Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | De wijnproever - Een effect voor wijnliefhebbers

De wijnproever - Een effect voor wijnliefhebbers

Deze truc verloopt als volgt. Uit een wijnencyclopedie zoekt een toeschouwer een willekeurige (maar eigenlijk geforceerde) bladzijde op, bekijkt welke wijnen er op de linker- en rechterpagina worden behandeld en maakt hieruit een keuze. (In de Spectrum Wijnatlas wordt op blz. 78 en 79 uitsluitend de Chablis behandeld, waardoor de keuze tot Chablis beperkt is.) De pagina's had ik geforceerd met een riffle-bluff-force, die ik ook voor kaarttrucs gebruik. De mentalist onthult als wijnproever welke wijn er gekozen is. De voordracht, die ik hiervoor gebruik, is de volgende.

"Dames en heren, ik ga nu uw aandacht vragen voor de edele kunst van het wijnproeven. Zoals u bekend zal zijn, is het voor een wijnkenner van enig niveau mogelijk om vast te stellen, welke wijn hem wordt aangeboden door hier alleen maar van te proeven. In samenhang hiermee zal hij u ook weten te vertellen uit welk deel van de wereld de desbetreffende wijn afkomstig is. Om dit aan u te demonstreren zou het natuurlijk een ondoenlijke zaak zijn om alle wijnen van de wereld hier voor u te etaleren, maar om u toch een vergelijkbare keuze te laten maken, gaan we gebruik maken van uw fantasie en deze wijnatlas. Hierin zijn de wijnen en distillaten van werkelijk alle landen opgenomen. Van Jamaica-rum tot en met Bordeaux de la Cháteau Migraine. Ook alle grensgevallen, zoals een Sherry de la Frontière. Nee, serieus, kijkt u maar: van Duitsland, Frankrijk en Californië tot het Verre Oosten, werkelijk alle wijnen worden hierin behandeld.

Meneer, ik ga met m'n duim langs de bladzijden en ik vraag u ergens stop te zeggen, waar u ook maar wilt.... Meneer, als er nu op één van deze bladzijden, of op allebei, etiketten staan afgebeeld, dan zou ik u willen vragen één hiervan in gedachten te willen nemen, waarbij u natuurlijk vooral de soort wijn in u op moet nemen. Ja, u hebt uw keuze gemaakt? Oké, laten we ons voorstellen dat in deze karaf, die leeg is, zich de wijn van uw keuze bevindt. We kunnen met de demonstratie beginnen".


Wijn zogenaamd inschenken in glas; wijn walsen in glas, ruiken, proeven, concentreren.

"Hmm, een heel interessant wijntje, zacht gracieus, bijna vrouwelijk van nasmaak. Nu gaan we voorzichtig elimineren. We hebben in ieder geval met een Franse wijn te maken. En naar mijn smaak komt de wijn uit een gebied met kalkhoudende bodem. We gaan dus naar de provincie Bourgogne. De wijn is te licht om afkomstig te kunnen zijn uit het zuiden van Bourgogne, dus het is in ieder geval géén Beaujolais, Mâconnais of Chalonnais. Verder heeft hij niet het heftige boeket van een Côte de Beaune. Zou het misschien een Côte de Nuits zijn? (Ondertussen voortdurend nippend aan het glas.) Nu is een Côte de Nuits voor mijn gevoel wat pittiger; ja een Côte de Nuits heeft een wonderlijke, stoffige, pittige smaak die de druiven aan de grond van dit district ontlenen. En dit is meer een zacht wijntje, aanvankelijk ingetogen en schuchter van smaak, maar later doet hij zich hoewel verlegen, toch voor als uitgesproken minzaam, misschien wel wat schalks en ook wat ondeugend. Hij plaagt de tong met een zweempje looizuur, maar de nasmaak is verrukkelijk.... troostvol.... vrouwelijk, en heeft een zekere gulle blijmoedigheid, die alléén maar aan de wijnen van Chablis doen denken. Dit is ontegenzeggelijk een Chablis. Meneer, klopt dat?"

Ferry Gerats


Dit artikel is gepubliceerd op dinsdag 13 januari 2015 om 08.16 uur en komt uit de Informagie (jaargang 6, nummer 4, maart/april 1995), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand maart.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder