Goochelaar

U bent op zoek naar een goochelaar? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of mail naar info@goochelaars-nederland.nl.


Home | Goochelen | Uit de oude goocheldoos | De eierzak zonder ei - Niberco's Classic Corner

De eierzak zonder ei - Niberco's Classic Corner

"Tijdens een congres kan het nuttig zijn te letten op trucs die weinig of niet vertoond worden".

N.N.


Goochelaars zijn vaak te modebewust. Als iemand op een goed nieuw idee komt, of een oud effect in een origineel jasje steekt, is de kans groot dat binnen korte tijd velen hetzelfde effect vertonen. Zo hebben we al heel wat modegrillen meegemaakt. Ik hoef u maar te herinneren aan de duivenrage of de verschijnende wandelstokkenepidemie en u weet wat ik bedoel.

Populair

Kort na de oorlog deed bijna iedereen de China Sticks. En de Moving Pip Card was zo populair dat in Amsterdam, terzelfder tijd in verschillende theaters, drie goochelaars deze truc vertoonden. Zo heb ik het afgelopen jaar de klassieke toer, die Richardi Jr. altijd op zijn repertoire had, met de sinaasappel, citroen, ei en kanarie, door vijf goochelaars op de tv zien vertonen. Gelukkig waren er twee bij die er een originele draai aan gaven: Tommy Wonder met zijn Zombie-kooitje en James du Mer die de kanarie heel overtuigend laat verschijnen op een platte schotel. Tot slot draait het beestje fladderend in het rond op de rand van de schotel.

Nieuwe draai

Let wel, ik ben ervoor dat men een weinig geziene truc nieuw leven in blaast. Het is echter jammer dat zo velen dat dan navolgen. Het is toch beter zelfs iets te bedenken? Natuurlijk is het niet iedereen gegeven iets totaal nieuws uit te vinden, maar er zijn talloze 'klassieken' die weinig vertoond worden. Het moet toch mogelijk zijn aan zo'n ouwetje een nieuwe draai te geven. Hierbij een voorbeeld.

De eierzak

Voor een spreeknummer is een goede routine met de eierzak een ideale truc. Geen preparatie, weinig bagage en, in de juiste handen, veel amusement. Ook voor cabaret en straatgoochelen is het zeer geschikt.

Denk niet dat dit speciaal een kindertruc is. Ik herinner me nog goed het grote succes dat de illusionist Chefalo ermee wist te behalen. Maar waarom zou deze truc altijd met een ei en een zwart zakje vertoond moeten worden? Als een truc met een ander voorwerp dan gebruikelijk wordt gedaan lijkt het voor het publiek iets origineels. In de loop der tijd heb ik eierzak-routines gedaan met horloges en ook met aanstekers die brandend uit het zakje tevoorschijn kwamen, gecombineerd met een manipulatieve productie van verschillend gekleurde aanstekers. Er was ook een verwisseling van het getruceerde zakje tegen een ongeprepareerd, zodat ik aan het slot het zakje als souvenir kon weggeven aan de helper.

Variant

Jaren geleden gaf ik in Triks een tip voor een variant. Bob Driebeek vertelde me, dat hij dit idee het jaarabonnement waard vond. Twintig gulden dus. Ik bied het u hierbij gratis aan. In plaats van een ei gebruikt u een stukje toiletzeep en het zakje vervangt u door een washandje. Dit laatste is eenvoudig te maken van dunne badstof. Een routine hoef ik u niet te geven; er zijn diverse van gepubliceerd. In het begin toont u een niet te groot verpakt stukje zeep. U opent de verpakking aan één kant en laat zogenaamd het stukje zeep in uw hand glijden. Door te knijpen blijft het op zijn plaats en u toont een tweede stukje zeep, dat u bij het oppakken van het eerste stukje gepalmeerd had. De verpakking legt u weg. Aan het slot van de routine verdwijnt het stukje zeep en komt niet meer terug in het zakje. Uiteindelijk ontdekt u het weer in de verpakking.

Aansporing

Ik beschreef deze variant op een klassiek thema in de hoop dat dit een aansporing zal zijn voor anderen om hun eigen fantasie aan het werk te zetten. Hopelijk komt er dan wat meer diversiteit in ons repertoire.

Een variant

Hierbij blijft de rechterhand van begin tot einde in dezelfde stand en hoeft geen waaier met één hand gemaakt en gesloten te worden. Na het tonen van de onderste kaart van het rechter stapeltje en de verwisseling van deze kaart tegen de tweede kaart van onderen via de glide tilt de rechter wijsvinger ongeveer de helft van zijn stapeltje op aan de rechter voorhoek. Hierin steekt de linker hand de verwisselde kaart. Verder als beschreven.

Niberco


Dit artikel is gepubliceerd op woensdag 14 september 2016 om 10.40 uur en komt uit de Informagie (jaargang 2, nummer 3, december 1990/januari 1991), het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst. Het artikel is met toestemming van de eindredacteur geplaatst op deze website.

Op zoek naar een goochelaar met klasse? Bel 0318-727828 of 06-20285267, of stuur een e-mail naar info@goochelaars-nederland.nl.

Terugbelservice

Laat uw telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Telefoonnummer:*


Sociale mediaNieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de goochelwereld? Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

E-mailadres:*


E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'
Download gratis het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 1'.

E-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2'
Download het e-book 'Leer goochelen met Michel, deel 2' voor € 4,95.

Deze website is met uiterste zorgvuldigheid gemaakt. Wij hebben geprobeerd om alle bronnen te achterhalen. Wanneer de bronvermelding op deze website onjuist of incompleet is, dan vernemen we dat graag via dit e-mailadres.

Klik hier voor meer informatie.

De goochelaar van Goochelaars Nederland is Michel van Zeist. Via deze website boekt u hem als tafelgoochelaar, beursgoochelaar en kindergoochelaar. Bovendien verzorgt hij podiumshows, workshops goochelen en goochelshows op maat.

Goochelaar Michel treedt in heel Nederland op, dus ook in de volgende plaatsen:

Vrijdag 18 maart 2016, 11.40 uur
Binnenkort in het theater: 'Wonder School LIVE'
Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is binnenkort te zien in de Nederlandse theaters. Het alter ego van Nick Nielsen presenteert Wonder School LIVE, een magische show voor de hele familie.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Donderdag 17 maart 2016, 10.50 uur
Goochelaar Paul Daniels (77) overleden
De Britse goochelaar Paul Daniels is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Daniels werd internationaal bekend door zijn televisieprogramma The Paul Daniels Magic Show.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Woensdag 16 maart 2016, 14.15 uur
Verwacht in Carré: Hans Klok's 'House of Horror'
Komende zomer wordt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam omgetoverd tot Hans Klok's House of Horror. De blonde magiër presenteert een nieuwe show waarin griezelige goocheltrucs en ijzingwekkende illusies centraal staan.

Lees verder | Reageer (0 reacties)

Er zijn bij ons geen activiteiten bekend voor de maand december.

Dinsdag 18 april 2017, 11.31 uur
Close-up goochelen is interactie tussen twee mensen
"Close-up goochelen is voor mij interactie tussen twee mensen - en niet tussen een super wezen en een gewone sterveling." (David Williamson)...

Lees verder

Zaterdag 15 april 2017, 09.57 uur
Speelkaartenmuseum
Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is heropend na een tijdelijke sluiting in verband met het in gebruik nemen van een nieuw gebouw. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Richard Proost. De goochelkunst w...

Lees verder

Vrijdag 14 april 2017, 00.41 uur
Slechte voorstelling
"Uw nummers missen samenhang. De ene truc volgt zo maar onlogisch op de ander. Maar er zijn twee dingen waar ik wel wat in zie: uw uitdaging aan de toeschouwers om u met hun eigen boeien te binden, voor zover toeschouwers boeien bij zich hebben, en d...

Lees verder