-up nummer zijn (ondanks de close-up effecten) en er zou sprake zijn geweest van een niet-functionele tijdsoverschrijding (het nummer duurde 20 minuten). De jury sprak weliswaar van een "geslaagd experiment", maar was er op een vriendschappelijk concours geen aardiger reactie mogelijk geweest? Bentini (V.G.B.) was iets meer ingetogen, hoewel niet minder enthousiast. Op erg vermakelijke wijze gaf hij een "wetenschappelijke" verhandeling over diverse soorten kubussen, zoals de stippeltjeskubus, de knijpkubus, de kaaskubus, de vakjeskubus, de torenkubus en de gaatjeskubus. Kevin Kwong (G.C.R.) liet drie munten een doorzichtige doek en een miniatuurtafeltje doordringen, om vervolgens het tafeltje dwars door de tafel te slaan. Twee halve tientjes werden teruggevonden in een vrij gekozen walnoot. Josli (Lucky Ring) liet op soepele wijze enige fraaie effecten zien met kleine pakjes kaarten. Hij heeft duidelijk veel ervaring en een goede techniek. Na hem kwam nog een techneut, Don Antonio van de 52 Schakels. Vooral zijn "coins across" was technisch erg goed, maar ook zijn 4-azencoup door toeschouwers, klaverjasdeal en beker-en-bal-routine waren niet te versmaden. Sander van Veldhoven (G.C.R.) deed het ook met vier azen. (Wat hebben al die goochelaars toch met vier azen?) Naast de gebruikelijke "4 aces assembly" demonstreerde hij ook een triumph-effect met vier azen, sloeg hij in diverse variaties munten door de tafel en vertoonde hij enige technische hoogstandjes van Lennart Green. Met een bekerspelroutine en een kaart die in een mandarijn werd teruggevonden, besloot hij zijn optreden. Tot slot vertoonde Ray Saluki (G.C.R.) zijn kunsten. Een selectie: muntenproduktie, "coins across", terugvinden van een getrokken kaart, herstellen van een gesigneerde kaart, het terugvinden van twee gesigneerde kaarten en een geldproduktie als finale.

Na het concours was er een close-up minigala met Jur Luiten en Dan Velberg. Beiden zijn geselecteerd voor deelname aan het F.I.S.M. in 1997 en vertoonden hun nummer: Jur zijn bekerspel op muziek van Mozart, Dan een Engelstalige act met munten (produktie, "coins across", hanging coins), een zwevend bankbiljet en een chop-cup routine. Bij de chop-cup routine werd de gebruiksaanwijzing via een geluidsbandje gegeven. Jur en Dan, veel succes bij de voorbereiding voor Dresden.

De prijzen werden door de jury als volgt toegekend:

Junioren: 1. Tran van Hung (234 punten), 2. Robin Schuil (220 punten) en 3. Willem van der Veer (205 punten).
Toneel: 1. Kees Faber (227 punten), 2. Dee Jee (207 punten) en 3. Christof (198 punten).
Close-up: 1. Don Antonio (213 punten), 2. Bentini (212 punten) en 3. Josli (201,5 punten).
Verenigingsprijs: N.B.G. (646 punten).

En zo eindigde een goed georganiseerd V.O.C. 1996. Volgend jaar is het weer in Rotterdam, verzorgd door de "52 Schakels". Zullen wij dan de linking rings, de multiplying billiardballs, "coins across" en effecten met vier azen eens verbieden? Of raakt het concours dan onderbezet?


Dit artikel is gepubliceerd op zaterdag 1 maart 2014 om 08.41 uur en komt uit de Informagie (jaargang 7, nummer 5, mei/juni 1996), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand april.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder