Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | Frans Nationaal Congres

Frans Nationaal Congres

Drie weken na het succesvolle Nederlandse congres in Zwolle vertrekken we (Woedy & ik) naar Parijs. Het concours is volgens de FISM-richtlijnen, evenals de categorieën. Het congres begint vrijdagochtend met het kindergoochelen, waarbij de zaal gelukkig wel vol zit met kinderen (in tegenstelling tot Zwolle). Na de lunchpauze, die uiteraard twee volle uren duurt (op zijn Frans), is de officiële opening met aansluitend een kort gala. Dit bestaat uit Kevin James (niet in vorm) met zijn "Charlie Chaplin Dol!", Kris Kremo (goede jongleur) en Vic Neldo & Tara (ombromanie). Daarna gaan de lezingen, dealersmarkt en de rest van het concours van start.

Lezingen en gala's

De lezingen zijn van Lennart Green, Christof Borer (mentalist), Kevin James, Socrate en Klingsor (over Kalanag). Gelukkig hebben we wel de lezing gezien van Lennart Green, die we in Zwolle hadden gemist. De andere lezingen hebben we helaas niet bijgewoond.

Het gala is op vrijdag- en zaterdagavond, met goede artiesten, vooral na de pauze. Voor de pauze zien we achtereenvolgens: Philip (GB, met duiven), Victor (UKR, met roos), Peter Marvey (ZW, ook algemeen), Misha Valigura (UKR met de voetballen) en Gérard Majax, een Franse conférencier die o.a. horloges pikt. Al met al iets te weinig vuur in deze eerste helft van het programma. Na de pauze wordt dat goed gemaakt met Les Falkenstein (zeer apart nummer, VS), Netcheporenko (Rus, ovatie van het Franse publiek), Magoo (SP, onze favoriet) en The Living Art Scene (ZW, goochelen met vloeiende overgangen naar dansen en jongleren, erg mooi).

Verder is er zaterdagochtend een close-up galaatje, als besluit van het close-up concours, waarin Prof. McRonick (Franse mentalist) en de weergaloze Lennart Green te zien zijn.

Zondagmiddag tenslotte wordt het hele congres besloten met een sluitingsgala, waarin Socrate en Vic & Fabrini te bewonderen zijn, met hun bekende acts.

Het concours

Het kindergoochelen wordt, zoals reeds vermeld, voor de officiële opening afgewerkt. Onder de deelnemers is een Belg Harry Speed, die duidelijk een straatwerker is. Het is een goede, maar enigszins gewaagde act. Hij geeft een helpend kind een brandende fakkel in zijn handjes...! Hij krijgt een tweede prijs, evenals Bidou, een Fransman met een balonnenshow (matig enthousiast).

Het close-up concours vindt zaterdagochtend op het toneel, en achter het doek plaats. Ongeveer 30 mensen (inclusief jury) zitten er bovenop en de rest zit in de zaal naar een projectie te kijken. De sfeer in de zaal is daardoor een beetje lacherig en men voelt zich vrij om onaardige opmerkingen te maken over de deelnemers. Luc Aspers is er ook bij, maar zal uiteindelijk niets winnen. We hebben hem niet zien werken, maar het verbaasde ons toch enigszins, gezien zijn eerste prijs in Zwolle. Bob Carthy, eveneens een Belg, wint de eerste prijs cartomagie. Er is ook een tweede prijs in deze categorie (Thierry Lefranc) en een derde in micro (Pierre André). Helaas heb ik deze prijswinnaars niet gezien.

Weinig prijzen

Ook het straatgoochelen wordt in Parijs als een aparte categorie beschouwd. Het werd gewonnen door Harry Speed (zie kindergoochelen).

De rest van de categorieën wordt verspreid over de drie dagen op het toneel afgewerkt. Er zijn veel (ongeveer 40) deelnemers, maar achter de schermen verloopt het erg ordelijk. Dit is mede te danken aan de bescheidenheid van de deelnemers en het niet doen van tijdverspillende lichtrepetities.

Opmerkelijk is dat met name de algemene nummers zeer fraai van uiterlijk zijn. Het decor en de kleding zijn verzorgd en veelal origineel. In geen enkele act ziet de deelnemer eruit als een goochelaar, maar als zeemeermin, danser of Indiana Jones. Helaas worden de goocheltrucs daarin standaard uitgevoerd, waardoor ze toch weer op een goochelaar lijken. Verder weinig verrassingen gezien.

Het winnende nummer (1e prijs algemeen en Grand Prix) is een zeer zoet, pathetisch nummer, waar de Fransen blijkbaar plat voor gaan (Mask). Vermeldenswaard is de gedeelde tweede prijs voor Junge, Junge, twee Duitse jongens met een kort, krachtig nummer (misschien iets voor Rotterdam?). In de categorie komisch goochelen krijgt Woedy Woet een derde prijs, waar we enigszins verbaasd over zijn. Er wordt namelijk geen tweede prijs uitgereikt. De eerste prijs gaat naar Joël (1e prijs FISM) met een nieuw nummer.

Het valt op dat ook in Parijs lang niet alle prijzen worden uitgereikt, ondanks het grote deelnemersveld; slechts vier eerste prijzen over tien categorieën! Dus die zeer strenge jury in Nederland valt wel mee.

Marjolijn


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 27 mei 2015 om 08.55 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 3, januari/februari 1994), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder