Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Ger Copper droomt van Atlantis in black-art

Ger Copper droomt van Atlantis in black-art

Ger Copper (43) is helemaal weg van black-art, het "zwarte kabinet" zoals het vanouds wordt genoemd. "Hoe mooi je ook goochelt, het kan niet meer op tegen black-art," zegt hij enthousiast in het ouderlijk huis in Assendelft, waar door familie en vrienden de vorige avond wordt geëvalueerd. De vierde maal dat er in "Het Wapen van Westzaan" een magic night is georganiseerd. "Ik had tijdens het goochelen geen licht moeten laten branden in de zaal," zegt Ger, "en volgens mij werd er ook tijdens het optreden getapt."

"Het Wapen van Oostzaan" is een reusachtig zalencomplex, vijftien jaar geleden gebouwd, volgestopt met oude naaimachines, draaimolenpaarden en andere curiosa. Het werd overgenomen met alles wat er op en erin zat door Ger Copper's neef Ron Hartog, een zakenman, begonnen met patatkramen. Hij was altijd gek op goochelen, volgens Ger die hem als jongen al wat trucs heeft geleerd en nu organiseert de FISM-kampioen 1979 de "Magic Nights" in het complex voor groepen werknemers van verschillende bedrijven die op zo'n avond met bussen arriveren.

"Ze komen binnen door een donkere gang," vertelt Copper," waar allerlei enge gedaantes opdoemen. Vaak schrikken ze zo dat ze de gang doorrennen." De klanten komen dan in een sfeervolle ruimte waar de buffetten klaarstaan. In een grote ronde ruimte met pilaren en ballustrades is dan een toneel gebouwd waar een magische show wordt geboden in twee blokken. Eerst ballet en goochelen, in het tweede blok Ger's troetelkind, de black-art.

ATLANTIS

De zaal was ingericht als discotheek, dus er zat al een prachtige licht- en geluidsinstallatie in. "Dit is een hobby," zegt Ger over de magic nights in Westzaan. Om brood op de plank te houden blijft hij schnabbelen als goochelaar en als hij zelf niet beschikbaar is, boekt hij andere magiërs voor Het Wapen, zoals Hans Klok en Tel Smit. "Het is nog lang niet klaar" is een uitdrukking die hij regelmatig bezigt. Dat slaat dan op de magische avonden in Westzaan, maar ook op zijn vertoning van het zwarte kabinet. "Er zit nog één effect van Omar Pasha in," zegt hij eerlijk, "maar het moet helemaal origineel worden." Hij werkt aan "De wereld van Atlantis". Met behulp van het zwarte kabinet de geheimzinnige wereld van het legendarische verzonken werelddeel uitbeelden. "Ik ben weer terug in mijn ouwe vak," lacht hij, "ik zit voortdurend decorstukken te schilderen."

Ger is van huis uit schilder. Wat eenmaal de schilderswerkplaats van zijn vader was in het Zaanse ouderlijk huis in Assendelft, is nu repetitieruimte. Met zijn vriend Roland, de choreograaf, zijn jongste zus en zijn Australische assistente Cindy, vertoont hij het zwarte kabinet dat je eigenlijk nooit meer ziet. "'t Is weer onbekend," zegt Ger, "ik merk steeds weer dat de mensen je als een gewone goochelaar zien". Maar dan één die door het black-art principe heel bijzondere, cartoon-achtige dingen kan laten zien. Naast het werk voor het Wapen van Westzaan en de "gewone klussen" bereidt de goochelaar black-art shows voor die over een half jaar in het Zomertheater van Duinrell vertoond moeten worden.

SAMENWERKING

Volop activiteit dus en Ger oogt er gelukkig bij, omringd door familie en vrienden. De depressies van zo'n vier jaar geleden, na het avontuur in Spanje waar hij met groeiende tegenzin de show van Siegfried en Roy moest imiteren, zijn achter de rug. Met grote waardering spreekt hij over Richard Ross, een steunpilaar in moeilijke tijden. Hij denkt aan een nieuwe samenwerking met Richard, want in Het Wapen van Westzaan is ruimte genoeg voor twee goochelshows. "We kunnen nu zo'n 250 mensen hebben," droomt hij, "dat kunnen er duizend worden." Behalve over Richard, spreekt hij ook met grote dankbaarheid over Wim Eertink die hem met zijn kennis van zaken bijstaat. "En er is één goochelaar die ik altijd geadoreerd heb," zegt hij, "Fred Kaps"

Ger Copper ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet in deze tijd van toenemende belangstelling voor de goochelkunst. Over een paar maanden, februari, maart, zal het officiële startsein in Westzaan worden gegeven. Volgens de toekomstige "Druïde van Atlantis" zal er dan hopelijk worden gezegd: "Als je goed goochelen wil zien, moet je naar Westzaan'.

Kees Schoonenberg


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 20 augustus 2013 om 10.27 uur en komt uit de Informagie (jaargang 8, nummer 3, januari/februari 1997), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder