Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | De laatste loodjes

De laatste loodjes

In de beide laatste nummers van Informagie heb ik, vooral ten behoeve van concoursdeelnemers, geprobeerd een aantal basisprincipes van de showbusiness nog eens op een rijtje te zetten. Het ging in die artikelen over de opbouw van een nummer, over tempo en timing, over licht en dekor, over muziek en applaus. Vanzelfsprekend zijn adviezen per definitie altijd vrijblijvend. Zoals Danny Kaye tijdens een discussie eens tegen mij zei: 'Ik luister naar ieders mening, maar ik beslis altijd zelf'.

Op dit moment is de count-down voor Zwolle in volle gang. Uw nummer stáát, over elk detail is goed nagedacht, er is grondig gerepeteerd. Wat zou ik nu, een paar dagen voor het feest, nog kunnen doen om de concoursdeelnemers een hart onder de riem te steken? Wellicht heeft het zin een ogenblik stil te staan bij een aspect dat je zelden of nooit in de vakliteratuur tegenkomt: de mentale voorbereiding op zo'n optreden. Elke artiest, elke topsporter, elke politicus heeft meer of minder last van zenuwen wanneer er iets belangrijks op de agenda staat. Zoiets is normaal. Het zou onnatuurlijk zijn op zulke momenten totaal gevoelloos te blijven. Het is echter wel zaak die emoties zo veel mogelijk onder controle te houden. Gezonde spanning mag niet ontaarden in paniekerige plankenkoorts. Driemaal heb ik van zeer nabij een Grand Prix zien winnen (tweemaal Kaps, een maal onze voorzitter) en drie keer heb ik bewondering gehad voor de manier waarop ze hun zenuwen wisten te bedwingen. Hoe deden ze dat? Voornamelijk door beslagen ten ijs te komen. Plankenkoorts ontstaat maar al te vaak door onzekerheid. Wie van zichzelf weet dat hij er alles aan gedaan heeft een goed figuur te slaan, kan daaraan een innerlijke zekerheid ontlenen, die de spanning niet wegneemt, maar een panische nervositeit wel.

Wat kun je nu doen om die zekerheid, dat zelfvertrouwen te versterken? Een paar concrete raadslagen uit de praktijk. Maakt u eens een check-list van al uw rekwisieten en vraag u dan bij elk voorwerp af, of u daar in geval van nood een reserve-exemplaar van hebt. Ik doel nu niet zozeer op een paar extra kaartspelen of een paar munten meer dan er in het nummer gebruikt worden - nee, ik denk aan een paar gevaarlijke instinkers. Batterijen bijvoorbeeld hebben de gewoonte op de meest onverwachte momenten leeg te zijn. Neem geen risico, wat dat betreft. Moet er tijdens uw optreden iets opgeschreven worden, vertrouw dan niet op die ene balpen; ook die dingen raken eens uitgeschreven. Zelfs bij uw toneelkleding horen een paar 'rekwisieten', die op het laatste moment zoek kunnen raken of kapot kunnen gaan. Hoe vol een koffer ook is, er is altijd plaats voor een extra smokingstrikje, een extra paar manchetknopen, een extra paar schoenveters. Lacht u niet, zulke schijnbare kleinigheden zijn bevorderlijk voor de gemoedsrust. Van één rekwisiet moet u absoluut een reserve-exemplaar bij u hebben: van de cassette met uw begeleidingsmuziek!

Spreken we nu over het allerbelangrijkste rekwisiet, over uzelf. Zorg voor een optimale lichamelijke conditie. Wie goed uitgerust en behoorlijk gevoed het toneel betreedt, heeft een voorsprong op collega's die dagenlang lopen te verzuchten 'ik doe geen oog dicht' en 'ik krijg geen hap door mijn keel'. En - ik kom er niet omheen - één ding moet ik u met de meeste klem afraden. Ooit ben ikzelf eens zo doodnerveus geweest dat ik in mijn wanhoop kalmeringsmiddelen heb geslikt. Een belangrijke Eurovisie-uitzending hadden wij door tijdgebrek niet goed genoeg kunnen voorbereiden. Na het innemen van die valium-tabletten zat ik weliswaar doodkalm, maar ook volkomen versuft in de regiewagen, toen de (live)uitzending begon. Als de technici mij er destijds niet doorheen hadden gesleept, had mijn tv-loopbaan wellicht een voortijdig einde gevonden. Daarom nogmaals met nadruk: loop in een grote boog om de apotheek heen, want het middel is meestal erger dan de kwaal.

En tenslotte: denk tijdens het optreden niet te veel aan de jury. Juryleden zijn geen sadistische beulen, die met opgeheven hakbijl hun kans afwachten. Juryleden zijn collega's die maar al te goed weten hoe moeilijk onze kunst is. Ze zouden in Zwolle niets liever willen dan urenlang extra vergaderen, omdat er te veel gegadigden zijn voor een Grand Prix!

Wishful thinking? Allicht, maar wat is daar tegen?

Dick Harris


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 18 maart 2015 om 01.22 uur en komt uit de Informagie (jaargang 5, nummer 1, september/oktober 1993), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Gratis advies bij het zoeken naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand juli.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder