Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Fred Kaps op video: een recensie

Fred Kaps op video: een recensie

Fred Kaps overleed jammer genoeg net voordat video populair werd. Daarom is het voor de jongere goochelaar moeilijk om Kaps-materiaal te vinden en dus met eigen ogen te zien wat Kaps tot die goochelaar maakte waarover nu nog met veel ontzag wordt gesproken.

Ed Sullivan-shows

De directe aanleiding voor dit artikel is het feit dat in Amerika een band te koop is met daarop een Ed Sullivan-show uit februari 1964, waarin Kaps optrad.

Kaps is niet zo zeer de reden dat juist deze band is uitgebracht, maar wel het feit dat in juist die show voor het eerst de Beatles in Amerika waren te zien. Na lang zoeken heb ik trouwens nog twee andere Sullivan-shows opgedoken. In een van die shows is een Kaps-stukje te zien dat hij later niet vaak meer vertoonde - althans ik ben het op geen andere band tegengekomen. Een verslag: Kaps komt op met een goochelstok, en opeens verschijnen daar twee oren uit. Kaps kijkt verrast, trekt aan de oren en trekt een heel konijn uit de stok.... Vervolgens doet hij een aantal kaartmanipulaties, waarbij tussendoor steeds goochelstokken blijven verschijnen. U moet zich realiseren dat de verschijnende goochelstok (de 'Walsh cane') toen compleet nieuw was en binnen de goochelwereld echt een verrassing vormde. De stokken verschijnen op de meest onverwachte momenten en steeds weer ben je te laat. Tijdens de kaartmanipulaties deelt Kaps het spel in twee stapeltjes. Een stapeltje gaat half in zijn mond. In een vloeiende beweging gooit hij vervolgens het andere stapeltje dwars op het stapeltje in zijn mond, laat het er weer afvallen, vangt het op met zijn rechter elleboog, laat het daar weer afvallen, om het tenslotte met zijn rechter hand op te vangen, net voordat het op de grond valt. Deze serie acties ziet er echt prima uit. Kaps sluit de act af met kaarsmanipulaties, waarbij als climax hij een kandelaar in de lucht gooit, waarna die in een doekje verandert.

Tekst van Driebeek

In de andere twee shows brengt hij wat bekender materiaal. De ene show begint weer met wat kaartenwaaiers waarna hij vervolgens zijn versie van de China sticks laat zien, gebaseerd op de routine van de Amerikaan Roy Benson. Het parlando hierbij, uit de pen van Bob Driebeek, is uniek. Een voorbeeld: hij begint met uit te leggen dat het gele touwtje geel is, omdat geel voor de Chinezen de kleur van de liefde is. Dan vertelt hij dat het Chinese stokje rood is, omdat rood voor hen de kleur van geluk is. Hij voegt daar aan toe dat dit natuurlijk niet betekent dat elke gele Chinees verliefd is, en elke rode Chinees gelukkig.....
Kaps sluit de routine af met de derde (reserve-)stok, die hij uit zijn binnenzak haalt.

Zwarte vrouw

In de derde show (die met de Beatles) vertoont Kaps alleen zijn versie van de 'Homing card'-routine, het effect waarin tussen een aantal rode kaarten steeds een zwarte vrouw opduikt. Hij blijft deze vrouw steeds wegleggen, maar steeds weer komt ze terug. Deze routine is een duidelijk voorbeeld hoe Kaps uit een betrekkelijk eenvoudige routine steeds weer iets van topniveau maakte, waarbij humor heel duidelijk aanwezig was.

Nog meer Kaps op video

De Kaps-fan kan binnenkort nog meer Kaps-materiaal op video verwachten. Joe Stevens, die de serie 'Greater video library of Magic' produceert, is momenteel bezig met de voorbereidingen om een Kaps-band op de markt te brengen. Zonder twijfel zullen de Kaps-optredens in de Sullivan-show daarop ook te zien zijn.

Tenslotte

De Ed Sullivan-show waarover wordt gesproken is alleen in NTSC verkrijgbaar bij Barnes and Noble.

Volgende keer een overzicht van lezingbanden zonder uitleg, dus met alleen de vertoning van effecten.

Arnaud van Rietschoten


Dit artikel is gepubliceerd op donderdag 19 mei 2016 om 08.52 uur en komt uit de Informagie (jaargang 3, nummer 3, januari/februari 1992), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand januari.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder